Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Mályvarózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
(Alcea rosea szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2051 bájt

Kertészet

Mályvarózsa

Mályvarózsa
Mályvarózsa
Mályvarózsa
(Alcea rosea, Syn: -)
Más neve(i): Kerti mályvarózsa


A mályvarózsa a mályvavirágúak rendjébe, ezen belül a mályvafélék családjába tartozó növényfaj. A növény Kínából került Európába a 16. században.
Termesztett, évelő növény. Többféle színváltozata ismert, gyakran ültetik dísznövényként kertekbe, parkokba is. Virágja májusban – júniusban nyílik.
Szára vastag, üreges, magassága elérheti a 2 métert is. Levelei kerek formájúak, hosszú nyelűek, a 15-30 centiméter átmérőt is elérhetik, emellett ráncosak, csipkés szélűek, szőrösek. Virágai a szár felső részén találhatóak néha csak egy, de akár három is lehet egymás mellett, 5-7 centiméter átmérőjűek, öt fekete-bíborszínű sziromlevéllel rendelkeznek, de más színű változata is ismert.
Drogja a virág (Malvae arboreae flos), antocián festőanyagot, nyálkát, keményítőt, cseranyagot tartalmaz.
Forrázatát köhögés, rekedtség, illetve a bélcsatorna és a húgyutak hurutos megbetegedése ellen, külsőleg pedig kelések, gyulladások borogatására használják.
Gyógyszerek, szörpök, likőrök festőszereként alkalmazzák.
Nem túl kötött, tápdús, meleg fekvésű talajon termeszthető. Magját júliusban hideg ágyba vetik, később október vége felé a már kifejlett palántákat a végleges helyre ültetik 60×60 centiméteres távolságokban.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Mályvarózsa
A Wikimédia Commons tartalmaz Mályvarózsa témájú médiaállományokat.