Ugrás a tartalomhoz

Növények/T/Tobán-berkenye

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | T
A lap mérete: 2964 bájt

Növények

Tobán-berkenye

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Tobán-berkenye
(Sorbus tobani, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:10.000,- Ft. (2016)}}

A Tobán-berkenye a rózsafélék családjába, ezen belül a berkenyék (Sorbus) növénynemzetségébe tartozó növényfaj. A nemzetség tudományos neve a „fanyar” jelentésű kelta „sor” szóból eredeztethető, mely nyilván a termés ízére utal.

Különálló taxonként Németh Csaba írta le, a a lisztes berkenye (Sorbus aria) rokonsági körébe tartozó, de attól és több más közel rokon kis fajtól is számos jellegzetességében eltérő fajként.
Hazánk kifejezetten ritka, veszélyeztetett növényfajai közé tartozik, mivel, mint bakonyi endemizmus, csak egy kis példányszámú, szűk területen élő populációja ismert.[1] Nevét is arról a hegyről kapta, ahonnan a faj első példányait felfedezték és leírták.
A fajt a leírója a bakonyi Eplény község közelében, a Tobán-hegy sziklatömbjén és a környező – közigazgatásilag részben Hajmáskérhez tartozó – sziklás élőhelyeken fedezte fel és írta le. Az azonosított egyedek jellemző élőhelyei meredek sziklafalak teteje és sziklakibúvásos völgyoldalak felső része.
A Veszprém vármegyei Eplény határában álló Tobán-hegy flórája már az 1930-as évek óta rendszeres botanikai kutatások tárgyát képezi. A területtel foglalkozó botanikusok sem akkor, sem az 1940-es években nem említettek még erről a területről önálló taxonként értékelhető berkenye-hibrideket, bár ismert, hogy Boros Ádám már akkor gyűjtött a területen, feltehetőleg további vizsgálatok céljából pontos határozásra alkalmatlan, de általa bizonyára jellegzetesnek tekintett leveleket. Ezeket később ismeretlen kutató a Sorbus bakonyensis taxonhoz tartozó egyedek herbáriumi mintáiként azonosította. Ez utóbbi anyag feldolgozása és az ahhoz kapcsolódó kiterjedt terepi munka során állapította meg Németh Csaba botanikus, hogy az Eplényhez közeli Malom-völgy északias kitettségű, sziklás élőhelyein, közigazgatásilag Hajmáskérhez tartozó területen, illetve a völgyből kiemelkedő Tobán-hegy sziklás tömbjén olyan, egyértelműen hibrid eredetű, morfológiailag csak csekély fokú változatosságot mutató berkenye-példányok kerültek elő, melyek nem azonosíthatók semelyik, korábban azonosított hazai Sorbus-fajjal, erről kapta a nevét is.


Lásd még: Magyar Wikipédia: Tobán-berkenye


A Wikimédia Commons tartalmaz Tobán-berkenye témájú médiaállományokat.