Ugrás a tartalomhoz

Növények/P/Pirosló hunyor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | P
(Helleborus purpurascens szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2704 bájt

Növények

Pirosló hunyor

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Pirosló hunyor
(Helleborus purpurascens, Syn: )
Más neve(i): '
Védett növény! - Eszmei értéke: 10 000,- Ft. (2016)}}
A pirosló hunyor a boglárkavirágúak rendjébe, ezen belül a boglárkafélék családjába tartozó faj. A magyar flórában erdélyi (dácikus) flóraelemként van jelen; elterjedési területe keleten Ukrajnáig nyúlik. E növényfaj előfordul a Bükk-vidéken.
Rövid, pikkelyes gyöktörzséről bojtosan ágaznak le vékony gyökerek. Levelei hosszú nyelűek, tenyeresen szeldeltek, a levélszeletek lándzsásak, szélük fűrészes.
A virágtengely tavasszal fejlődik, rajta végálló, 6–8 cm átmérőjű virággal. A virágtakarót 5 csészelevél alkotja, ezek külső felülete zöldeslila, illetve ibolyáslila. A szirmok mézfejtőkké alakultak át. Virága sokporzós, a termőtájat 3-6, alján összenőtt termőlevél alkotja, virágzásuk a természetes élőhelyükön januártól márciusig (április) jellemző.
Három hosszanti hasítékkal nyíló tüszőtermése több apró, gömbölyű magot tartalmaz.
Magyarországon az Északi-középhegység gyertyános tölgyeseiben nő. Mészkedvelő. Virága a beporzás után még sokáig nem hervad el.
Gyógynövény, de erősen mérgező, ezért ma már csak az állatgyógyászatban használják.
A növény minden része - de különösen a gyöktörzs, a tőlevelek és a magvak - mérgező, akárcsak a többi hunyoré.
Helleboreint, egy szívre ható, digitálisz-szerű glikozidot, ezenkívül hellebrint, akonitsavat és egy helleborinszerű szaponint tartalmaz.
Legelő állatok fogyaszthatják akkora mennyiségben, hogy mérgezést okozhasson.

Tünetei

Nyálkahártyagyulladás, nyálfolyás, hányás, gyomor- és bélgyulladás, krónikus hasmenés, erős, szapora szívverés, bódultság, támolygó járás. Súlyos esetben az állat 3-4 napon belül elpusztul a központi idegrendszer bénulása következtében. A méreganyagok a szarvasmarha, kecske tejében - vagy kényszervágás esetén a húsában - is megtalálhatóak.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Pirosló hunyor


A Wikimédia Commons tartalmaz Pirosló hunyor témájú médiaállományokat.