Növények/G/Gyapjas őszirózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G(Aster oleifolius szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1746 bájt

Növények

Gyapjas őszirózsa

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Gyapjas őszirózsa
(Aster oleifolius, Syn: -)
Más neve(i): -
Védett növény! - Eszmei értéke:250 000,- Ft. (2012)
A tenyészidő rövidsége miatt az őszirózsa magjai igen aprók, kevés bennük a tartalék tápanyag – ezt a versenyhátrányt a magok száma ellensúlyozza. A magvakat a szél terjeszti, és ezt gyakran röpítőszőrök segítik.
Az évelő őszirózsák lassan terjednek, de nagy telepekké fejlődnek. A fajok többsége jól tűri a szárazságot; többnyire a napos helyeket kedvelik. Leveleit kevés kártevő és kórokozó támadja meg; leginkább (esős években) a szürkés lisztharmat.
20-40 cm magas fehéren vagy szürkén molyhos-gyapjas növény. A szár leveles, általában többfészkű. Levelei lándzsásak, nyélbe keskenyedők. A fészek közel hengeres, a fészekpikkelyek halványak, molyhos csúcsúak. A fészekben csak sárga csöves virágok vannak.
Virágzása Augusztus-szeptember.
Löszsztyepréteken, szikes réteken találhatók. Egyetlen biztos lelőhelye Tokaj.
Magyarországon fokozottan védett!


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Gyapjas őszirózsa


A Wikimédia Commons tartalmaz Gyapjas őszirózsa témájú médiaállományokat.