Ugrás a tartalomhoz

Növények/Natúr gyógytea/Kombucha tea

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3595 bájt

Szakácskönyv

Kombucha tea

Növények Népi gyógyászat Gyógynövények Gyógynövények hatóanyagai Gyógynövények gyűjtése Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai Gyógynövények felhasználása Gyógynövények adagolása Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Gyógyteák Gyógyborok GyógyfürdőkKombucha tea


Kombucha tea

Hozzávalók

  • Kombucha gombatenyészet,
  • literenkénti 1-2 teáskanálnyi fekete vagy zöld teafű,
  • literenként 80 g cukor,
  • víz,
  • érlelő edény
Első lépésként forraljuk fel a szükséges vízmennyiséget, adjunk hozzá literenként 80 g (kb. 5 ek) fehér cukrot, majd alaposan keverjük fel, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Ezzel forrázzuk le a literenkénti 1-2 teáskanálnyi kiválasztott fekete vagy zöld teát és 10-15 percig hagyjuk állni.
A kész teát szűrjük le, hűtsük kéz-meleg hőmérsékletre, majd töltsük üveg-, agyag- vagy porcelánedénybe. Legalább 10%-nyi kész Kombucha teát (tápoldat, koncentrátum) öntsünk hozzá és helyezzük bele a gombát. Az edényt olyan természetes anyaggal takarjuk le, amely átengedi a levegőt. Szorítsuk le gumigyűrűvel, hogy fertőző anyag ne kerülhessen bele. Állítsuk meleg helyre. Az erjesztési folyamat szempontjából a megfelelő hőmérséklet a legfontosabb tényező (ez 23-28 °C) Ideális hőmérsékletnek az egyenletes 23 °C ajánlható.
Abban a helyiségben, ahol a gombát erjesztjük, tilos a dohányzás, mivel ez a gomba károsodásához, illetve elpusztulásához vezethet.
8-10 nap múlva tiszta kézzel emeljük ki a gombát, szűrjük le az italt és töltsük üvegekbe

A kész ital tárolása

Az elkészült italt hűtőszekrényben tároljuk.
A Kombucha ital egy élő ital - gyógyerejét, valamint energiáját ennek az állapotnak köszönheti.
A Kombucha teát nem lehet konzerválni, amikor a gombát eltávolítjuk belőle, még tovább erjed. Normál szobahőmérsékleten ez az erjedési folyamat gyorsabb, hűtőszekrényben viszont nagyon lassú. Ha túl sok a gombánk, vagy hosszabb időre szabadságra utazunk, akkor a gombát kb. 200 ml-nyi gombateában a hűtőszekrényben tárolhatjuk. Az üveg, amelyben a gombát tároljuk, csak félig legyen töltve, mert a gomba, ha nagyon keveset is, de lélegzik. Hűtőszekrényben 3 hónapig tartó tárolást minden további nélkül elvisel.
A legalkalmasabb tárolóedény a Kombucha főzetek számára az üveg, a porcelán, vagy a lakkozott kerámia.
Arra azonban oda kell figyelni, hogy a tartály mindenféleképpen saválló legyen. Az erjesztő edényt elég évente egyszer, vagy kétszer megtisztítani az üledéktől.

A cukor átalakulása a Kombucha teában

A Kombucha kultúrának szüksége van a cukorra, mint táplálékra, hogy életben maradjon. Az erjesztési folyamat alatt a cukor átalakul tejsavvá és alkohollá. Literenként kevesebb, mint 50 gramm cukor mellett a kultúra éhen hal. A Kombucha italban lévő cukor teljes mértékben átalakul, így nincs káros hatása az egészségre.

Mennyi ideig él a gomba?

Aki jól kezeli Kombucha gombáját, ellenszolgáltatásként egész életre szóló egészséget és élvezetet kap ajándékba. melyet egyik generáció a másiktól örökölhet, ugyanúgy, mint ahogyan ez évezredekkel ezelőtt azokban az országokban történt, ahonnan a gomba származik.


Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez A kvász Házi kenyérkvasz Üdítő italok