Növények/H/Holuby-bangó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | H
A lap mérete: 2231 bájt

Növények

Holuby-bangó

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Holuby-bangó
(Ophrys holubyana, Syn: )
Más neve(i): '


Védett növény! - Eszmei értéke: 250 000,- Ft. (2016)}}


Holuby-bangó a spárgavirágúak rendjébe, a kosborfélék családjának bangó nemzetségébe tartozó, Magyarországon fokozottan védett növényfaj.
A Mediterráneum európai részén, Közép- és Nyugat-Európában él. Magyarországon főleg a Dunántúli-középhegység, Balaton-felvidék, Balatonfüred, Bakonyalja, Devecser találkozhatunk vele.
14-28 (-40) cm magas növény 3-5 (-10) virággal. Tőlevelei hosszúkás–tojásdadok vagy lándzsásak, tompa végűek, 8-12 cm hosszúak és 3-5 cm szélesek. Virágai a hazai bangófajok közül a legnagyobbak. A külső lepellevelek színe a rózsaszíntől a fehéren át a zöldesig változhat, (10-13.5 (-15) mm hosszúak és 5-9 mm szélesek. A belső lepellevelek háromszög alakúak, rózsaszínűek vagy sárgászöldek. A mázajak sötétbarna alapszínű. A labellum lehet lapos, osztatlan és apró. (< 3 mm ). A toktermés (12-25 (-33) mm hosszú és 4.5-6.5 mm széles.
Az erősen meszes talajt kedveli; a leggyakrabban lápréteken fordul elő. Áprilistól júniusig virágzik.

Poszméhbangó változatok

  • Ophrys fuciflora ssp. fuciflora – törzsváltozat
  • Ophrys holoserica var. alba – fehér virágú változat
  • Növények/H/Holuby-bangó (Ophrys holoserica var. holubyana; a legtöbb magyar nyelvű hivatkozásban Ophrys holubyana néven önálló faj)


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Holuby-bangó


A Wikimédia Commons tartalmaz Holuby-bangó témájú médiaállományokat.