Wikikönyvek:Társalgó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Wikikönyvek/Társalgó szócikkből átirányítva)
Archívum: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Üdvözlünk!

Ez a Társalgó, a virtuális Wikikönyvek központi üzenőfala, ahova bárki felvésheti a Wikikönyvekkel kapcsolatos általános kérdéseit, amire egyikünk remélhetőleg válaszol, ha tud.

A konkrét könyveinkkel kapcsolatban azok lapjainak vitalapján, ezzel a lappal kapcsolatban ennek a vitalapján is kérdezhetsz; míg ha tesztelni, játszani, firkálni akarsz, kérjük, inkább a Homokozót használd. Az adminisztrátoroknak szóló sürgős üzeneteidet az üzenőfalukra írd.


Szavazási irányelvek[szerkesztés]

A Wikikönyvek:Szavazási irányelvek: Lapot olvassátok el és mondjatok róla véleményt. Az idő intervallumok változtathatók a javaslataitok alapján.

 • Symbol support vote.svg mellette - de minden átgondolt javaslat érdekel. - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 19., 07:19 (CET)
 • Alapvetően Symbol support vote.svg támogatom a javaslatot, az időtartamokat nem tudom, kisebb tartalmi változtatásokat eszközölnék, úgymint:
  • 1. Kiemelési eljárások nem kellenek, majd ha megszavazunk „kiemelt könyv” minősítést, akkor ráér a jelölés körülményeiről szavazni (nem hiszem, hogy ilyen lesz a közeljövőben).
  • 2. A másik két kategóriánál is enyhíteni kéne a feltételeket (főleg a ki szavazóképes kérdésében), ugyanis ha jól sejtem (az utóbbi 30 napban legalább egy szerkesztést végzőket és a kész könyvek címlapjainak közreműködőit néztem), összesen 5, azaz öt szavazóképes szerkesztő van (DenesFeri, Gubbubu, KeFe, Mcsaba és Szegedi László), ebből is két inaktív, csak a pár évvel ezelőtti könyveik miatt szavazhatnak (egyáltalán, ha másfél évig ír valaki egy könyvet, akkor honnan számít a három/öt/stb. év? elejétől, közepétől, végétől?). Ez alapján jelen irányelv megszavazásához hármótok egybehangzó véleménye szükséges, más nem szólhat bele. Nekem például ez lesz a 61. fő névtérben végzett szerkesztésem (igen, ez is fő névtérnek számít ráadásul).
  • 3. A „kész könyv” nem igazán jó meghatározás. Pl. a Gyümölcsbor késznek számít, míg a nála jóval több befektetett munkát tartalmazó Heraldika nem. Inkább lapszámot vagy bájtmennyiséget kéne előírni.
  • 4. A Tartalmi kérdések szakasz azt mondja, hogy csak a vitalapon lehet vita, ehhez képest az irányelv tartalmaz szabályozást arra vonatkozóan is, hogy mi van, ha valaki megjegyzést ír. Én azt támogatnám, hogy (szigorúan elkülönítve) a szavazás lapján lehessen megbeszélni, ne legyen még több helyen a diskurzus.
  • 5. Nem értek egyet azzal, hogy irányelvnél csak eldöntendő kérdések legyenek, például a Wikipédián itt nem csak eldöntendő kérdés volt, mégis működött a dolog.
  Elsőre ennyi. --Tacsipacsi (vita) 2016. január 19., 22:43 (CET)

@Tacsipacsi: Köszönöm a véleményedet. Kb hasonlókra számítottam és egyet is értek a legtöbb felvetéseiddel. Várjunk még, hátha valaki elmondja még a véleményét!

 • 1. Igazad van kivehetjük? vagy tegyük kommentbe a későbbi időkre?
 • 2. Nagyon kevesen vagyunk, nincs sok/nagy jelentősége a szavazásnak, ezért is rugalmasan értelmezzük a szavazásokat. (így lettél Te is admin). Más a szabály és másként döntünk, ha az úgy logikus/célszerű.
 • 3. A kész könyvek miatt én többet számoltam: Terckvart, Wittizsu, Mcsaba, Ambrus59, Reznix.
 • 4. Ettől függetlenül a "Kész könyvek" valóban nem jó meghatározás, de mit és mennyit javasolsz helyette? A mennyiséget kössük ahhoz hogy mennyi ideig szavazóképes? Ha van "Kész könyv"e, akkor örökre szavazóképes? Minden szavazáson, vagy csak a könyve(i) kapcsán szavazhat bármikor? Hiszen elvileg jogtulajdonos.
 • 5. Egyetértek!

- Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 19., 23:29 (CET)

 • 1. Szerintem nyugodtan kivehetjük.
 • 2. Ne legyen más a szabály és a gyakorlat, az nem jó, ha hol betartjuk és betartatjuk a szabályokat (Grin adminszavazása), hol meg „rugalmasak” vagyunk, és figyelmen kívül hagyjuk őket (enyém). (Nem akarok rosszindulatú lenni, nem is ismerem a kapcsolatodat Grinnel, de ez alapján úgy tűnik nekem, hogy nem vagytok jóban, és nem akartad, hogy admin legyen a Wikikönyvekben.)
 • 3. Valóban, még ketten (Terckvart és Reznix) ezek alapján szavazhatnának; másik kettő (Wittizsu, Ambrus59) esetében nem találtam befejezett könyvet. Azonban a könyvíróknál is jó lenne valami szabály az aktivitásra, ugyanis az elmúlt három hónapban öt napon szerkesztés azért van, hogy az illető képben legyen. (Ezen nem gondolom, hogy enyhíteni kéne, inkább a szerkesztésszámot lehetne csökkenteni.)
 • 4. Ha jól végiggondolom, az aktivitás szükségességét nem szeretném mérsékelni, a szerkesztésszám meg a könyvkészítés következménye – ezt lehet, hogy megfelezném, de lehet, hogy az kevés –, így nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán kell a kitétel.
 • 5. Mivel értesz egyet? Velem vagy az irányelvtervezet jelenlegi állapotával? --Tacsipacsi (vita) 2016. január 20., 20:21 (CET)
 • 1. Rendben.
 • 2. Sajnos a nagyon kevés szerkesztő jelenléte és a jelenlévők passzivitása miatt nincs arra mód hogy valódi szavazásokat tartsunk és annak megfelelően járjunk el. Te a 2 mellette szavazattal 100%-osan lettél megválasztva. Valóban nem akartam hogy Grin admin legyen, de ennek semmi köze ahhoz hogy milyen a viszony kettőnk között. Olvasd el az ottani indoklásomat.
 • 3. Wittizsu : Luciferi Víziók, Wittich Zsuzsanna írásai , Ambrus59: Útipatika, Védőoltás
 • 4. Kívánságod szerint megfeleztem.
 • 5. Abban hogy irányelvnél ne csak eldöntendő kérdések legyenek

- Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 21., 01:46 (CET)

 • 1. Kiszedve.
 • 2. Akkor sem gondolom, hogy megoldás az, hogy nem a szabályokhoz illeszkedik a gyakorlat. (Ötlet: érvényes a szavazás, ha az irányelvben megszabott számú szerkesztő vagy a szavazásra jogosult szerkesztők x %-a – pl. fele vagy kétharmada – szavazott. Így, ha a fentebbi javaslatomnak megfelelően valamilyen szintű aktivitáshoz kötjük mindenkinél a szavazási jogosultságot, pillanatok alatt el lehet érni még akár azt is, hogy a két érvényes szavazat a jogosultak kétharmadát lefedje. Így nem lesz életszerűtlen a szabályozás, miközben nem lesz szabálytalan a gyakorlat sem.)
 • 3. Bár Ambrusnál továbbra sem látom a könyveit a befejezettek között, tulajdonképpen ennyire nem fontos ez a mellékszál.
 • 4. Köszönöm (bár én a Wikikönyvek névtér beüzemelése révén egyre messzebb kerülök a szavazóképességtől…).
 • 5. Jó, elfogadom a véleményedet.
A megjegyzésekkel kapcsolatos felvetésemre elfelejtettél reagálni. Arról mi a véleményed? --Tacsipacsi (vita) 2016. január 21., 23:43 (CET)
@Tacsipacsi: A negjegyzések eleve be vannak építve a szavazó lapra, de lehetnek "ellenvélemények", "kérdések" és azokra adott "válaszok" stb. Én úgy gondolom hogy ezek is elférnek a szavazólapon, legfeljebb - ha túl hosszúak - becsukhatóvá kell tenni. Így egyhelyen van minden megnyilvánulás és a becsukottak nem zavarják azokat, akik nem kívánják azt elolvasni, a szavazólap pedig nem nyúlik hosszúra.

- Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 22., 00:14 (CET)

Akkor kiszedhető a „Tartalmi kérdések” szakasz? --Tacsipacsi (vita) 2016. január 22., 00:43 (CET)

Csonkok[szerkesztés]

Jelenleg van 3 csonkokról szóló lapunk: Wikikönyvek:Csonkok, Wikikönyvek/Csonkok és Segítség:Csonkok. Gondolom, ebből kettő átirányítássá alakítandó. De melyik kettő? Egyébként csak a Wikikönyvek/Csonkoknak van vitalapja, ezt majd át kell nevezni a végleges cím mellé. --Tacsipacsi (vita) 2016. január 25., 08:14 (CET)

A Wikikönyvek:Csonkok lapon még van mit javítani, de ez marad meg, A Wikikönyvek:Subcsonk-ról is itt lesz egy rövid szakasz - a többit majd töröljük, Vannak míg olyan lapok amelyekben javítani kell és törölni a nem Wikikönyvekre jellemzőm vagy angol szövegű sorokat, linkeket . - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 25., 20:50 (CET)

A két felesleges lapot átirányítássá alakítottam (nem töröltem, így egyelőre elérhető a laptörténetben a korábbi tartalom), a vitalapot átirányítás nélkül átneveztem Wikikönyvek-vita:Csonkokra. --Tacsipacsi (vita) 2016. január 25., 22:27 (CET)

Szavazási irányelv javaslat[szerkesztés]

@DenesFeri: @Tacsipacsi: @Gubbubu: @Szegedi László: A Javaslatok lapon lévő szöveget javaslom az irényelvnek. Kérek minden szerkesztőt hogy további javaslatokat, észrevételeket tegyék meg és ha elfogadható, akkor két támogató aláírással lehet szavazást kiírni. - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. március 8., 05:20 (CET)

Open Call for Individual Engagement Grants[szerkesztés]

IEG barnstar 2.png

Segíts lefordítani a saját nyelvedre:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 2016. március 31., 19:47 (CEST)

Server switch 2016[szerkesztés]

The Wikimedia Foundation will be testing its newest data center in Dallas. This will make sure Wikipedia and the other Wikimedia wikis can stay online even after a disaster. To make sure everything is working, the Wikimedia Technology department needs to conduct a planned test. This test will show whether they can reliably switch from one data center to the other. It requires many teams to prepare for the test and to be available to fix any unexpected problems.

They will switch all traffic to the new data center on Tuesday, 19 April.
On Thursday, 21 April, they will switch back to the primary data center.

Unfortunately, because of some limitations in MediaWiki, all editing must stop during those two switches. We apologize for this disruption, and we are working to minimize it in the future.

You will be able to read, but not edit, all wikis for a short period of time.

 • You will not be able to edit for approximately 15 to 30 minutes on Tuesday, 19 April and Thursday, 21 April, starting at 14:00 UTC (15:00 BST, 16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT).

If you try to edit or save during these times, you will see an error message. We hope that no edits will be lost during these minutes, but we can't guarantee it. If you see the error message, then please wait until everything is back to normal. Then you should be able to save your edit. But, we recommend that you make a copy of your changes first, just in case.

Other effects:

 • Background jobs will be slower and some may be dropped.

Red links might not be updated as quickly as normal. If you create an article that is already linked somewhere else, the link will stay red longer than usual. Some long-running scripts will have to be stopped.

 • There will be a code freeze for the week of 18 April.

No non-essential code deployments will take place.

