Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fehér acsalapu

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
(Petasites albus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 1466 bájt

Növények

Fehér acsalapu

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Fehér acsalapu
(Petasites albus, Syn: )
Más neve(i): '
Védett növény! - Eszmei értéke:2 000,- Ft. (2016)}}
A fehér acsalapu az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó, évelő, lágy szárú növényfaj.
Nyirkos, nedves termőhelyeken, lucfenyő erdőkben, bükkösökben, szurdokerdőkben előforduló védett növény. A Mátrában megtalálhatóak állományai.
Nagy termetű növény, szív alakú, szabályosan vagy szabálytalanul fűrészes levelei elérhetik a 90 centiméteres átmérőt is. A levelek fonák oldala szürkén molyhos.
Fészekvirágzatai még a levelek előtt jelennek meg, 15–30 cm magasak, tömött fehér fürtökben állnak, amelyen pikkelylevelek találhatóak, a párta fehéres. A virágok egy- vagy kétivarúak is lehetnek. Az egyivarú fészekben a bibeszál félhenger alakú, a kétivarú virágban kihegyezett csúcsú, tojásdad alakja van.
A fehér acsalapu április-május között virágzik.
Magyar Wikipédia: Fehér acsalapu


A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér acsalapu témájú médiaállományokat.