Ugrás a tartalomhoz

Szabad szoftver

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


A szabad szoftver kifejezés olyan számítástechnikai dolgokat (általában programokat) jelent, melyek szabadon felhasználhatóak.

A fogalmat licenc fogalmával kapcsolatban, a szerzői jogilag védett, zárt forráskódú szoftverekkel szemben használjuk, azoktól való megkülönböztetésre.

A szabad programok szabadságát a szabad licencek biztosítják.

Szabad szoftver[szerkesztés]

A „szabad szoftver” elnevezés a felhasználók szabadságára utal. Ez a szabadság az alábbi négy pontban foglalható össze:

  1. A felhasználóknak szabad tetszőleges célra, teszőleges számú számítógépen futtatni a szoftvert, azaz a felhasználást semmi nem korlátozza.
  2. A felhasználó szabadon másolhatja és terjesztheti, illetve közzéteheti a szoftvert.
  3. A felhasználó szabadon módosíthatja, testreszabhatja, javíthatja, tökéletesítheti a szoftvert.
  4. A felhasználó szabadon közzéteheti a szoftver általa módosított verzióját.

A 3. és 4. pont előfeltétele a forráskód hozzáférhetősége.

A Free Software Foundation („Szabad Szoftver Alapítvány”) vezeti azon licencek listáját, amely megfelelnek a fenti elveknek.

Gyakori hivatkozás a Debian szabad szoftver irányelvek is, ami a szabad licencekkel szembeni követelményeket sorolja fel.

A „szabad” nem feltétlenül jelent „ingyenest”: bárki bármennyiért árusíthatja a kérdéses programokat; az egyetlen feltétel, hogy a fenti négy alapjogot garantálja vevői számra. Miért venné meg bárki is? Azért, mert például nem képes azt magának lefordítani, szüksége van kézikönyvre, CD-n vagy DVD-n szeretné a programokat megkapni, vagy mert támogatásra van szüksége. Az is elképzelhető, hogy valaki egyedi fejlesztést, testreszabást, adott hiba kijavítását, adott funkció beépítését végezteti el pénzért egy programozóval.

Felsorolásukat a Szabad licencek kategória tartalmazza.


A szoftver szabadsága és ingyenessége nem ugyanazt jelenti.[szerkesztés]

Richard Stallman a szoftver szabad voltát a szólásszabadsághoz hasonlítja az ingyen sörhöz helyett. („Free as in Free Speach not Free Beer.”) Tehát, ami szabad az nem feltétlenül ingyenes.

Vannak ingyenesen letölthető szoftverek, ezeket Freeware-nek nevezzük. Az ilyen szoftverek javarészt reklám célját szolgálják. Fejlesztőjük egy-egy nagyobb szoftverház, aki közvetlenül e szoftverek eladásától nem várhat különösen jelentős hasznot, de ez a terjesztése által népszerűbbé válik, és áttételesen piaci előnyökhöz juttatja. (Például Adobe: Acrobat Reader ill. Microsoft: Internet Explorer). A felhasználó nem nyer jogosultságot sem a forráskód megismerésére, sem a program bármiféle megváltoztatására.

Egy másik – bizonyos feltételek mellett lehet ez cél, meghatározott felhasználói kör vagy időbeli korlát, időtartam vagy meghatározott naptári nap. A shareware szoftverek is szabadon másolhatóak és terjeszthetőek (akár on-line, akár CD-ROM változatban), éppen ezért – sajnálatos módon – gyakorta összetévesztik őket a szabad szoftverekkel. Az előállító itt is arra törekszik, hogy ismertségre tegyen szert. A módszer működik, hiszen mindannyian hallottunk már a WinZIP tömörítő programról.

Amennyiben időbeli korláthoz kötötték a szoftver használatát, annak lejártát követően a program további használatához szükséges a felhasználási jog elnyerése, melyhez megfelelő regisztráció és díj megfizetését követően juthatunk hozzá.

A szabad szoftverek Stallman megfogalmazása szerint:“Free software is a matter of the users’ freedom to run, copy, distribute, study, change and improve the software.” Értelmezése szerint a szabadságnak a következő négy foka van:

  • 1. a program bármilyen céllal való futtatása;
  • 2. a program működésének tanulmányozása, kiegészítése – ehhez elengedhetetlen kellékként a forráskód ismerete;
  • 3. másolatok terjesztése felebaráti szeretetből;
  • 4. a program tökéletesítése, majd ezen javított kiadás - az egész közösség javát szolgálandó – közzététele.

Amennyiben ezek együtt jellemzőek egy szoftverre, akkor mondhatjuk el, hogy a program „szabad szoftver.” The Free Software Definition: http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html magyarul: Részletesebben (magyarul) itt.

Nyílt forráskód[szerkesztés]

Ezen kategória licenceinek lényege a forráskód nyíltsága.

A nyílt forráskódú licenceket az Open Source Initiative tartja nyilván.

Fesorolásukat a Nyílt forráskódú licencek kategória tartalmazza.

Külső hivatkozások[szerkesztés]