This test was originally planned to take place on March 22. April 19th and 21st are the new dates. You can read the schedule at wikitech.wikimedia.org. They will post any changes on that schedule. There will be more notifications about this. Please share this information with your community. /User:Whatamidoing (WMF) (talk) 2016. április 17., 23:08 (CEST)

Cookbook week[szerkesztés]

Hello, I want to tell you that I've made a proposal for a Cookbook event on this Meta page.

I would be happy to see your comment ! Regards Archi38 (vita) 2016. május 15., 20:11 (CEST)

@KeFe: Egy „Szakácskönyvek hete” nevű eseményt hirdettek itt. Egyelőre még nem biztos, hogy megszervezik, de ha igen, akkor június első teljes hetében (6–12.) lesz, és a következő céljai lesznek:
 • helyi ételek receptjeinek leírása,
 • mi receptjeink fordítása más nyelvekre,
 • mások receptjeinek fordítása magyarra,
 • képek feltöltése az ételekről a Commonsba és
 • receptek összekapcsolása a Wikidatán keresztül.
Nem tudom, mennyire érdekel, gyanítom, ha téged nem, akkor mást sem. --Tacsipacsi (vita) 2016. május 15., 21:52 (CEST)
@Tacsipacsi: Kösz hogy szóltál! Nem különösen érdekel! A szakácskönyv az induláskor nagyon el lett szúrva és én nekiálltam valamilyen új formába önteni - aztán rajtam maradt, mint szamáron a fül. Viszont sokat tanultam az itteni szerkesztésről, csak úgy magamtól, mert Grint hiába kértem, hogy mutassa meg az elképzelését. Ugyan egy hevenyészett könyvstílust leírt, de azon kívül, csak az észt osztotta. Lehet hogy még ez sem jó, de tőlem ennyi tellett. - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. május 16., 15:24 (CEST)

A rövidített nyelvlista mától elérhető ezen a wikin[szerkesztés]

Képernyőkép az interwikik listájáról

A rövidített nyelvlista bétaverziója 2014 óta minden Wikimédia-wikin elérhető. A rövidített nyelvlistával az olvasók jóval rövidebb interwiki listát láthatnak (lásd a képen). Több tényező figyelembevételével igyekszünk a legrelevánsabb nyelveket megjeleníteni. Tövábbi információ a dokumentációban.

Mától ez az alapértelmezett beállítás. Az összes elérhető nyelvet a lista végi gombra kattintva jelenítheted meg.

A funkciót a fejlesztő nyelvi csapat alaposan tesztelte. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, ezeket kérjük, jelezd a projekt vitalapján. Egy néhány wikin elérhető hasonló funkciójú, régebbi segédeszköz hibákat okozhat. Kérjük, ezen projektek adminjai erre figyeljenek. A teljes leírás a phabricator oldalán (angolul). Köszönjük.

(Fordító: Wolf Rex)

(On behalf of WMF Language team) --Runab WMF (vita) 2016. június 24., 09:19 (CEST)

Ha esetleg valakinek nem tetszene a funkció, akkor a Beállítások Lapok megjelenítése fülén a legalsó opcióval kikapcsolhatja. --Tacsipacsi (vita) 2016. június 24., 14:04 (CEST)

Editing News #2—2016[szerkesztés]

m:User:Elitre (WMF), 2016. július 3., 19:20 (CEST)

Save/Publish[szerkesztés]

Whatamidoing (WMF) (talk) 2016. augusztus 9., 20:02 (CEST)

RevisionSlider[szerkesztés]

Birgit Müller (WMDE) 2016. szeptember 12., 17:08 (CEST)

Grants to improve your project[szerkesztés]

Segíts lefordítani a saját nyelvedre:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 2016. szeptember 30., 22:11 (CEST)

Creative Commons 4.0[szerkesztés]

Szia! A Wikimédia alapítvány megbízásából írok, hogy meghívjalak a CC BY-SA 3.0 licencről CC BY-SA 4.0 licencre való áttérés javaslatával kapcsolatos megbeszélésre. A tervezet valamennyi Wikimédia projektet érint. A konzultáció október 5-től november 8-ig tart. Reméljük, hogy visszacsatolásként számos nézőpontot és véleményt ismerhetünk meg. Ha érdekel a dolog, kérlek vegyél részt a megbeszélésen a Meta-Wiki-n. Joe Sutherland 2016. október 6., 02:19 (CEST)

Editing News #3—2016[szerkesztés]

2016. október 15., 19:50 (CEST)

Password reset[szerkesztés]

I apologise that this message is in English. ⧼Centralnotice-shared-help-translate⧽

We are having a problem with attackers taking over wiki accounts with privileged user rights (for example, admins, bureaucrats, oversighters, checkusers). It appears that this may be because of weak or reused passwords.

