Ugrás a tartalomhoz

Növények/S/Sárgás habszegfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | S
(Silene flavescens szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2537 bájt

Növények

Sárgás habszegfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|Sárgás habszegfű]]

Sárgás habszegfű
Sárgás habszegfű
(Silene flavescens, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke: 100 000,- Ft. (2016)
A sárgás habszegfű a szegfűfélék családjába tartozó faj. Magyarországon ritkasága és veszélyeztetettsége folytán fokozottan védett.
Jellemzően a Balkán-félszigeten fordul elő, balkáni flóraelem. Magyarországon jelenleg csak a budapesti Gellért-hegy dolomitszikláin, sziklarepedéseiben ismert néhány példánya, de a 19. században állítólag romos budai házfalakon is megjelent. A Gellért-hegyi előforduláshoz legközelebb Herkulesfürdő környékén található meg.
Nem feltűnő, 15–25 cm magas, karcsú termetű évelő növény cérnavékony szárral, mely a tövénél elfásodik (félcserje). A lágy szár alsó részét a rövid pelyhek selymes tapintásúvá, felső részét a mirigyszőrök kissé ragadóssá teszik. A levelek közül a tőlevelek keskenyek, lándzsás lapát alakúak, levélrózsát alkotnak. A szárlevelek még a tőleveleknél is rövidebbek, szálas-lándzsás alakúak. Egy száron többnyire 1-2, ritkán 3 virág fejlődik, melyek a Gellért-hegyen júniusban, esetenként júliusban nyílnak.
Virágainak hengeres alakú, legfeljebb 15 mm hosszú, ritkásan szőrös, zöldes erű csészéjét összeforrt csészelevelek alkotják. A sziromlevelek sárgás színűek, lemezük mintegy a feléig két hasábra tagolódik, az alsó része tagolatlan. A virágok rövid életűek, szürkületben és éjszaka nyílnak (napközben csak akkor, amikor borult az ég), valamint jellemzője az is, hogy a szirmok meleg időben perceken belül összepöndörödnek. A termőkből közel 8 mm hosszú toktermések fejlődnek.
A többi magyarországi habszegfűfajtól könnyen megkülönböztethető, hiszen kisebb termetű azoknál, virágszirmainak színe pedig sárgás, szemben a többi faj fehér, rózsaszín vagy zöldes sziromszíneivel.
Hegyvidéki területeken sziklagyepekben, ezen belül pedig mészkő- és dolomitsziklagyepekben él, mivel mészkedvelő növényfaj.


Magyar Wikipédia: Sárgás habszegfű
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgás habszegfű témájú médiaállományokat.