Wikikönyvek:Társalgó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Wikikönyvek/Társalgó szócikkből átirányítva)
Archívum: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Üdvözlünk!

Ez a Társalgó, a virtuális Wikikönyvek központi üzenőfala, ahova bárki felvésheti a Wikikönyvekkel kapcsolatos általános kérdéseit, amire egyikünk remélhetőleg válaszol, ha tud.

A konkrét könyveinkkel kapcsolatban azok lapjainak vitalapján, ezzel a lappal kapcsolatban ennek a vitalapján is kérdezhetsz; míg ha tesztelni, játszani, firkálni akarsz, kérjük, inkább a Homokozót használd. Az adminisztrátoroknak szóló sürgős üzeneteidet az üzenőfalukra írd.


Szavazási irányelvek[szerkesztés]

A Wikikönyvek:Irányelvek/Szavazási irányelvek: Lapot olvassátok el és mondjatok róla véleményt. Az idő intervallumok változtathatók a javaslataitok alapján.

 • Symbol support vote.svg mellette - de minden átgondolt javaslat érdekel. - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 19., 07:19 (CET)
 • Alapvetően Symbol support vote.svg támogatom a javaslatot, az időtartamokat nem tudom, kisebb tartalmi változtatásokat eszközölnék, úgymint:
  • 1. Kiemelési eljárások nem kellenek, majd ha megszavazunk „kiemelt könyv” minősítést, akkor ráér a jelölés körülményeiről szavazni (nem hiszem, hogy ilyen lesz a közeljövőben).
  • 2. A másik két kategóriánál is enyhíteni kéne a feltételeket (főleg a ki szavazóképes kérdésében), ugyanis ha jól sejtem (az utóbbi 30 napban legalább egy szerkesztést végzőket és a kész könyvek címlapjainak közreműködőit néztem), összesen 5, azaz öt szavazóképes szerkesztő van (DenesFeri, Gubbubu, KeFe, Mcsaba és Szegedi László), ebből is két inaktív, csak a pár évvel ezelőtti könyveik miatt szavazhatnak (egyáltalán, ha másfél évig ír valaki egy könyvet, akkor honnan számít a három/öt/stb. év? elejétől, közepétől, végétől?). Ez alapján jelen irányelv megszavazásához hármótok egybehangzó véleménye szükséges, más nem szólhat bele. Nekem például ez lesz a 61. fő névtérben végzett szerkesztésem (igen, ez is fő névtérnek számít ráadásul).
  • 3. A „kész könyv” nem igazán jó meghatározás. Pl. a Gyümölcsbor késznek számít, míg a nála jóval több befektetett munkát tartalmazó Heraldika nem. Inkább lapszámot vagy bájtmennyiséget kéne előírni.
  • 4. A Tartalmi kérdések szakasz azt mondja, hogy csak a vitalapon lehet vita, ehhez képest az irányelv tartalmaz szabályozást arra vonatkozóan is, hogy mi van, ha valaki megjegyzést ír. Én azt támogatnám, hogy (szigorúan elkülönítve) a szavazás lapján lehessen megbeszélni, ne legyen még több helyen a diskurzus.
  • 5. Nem értek egyet azzal, hogy irányelvnél csak eldöntendő kérdések legyenek, például a Wikipédián itt nem csak eldöntendő kérdés volt, mégis működött a dolog.
  Elsőre ennyi. --Tacsipacsi (vita) 2016. január 19., 22:43 (CET)

@Tacsipacsi: Köszönöm a véleményedet. Kb hasonlókra számítottam és egyet is értek a legtöbb felvetéseiddel. Várjunk még, hátha valaki elmondja még a véleményét!

 • 1. Igazad van kivehetjük? vagy tegyük kommentbe a későbbi időkre?
 • 2. Nagyon kevesen vagyunk, nincs sok/nagy jelentősége a szavazásnak, ezért is rugalmasan értelmezzük a szavazásokat. (így lettél Te is admin). Más a szabály és másként döntünk, ha az úgy logikus/célszerű.
 • 3. A kész könyvek miatt én többet számoltam: Terckvart, Wittizsu, Mcsaba, Ambrus59, Reznix.
 • 4. Ettől függetlenül a "Kész könyvek" valóban nem jó meghatározás, de mit és mennyit javasolsz helyette? A mennyiséget kössük ahoz hogy mennyi ideig szavazóképes? Ha van "Kész könyv"e, akkor örökre szavazóképes? Minden szavazáson, vagy csak a könyve(i) kapcsán szavazhat bármikor? Hiszen elvileg jogtulajdonos.
 • 5. Egyetértek!

- Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 19., 23:29 (CET)

 • 1. Szerintem nyugodtan kivehetjük.
 • 2. Ne legyen más a szabály és a gyakorlat, az nem jó, ha hol betartjuk és betartatjuk a szabályokat (Grin adminszavazása), hol meg „rugalmasak” vagyunk, és figyelmen kívül hagyjuk őket (enyém). (Nem akarok rosszindulatú lenni, nem is ismerem a kapcsolatodat Grinnel, de ez alapján úgy tűnik nekem, hogy nem vagytok jóban, és nem akartad, hogy admin legyen a Wikikönyvekben.)
 • 3. Valóban, még ketten (Terckvart és Reznix) ezek alapján szavazhatnának; másik kettő (Wittizsu, Ambrus59) esetében nem találtam befejezett könyvet. Azonban a könyvíróknál is jó lenne valami szabály az aktivitásra, ugyanis az elmúlt három hónapban öt napon szerkesztés azért van, hogy az illető képben legyen. (Ezen nem gondolom, hogy enyhíteni kéne, inkább a szerkesztésszámot lehetne csökkenteni.)
 • 4. Ha jól végiggondolom, az aktivitás szükségességét nem szeretném mérsékelni, a szerkesztésszám meg a könyvkészítés következménye – ezt lehet, hogy megfelezném, de lehet, hogy az kevés –, így nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán kell a kitétel.
 • 5. Mivel értesz egyet? Velem vagy az irányelvtervezet jelenlegi állapotával? --Tacsipacsi (vita) 2016. január 20., 20:21 (CET)
 • 1. Rendben.
 • 2. Sajnos a nagyon kevés szerkesztő jelenléte és a jelenlévők passzivitása miatt nincs arra mód hogy valódi szavazásokat tartsunk és annak megfelelően járjunk el. Te a 2 mellette szavazattal 100%-osan lettél megválasztva. Valóban nem akartam hogy Grin admin legyen, de ennek semmi köze ahhoz hogy milyen a viszony kettőnk között. Olvasd el az ottani indoklásomat.
 • 3. Wittizsu : Luciferi Víziók, Wittich Zsuzsanna írásai , Ambrus59: Útipatika, Védőoltás
 • 4. Kívánságod szerint megfeleztem.
 • 5. Abban hogy irányelvnél ne csak eldöntendő kérdések legyenek

- Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 21., 01:46 (CET)

 • 1. Kiszedve.
 • 2. Akkor sem gondolom, hogy megoldás az, hogy nem a szabályokhoz illeszkedik a gyakorlat. (Ötlet: érvényes a szavazás, ha az irányelvben megszabott számú szerkesztő vagy a szavazásra jogosult szerkesztők x %-a – pl. fele vagy kétharmada – szavazott. Így, ha a fentebbi javaslatomnak megfelelően valamilyen szintű aktivitáshoz kötjük mindenkinél a szavazási jogosultságot, pillanatok alatt el lehet érni még akár azt is, hogy a két érvényes szavazat a jogosultak kétharmadát lefedje. Így nem lesz életszerűtlen a szabályozás, miközben nem lesz szabálytalan a gyakorlat sem.)
 • 3. Bár Ambrusnál továbbra sem látom a könyveit a befejezettek között, tulajdonképpen ennyire nem fontos ez a mellékszál.
 • 4. Köszönöm (bár én a Wikikönyvek névtér beüzemelése révén egyre messzebb kerülök a szavazóképességtől…).
 • 5. Jó, elfogadom a véleményedet.
A megjegyzésekkel kapcsolatos felvetésemre elfelejtettél reagálni. Arról mi a véleményed? --Tacsipacsi (vita) 2016. január 21., 23:43 (CET)
@Tacsipacsi: A negjegyzések eleve be vannak építve a szavazó lapra, de lehetnek "ellenvélemények", "kérdések" és azolra adott "válaszok" stb. Én úgy gondolom hogy ezek is elférnek a szavazólapon, legfeljebb - ha túl hosszúak - becsukhatóvá kell tenni. Így egyhelyen van minden megnyilvánulás és a becsukottak nem zavarják azokat, akok nem kívánják azt elolvasni, a szavazólap pedig nem nyúlik hosszúra.

- Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 22., 00:14 (CET)

Akkor kiszedhető a „Tartalmi kérdések” szakasz? --Tacsipacsi (vita) 2016. január 22., 00:43 (CET)

Csonkok[szerkesztés]

Jelenleg van 3 csonkokról szóló lapunk: Wikikönyvek:Csonkok, Wikikönyvek/Csonkok és Segítség:Csonkok. Gondolom, ebből kettő átirányítássá alakítandó. De melyik kettő? Egyébként csak a Wikikönyvek/Csonkoknak van vitalapja, ezt majd át kell nevezni a végleges cím mellé. --Tacsipacsi (vita) 2016. január 25., 08:14 (CET)

A Wikikönyvek:Csonkok lapon még van mit javítani, de ez marad meg, A Wikikönyvek:Subcsonk-ról is itt lesz egy rövid szakasz - a többit majd töröljük, Vannak míg olyan lapok amelyekben javítani kell és törölni a nem Wikikönyvekre jellemzőm vagy angol szövegű sorokat, linkeket . - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. január 25., 20:50 (CET)

A két felesleges lapot átirányítássá alakítottam (nem töröltem, így egyelőre elérhető a laptörténetben a korábbi tartalom), a vitalapot átirányítás nélkül átneveztem Wikikönyvek-vita:Csonkokra. --Tacsipacsi (vita) 2016. január 25., 22:27 (CET)

Szavazási irányelv javaslat[szerkesztés]

@DenesFeri: @Tacsipacsi: @Gubbubu: @Szegedi László: A Javaslatok lapon lévő szöveget javaslom az irényelvnek. Kérek minden szerkesztőt hogy további javaslatokat, észrevételeket tegyék meg és ha elfogadható, akkor két támogató aláírással lehet szavazást kiírni. - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. március 8., 05:20 (CET)

Open Call for Individual Engagement Grants[szerkesztés]

IEG barnstar 2.png

Segíts lefordítani a saját nyelvedre:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 2016. március 31., 19:47 (CEST)

Server switch 2016[szerkesztés]

The Wikimedia Foundation will be testing its newest data center in Dallas. This will make sure Wikipedia and the other Wikimedia wikis can stay online even after a disaster. To make sure everything is working, the Wikimedia Technology department needs to conduct a planned test. This test will show whether they can reliably switch from one data center to the other. It requires many teams to prepare for the test and to be available to fix any unexpected problems.

They will switch all traffic to the new data center on Tuesday, 19 April.
On Thursday, 21 April, they will switch back to the primary data center.

Unfortunately, because of some limitations in MediaWiki, all editing must stop during those two switches. We apologize for this disruption, and we are working to minimize it in the future.

You will be able to read, but not edit, all wikis for a short period of time.

 • You will not be able to edit for approximately 15 to 30 minutes on Tuesday, 19 April and Thursday, 21 April, starting at 14:00 UTC (15:00 BST, 16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT).

If you try to edit or save during these times, you will see an error message. We hope that no edits will be lost during these minutes, but we can't guarantee it. If you see the error message, then please wait until everything is back to normal. Then you should be able to save your edit. But, we recommend that you make a copy of your changes first, just in case.

Other effects:

 • Background jobs will be slower and some may be dropped.

Red links might not be updated as quickly as normal. If you create an article that is already linked somewhere else, the link will stay red longer than usual. Some long-running scripts will have to be stopped.

 • There will be a code freeze for the week of 18 April.

No non-essential code deployments will take place.

This test was originally planned to take place on March 22. April 19th and 21st are the new dates. You can read the schedule at wikitech.wikimedia.org. They will post any changes on that schedule. There will be more notifications about this. Please share this information with your community. /User:Whatamidoing (WMF) (talk) 2016. április 17., 23:08 (CEST)

Cookbook week[szerkesztés]

Hello, I want to tell you that I've made a proposal for a Cookbook event on this Meta page.

I would be happy to see your comment ! Regards Archi38 (vita) 2016. május 15., 20:11 (CEST)

@KeFe: Egy „Szakácskönyvek hete” nevű eseményt hirdettek itt. Egyelőre még nem biztos, hogy megszervezik, de ha igen, akkor június első teljes hetében (6–12.) lesz, és a következő céljai lesznek:
 • helyi ételek receptjeinek leírása,
 • mi receptjeink fordítása más nyelvekre,
 • mások receptjeinek fordítása magyarra,
 • képek feltöltése az ételekről a Commonsba és
 • receptek összekapcsolása a Wikidatán keresztül.
Nem tudom, mennyire érdekel, gyanítom, ha téged nem, akkor mást sem. --Tacsipacsi (vita) 2016. május 15., 21:52 (CEST)
@Tacsipacsi: Kösz hogy szóltál! Nem különösen érdekel! A szakácskönyv az induláskor nagyon el lett szúrva és én nekiálltam valamilyen új formába önteni - aztán rajtam maradt, mint szamáron a fül. Viszont sokat tanultam az itteni szerkesztésről, csak úgy magamtól, mert Grint hiába kértem, hogy mutassa meg az elképzelését. Ugyan egy hevenyészett könyvstílust leírt, de azon kívül, csak az észt osztotta. Lehet hogy még ez sem jó, de tőlem ennyi tellett. - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2016. május 16., 15:24 (CEST)