Ugrás a tartalomhoz

Növények/Natúr gyógytea/Orvosi lestyán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2432 bájt

Növények

Orvosi lestyán

Növények Népi gyógyászat Gyógynövények Gyógynövények hatóanyagai Gyógynövények gyűjtése Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai Gyógynövények felhasználása Gyógynövények adagolása Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Gyógyteák Gyógyborok Gyógyfürdők


A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába. Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát.

Lestyán
Lestyán
Orvosi lestyán
(Levisticum officionale, Syn: -)
Drog Levisticum radix,
Más neve(i): lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.


Szaga és íze a petrezselyemére emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. A növény gyökérzetét, tőleveleit és magját gyűjtik és hasznosítják. Júliusban-, augusztusban virágzik.


Tartalmaz:→ A gyökér illóolajat (ftalid-származékokat), kumarinokat (umbelliferont, bergaptént), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. - Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. - Vese- és epekőteák alkotórésze, jó házi szer nikotin- és alkoholmérgezéseknél. - A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják. - Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény.


Lestyán tea:

Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik.
Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g.


Ellenjavallat: Vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. - Áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat. - Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki. - Használata ellenjavallt elégtelen veseműködés, húgyúti gyulladások esetén.