Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Avarvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
(Növények/K/Kúszó avarvirág szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2014 bájt

Növények

Avarvirág

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Avarvirág
(Goodyera repens, Syn: )
Más neve(i): Közönséges avarvirág, gyökerező avarvirág, kúszó avarvirág
Védett növény! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)
A gyakran közönségesen avarvirágnak nevezett gyökerező avarvirág a kosborfélék családjában az Avarvirág nemzetség névadó faja. Mint minden orchideaféle, Magyarországon védett.
Magyarországon bizonyítottan csak a Vendvidéken (Orfalu, Szakonyfalu határában), valamint az Őrség és a Hetés határvidékén fordul elő, de ott is ritka.
10–30 cm-re növő, tehát apró termetű kosborféle. Földön kúszó szára kisebb telepet alkotva elágazik, és akár 50 cmesre is megnőhet. Felálló virágos hajtásai a mohák közül 3–5 cm magasra kiemelkedő ágvégeken fejlődnek. A hajtások alsó része kopasz, felső részük sűrűn mirigyszőrös, miként a virágzat is. Leveleinek erezete párhuzamos.
Tojásdad tőleveleinek nyele rövid, a színükön jellegzetes, hálózatos erezet látszik. A nyúlánk virágzat 5–15 apró (4–5 mm-es) virágból álló füzér. A virágok leplei fehérek vagy krémszínűek, mézajkuk ép, tövük zacskószerűen kiöblösödik.
Termése toktermés.
Mészkerülő erdei-fenyvesek, lucosok, fenyőelegyes lomberdők lakója. Korhadéklakó.
Július-augusztusban virágzik.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Lásd még: Magyar Wikipédia: Avarvirág

A Wikimédia Commons tartalmaz Avarvirág témájú médiaállományokat.