Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Hogyan írj új lapot

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ha ismered a Wikipédiát, akkor a lapok szerkesztése semmi szokatlant nem fog jelenteni számodra. Ha nem ismered, akkor a lapok szerkesztéséről a Hogyan szerkeszd a lapokat mesél neked, és gyakorolni a homokozóban tudsz anélkül, hogy bármi kárt okoznál.

Ha új könyvet akarsz elkezdeni, vagy új fejezeteket szeretnél létrehozni egy könyvben, akkor legelsőnek az alábbiakat olvasd el:

Szépen kérünk, hogy ne kezdj el új lapot szerkeszteni úgy, hogy nem tudsz bele legalább valami minimális, formailag is elfogadható könyv-kezdeményt írni! Ne készíts egy szavas, vagy félmondatos cikkeket, mert ezzel csak nekünk okozol kellemetlenséget. Ez egyrészt nem megfelelő tartalom egy könyv témájának, másrészt azt az alapvető kritériumot nem teljesíti, hogy egy lap önmagában is teljes és értelmes mondatokat tartalmazzon. Nézd meg a csonkok lapon a Mi hivatkozik erre menüpontot, hogy lásd, hogy néznek ki a minimálisan elfogadható lapok.

Mielőtt megírod első szócikkedet, érdemes elolvasnod egy rövid iránymutatást

Általános irányelvek[szerkesztés]

 • Keress rá a szócikkre, hátha már létezik, kicsit másképp írva.
 • Mindenképp ajánlott egy már létező linkről indulva írni a lapot. (Ezek az úgynevezett „kísértet-” vagy „vörös” hivatkozások - olyanok, melyekre a szöveg hivatkozik, de még nincs hozzájuk szócikk elkészítve.)
 • Ne felejtsd el, hogy a szócikk önmagában is legyen teljes, vagyis lehetőleg egy rövid leírással kezdődjön. Legyen a szócikk önmagában is érthető, ne feltételezze, hogy előtte más cikkeket is olvasott az, aki nézi.
 • Mielőtt új cikket készítesz, ismerkedj meg a Mi nem való a Wikikönyvekbe lappal, ami segíthet abban, hogy ne kezdj el olyan dologról írni, ami nem a Wikikönyvekbe (és megírás után esetleg törli valaki).
 • Nézd át az Elnevezési szokásokat mielőtt új lapot vagy hivatkozást készítesz. A helyes elnevezés elősegíti a szócikk megtalálását, a rá való helyes hivatkozásokat, és így megelőzi a későbbi átnevezést.
 • A szócikk teljes, kerek mondattal kezdődjön, és ne szótári definícióval. Vastagítsd ki a címszót vagy a fontos címszavakat.
 • Ne feledd el: Soha ne küldj be olyan anyagot, melynek szabad felhasználhatóságáról nem győződtél meg!

Új lap készítésének módjai[szerkesztés]

 1. Új lap készítése egy már létező hivatkozást kiválasztva,
 2. Új lap készítése a saját felhasználói lapodon készített hivatkozást követve,
 3. Új lap készítése a homokozóból,
 4. Új lap készítése a webcím szerkesztésével,

Új lap készítése egy már létező hivatkozást kiválasztva[szerkesztés]

Úgy is készíthetsz új lapot, hogy egyszerűen követsz egy linket, ami az új lap címére hivatkozik. A Wikikönyvek szócikkeit olvasva még meg nem írt lapokra mutató linkeket is találhatsz (mint ez: Példa szócikk cím – de kérlek, NE KATTINTS ERRE A PÉLDA LINKRE). A meg nem írt szócikkre mutató link piros színű. Kattints a linkre, és egy olyan lapra érkezel, ami a következőt mondja:

Egy olyan lapra jutottál, ami még nem létezik. A lap létrehozásához kezdd el írni a szövegét lenti keretbe

Gépeld be a szócikket a szerkesztőablakba, és ha kész vagy, az „Előnézet megtekintése” gombbal megnézheted, hogy hogyan fog kinézni a lap, mielőtt elmentenéd. Érdemes használni a „Lap mentése” előtt! Ha mindent rendben találtál, nyomd meg a „Lap mentése” gombot!

Más lapra mutató link készítése[szerkesztés]

Miközben egy szócikket szerkesztesz, és úgy gondolod, hogy egy szó vagy kifejezés megérdemel egy külön szócikket, akkor egyszerűen tedd azt dupla szögletes zárójelbe, [[mint ezt itt]]! Mikor elmented a szerkesztett szócikket, és már létezik a szócikk, amire a hivatkozásod mutathat, akkor automatikusan rá is fog mutatni. Ellenkező esetben ez is egy „vörös” link lesz, amire kattintva új szócikket hozhatsz létre. Bővebb információt a Hogyan szerkeszd a lapokat oldalon találsz.

Új lap készítése a saját felhasználói lapodon készített hivatkozást követve[szerkesztés]

Ha bejelentkeztél, akkor a jobb felső sarokban megjelenik egy, a nevedet viselő link, ami a felhasználói lapodra mutat. Ebben nyugodtan létrehozhatsz új szócikkre mutató linkeket az előbb említett módon, és ezekre kattintva már írhatod is azokat.

Új lap készítése a homokozóból[szerkesztés]

Bejelentkezés nélkül is használhatod a homokozót, amiben a „felhasználói laphoz” hasonlóan hozhatsz létre új cikket.

Ne feledd, hogy a homokozó rendszeres időközönként törlődik, tehát ha később is szerkeszteni akarod az új szócikket, akkor vedd fel a böngésződ könyvjelzői vagy a kedvencek közé! Ha regisztrált felhasználó vagy, akkor az új szócikked a „Közreműködéseim” linket követve is elérhető.

Új lap készítése az URL szerkesztésével[szerkesztés]

Úgy is készíthetsz új lapot, hogy egyszerűen beírod a nevét a böngésződ címsorába, valahogy így:

https://hu.wikibooks.org/wiki/Valami

Ahol „Valami” helyére a kívánt szócikk címét írod.

Ezt a lapot betöltve egy egyszerű oldalra jutsz, ami arról tudósít, hogy ilyen címmel még nincs szócikk. Kattints tehát a „Szerkeszd ezt a lapot” linkre, és máris írhatod az új szócikket.

Ám az ezzel a módszerrel készített lapot árvának hívjuk, mivel egyetlen link sem mutat rá. Ha kész az új szócikked, akkor keress rá, hogy a címe mely más szócikkek szövegében szerepel, és ha indokoltnak látszik, akkor ezeket az említéseket alakítsd át linkekké: egyszerűen tedd őket dupla szögletes zárójelbe!

További információ[szerkesztés]

Új lap készítése esetén nem árt, ha a szövegen lefuttatsz egy helyesírás-ellenőrzést, mielőtt elmented. Praktikus lehet továbbá, ha az eredeti szöveget átmásolod egy szövegszerkesztőbe, ott írod át, és a kész munkát másolod vissza.

Figyelem: A Wikikönyvek egy nyílt tartalmú könyvtár. Egy bárki által használható információs adatbázishoz járulsz hozzá. Amivel hozzájárulsz, az automatikusan a GNU Szabad Dokumentáció Licenc hatálya alá esik; ez csak akkor lehetséges, ha az anyag szerzői joga a tiéd (ez teljesül, ha te készítetted), vagy ha közkincs. Olvasd el a Szerzői jogok fejezetet a részletekért! Sohase adjál le jogvédett anyagot a jogtulajdonos engedélye nélkül!