Növények/Natúr gyógytea/Kombucha tea

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 3595 bájt

Szakácskönyv

Kombucha tea

Növények * Népi gyógyászat * Gyógynövények * Gyógynövények hatóanyagai * Gyógynövények gyűjtése * Gyógynövény‐gyógyszer interakciók * Gyógynövények Interakciós hatásai * Gyógynövények felhasználása * Gyógynövények adagolása * Gyógynövény lista * Növények gyógyhatása * Teák * Gyógytea készítése * Gyógynövény terápiák * Natúr gyógyteák listája * Natúr gyógyteák * Gyógytea-keverékek listája * Gyógytea keverékek * Mihez-mit használjunk * Vitaminok * Gyümölcs és zöldséglevekKombucha tea


Kombucha tea

Hozzávalók

  • Kombucha gombatenyészet,
  • literenkénti 1-2 teáskanálnyi fekete vagy zöld teafű,
  • literenként 80 g cukor,
  • víz,
  • érlelő edény
Első lépésként forraljuk fel a szükséges vízmennyiséget, adjunk hozzá literenként 80 g (kb. 5 ek) fehér cukrot, majd alaposan keverjük fel, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Ezzel forrázzuk le a literenkénti 1-2 teáskanálnyi kiválasztott fekete vagy zöld teát és 10-15 percig hagyjuk állni.
A kész teát szűrjük le, hűtsük kéz-meleg hőmérsékletre, majd töltsük üveg-, agyag- vagy porcelánedénybe. Legalább 10%-nyi kész Kombucha teát (tápoldat, koncentrátum) öntsünk hozzá és helyezzük bele a gombát. Az edényt olyan természetes anyaggal takarjuk le, amely átengedi a levegőt. Szorítsuk le gumigyűrűvel, hogy fertőző anyag ne kerülhessen bele. Állítsuk meleg helyre. Az erjesztési folyamat szempontjából a megfelelő hőmérséklet a legfontosabb tényező (ez 23-28 °C) Ideális hőmérsékletnek az egyenletes 23 °C ajánlható.
Abban a helyiségben, ahol a gombát erjesztjük, tilos a dohányzás, mivel ez a gomba károsodásához, illetve elpusztulásához vezethet.
8-10 nap múlva tiszta kézzel emeljük ki a gombát, szűrjük le az italt és töltsük üvegekbe

A kész ital tárolása

Az elkészült italt hűtőszekrényben tároljuk.
A Kombucha ital egy élő ital - gyógyerejét, valamint energiáját ennek az állapotnak köszönheti.
A Kombucha teát nem lehet konzerválni, amikor a gombát eltávolítjuk belőle, még tovább erjed. Normál szobahőmérsékleten ez az erjedési folyamat gyorsabb, hűtőszekrényben viszont nagyon lassú. Ha túl sok a gombánk, vagy hosszabb időre szabadságra utazunk, akkor a gombát kb. 200 ml-nyi gombateában a hűtőszekrényben tárolhatjuk. Az üveg, amelyben a gombát tároljuk, csak félig legyen töltve, mert a gomba, ha nagyon keveset is, de lélegzik. Hűtőszekrényben 3 hónapig tartó tárolást minden további nélkül elvisel.
A legalkalmasabb tárolóedény a Kombucha főzetek számára az üveg, a porcelán, vagy a lakkozott kerámia.
Arra azonban oda kell figyelni, hogy a tartály mindenféleképpen saválló legyen. Az erjesztő edényt elég évente egyszer, vagy kétszer megtisztítani az üledéktől.

A cukor átalakulása a Kombucha teában

A Kombucha kultúrának szüksége van a cukorra, mint táplálékra, hogy életben maradjon. Az erjesztési folyamat alatt a cukor átalakul tejsavvá és alkohollá. Literenként kevesebb, mint 50 gramm cukor mellett a kultúra éhen hal. A Kombucha italban lévő cukor teljes mértékben átalakul, így nincs káros hatása az egészségre.

Mennyi ideig él a gomba?

Aki jól kezeli Kombucha gombáját, ellenszolgáltatásként egész életre szóló egészséget és élvezetet kap ajándékba. melyet egyik generáció a másiktól örökölhet, ugyanúgy, mint ahogyan ez évezredekkel ezelőtt azokban az országokban történt, ahonnan a gomba származik.


Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez A kvász Házi kenyérkvasz Üdítő italok