Community members are working along with members of multiple teams at the Wikimedia Foundation to address this issue.

In the meantime, we ask that everyone takes a look at the passwords they have chosen for their wiki accounts. If you know that you've chosen a weak password, or if you've chosen a password that you are using somewhere else, please change those passwords.

Select strong passwords – eight or more characters long, and containing letters, numbers, and punctuation. Joe Sutherland (vitalap) / MediaWiki message delivery (vita) 2016. november 14., 01:00 (CET)

Adding to the above section (Password reset)[szerkesztés]

Please accept my apologies - that first line should read "Help with translations!". Joe Sutherland (WMF) (talk) / MediaWiki message delivery (vita) 2016. november 14., 01:11 (CET)

New way to edit wikitext[szerkesztés]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --2016. december 14., 20:32 (CET)


Segítséget kérek[szerkesztés]

Üdv!

Számomra teljesen érthetelen és túlságosan bonyolult a forrás megadásához felkínált fül használata.

Ha kaphatnák egyszerübb forrás közléséhez "űrlapot" azt megköszönném.

Az megoldás lehetne, hogy a szerkesztett szöveg utolsó bekezdésében beírom a forrást, aztán azt nálam okosabb és ügyesebb valaki a "forrás" rovatba átrakja?

Üdv Anyóka Válasz:1Anyoka

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[szerkesztés]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 2017. február 15., 21:31 (CET) • Segíts lefordítani a saját nyelvedreGet help

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[szerkesztés]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 2017. március 9., 20:43 (CET) • Segíts lefordítani a saját nyelvedreGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[szerkesztés]

2017. március 18., 06:10 (CET)

Gépi fordítás Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon a mozgás stratégia beszélgetés (most át április 15)

Ez az üzenet, "Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon a mozgás stratégia beszélgetés (most át április 15)" küldtek több csatornán keresztül Gregory Varnum 15-én és 16-március 2017 falu szivattyúk, affiliate vitalapokat mozgás levelezőlisták és MassMessage csoportok. Hasonló üzenetet küldött Nicole Ebber szervezett csoportok és a levelezési listák 15 március 2017. Ez a verzió az üzenet áll rendelkezésre fordítás és dokumentációs célokra

Kedves Wikimedians / Wikipedians:

Ma kezdődik egy széles körű vitát kell határozni Wikimedia jövőbeni szerepét a világban, és dolgozzon ki egy együttműködési stratégiát teljesíteni ezt a szerepet. Ön melegen meghívást a beszélgetést.

Nagyon sok módja van, hogy részt vegyenek, csatlakozva a meglévő beszélgetés vagy induló saját:

Track A (organized groups): Beszélgetések a partner, bizottságot vagy egyéb szervezett csoport (ezek olyan csoportok, amelyek támogatják a Wikimedia mozgás).

Pálya B (egyéni befizetők): On Meta or your local language or project wiki.

Ez az első három beszélgetések, és ez fog futni mától április 15. A cél a ciklus 1., hogy megvitassák a jövőben a mozgás, és ezáltal jelentős témák köré lehetséges irányokat. Mit akarunk építeni, vagy együtt elérni az elkövetkező 15 évben?

Szeretettel várjuk Önt, mint mi hozza létre ezt a beszélgetést együtt, és várom, hogy széles körű és változatos részvételt minden részéből a mozgás.

  Find out more about the movement strategy process
  Learn more about volunteering to be a Discussion Coordinator

Tisztelettel, Nicole Ebber (Track A Lead), Jaime Anstee (Track B Lead), & the engagement support teams 2017. március 18., 06:10 (CET)