Segítség:Fájlok áthelyezése a Commonsba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Helyesen helyezze át a fájlokat a Wikimedia Commons-ba más wikikből Követve a Phabricator T140462 feladatban A FileExporter.svg béta funkció logója

A FileImporter és a FileExporter olyan új funkciót valósít meg, amely lehetővé teszi a fájlok mozgatását az eredeti adatokkal sértetlenül, miközben dokumentálja a költöztetést a verziótörténetben.


Hogyan működik[szerkesztés]

A FileExporter alapértelmezett funkciója minden wikiben. Információ Konfigurálja a szolgáltatást a wiki számára

Minden wiki konfigurációs fájlra van szükség, amely meghatározza

 • mely sablonoknak kell lennie a fájlnak ahhoz, hogy a Wikimedia Commonsba exportálhassák,
 • mely fájl sablonjai blokkolják az átvitelt a Wikimedia Commons-ba,
 • hogyan kell kicserélni a fájlban szereplő információkat az importálás során (pl. sablonok és címsorok),

és több.

Ezeket a konfigurációs fájlokat a közösségek karbantartják. Sok fájl már létezik, a CommonsHelper2 eszköz fájljainak alapján. Arra kérjük a felhasználókat, hogy vizsgálják meg őket, és szükség esetén frissítsék vagy készítsék őket , hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az importálás helyes-e.

További információkért olvassa el a dokumentációt, hogyan működnek a konfigurációs fájlok és mire van szükségük.


Az egyedi kategóriák kiszámíthatók a forrás URL-ből vagy az időbélyegből. Ha egyéni üzenetet írnak elő MediaWiki:fileimporter-post-import-revision-annotation, akkor az belekerül az importált fájl adataiba, az $ 1 üzenet paraméterrel a forrásfájl teljes URL-jére állítva, és a $ 2 értékre az ISO 8601 időbélyeggel az importálás megkezdésekor. Például a " {{#invoke:SourceCategory|urlToDomainCategory|url=$1}}{{#invoke:MonthCategory|main|date=$2}}" üzenet helyettesíthető a fájl információban " {{#invoke:SourceCategory|urlToDomainCategory|url=http://dev.wiki/wiki/File:Mittens.jpeg}}{{#invoke:MonthCategory|main|date=2020-07-06T11:21:49+00:00}}" néven. Munkafolyamat

A szolgáltatás használatához be kell jelentkeznie.

 • 1: Egy helyi fájloldalon kattintson az "Exportálás a Wikimedia Commonsba" linkre.
 • 2: A FileImporter ellenőrzi, hogy a fájl importálható-e, és az import során cserélni kell-e. Ez a lépés a wiki konfigurációs fájlján alapul. Bővebben .
 • 3: A Commons előnézeti oldala megmutatja, hogy mit importál. Szerkesztheti a fájl címét és az oldal adatait, és felkérheti a FileImporter-t, hogy tisztítsa meg a forrás wikit a nevében, hozzáfűzve egy sablont, például a NowCommons a forrásfájlhoz, vagy törölve a forrásfájlt, ha adminisztrátori joga van. Az „Fájl importálása” gombra kattintva a fájl a Commonsba kerül.
 • 4: A fájl importálása , beleértve az eredeti feltöltő nevét és az importőr nevét, a fájl korábbi előzményeit és a fájl oldalt, valamint az importálás során elvégzett változtatásokat.


Korlátozások[szerkesztés]

A hangsúly a funkcionalitás mozgó helyi fájlok Commons rendesen egy technikai módja . Amit a funkció nem végez, az:

  automatikusan áthelyezi a fájlokat a Commonsba
  több fájlt áthelyezhet a Commonsba egyszerre
  egyeztesse a kategóriákat a helyi wikikön a Commons kategóriákkal
  cserélje ki a helyes engedélyekre vonatkozó szükséges jogi ellenőrzést


Felhasználói jogok[szerkesztés]

Akció szükséges a Commonsban szükséges a forrás wikiben Fájlok importálása jog a fájlok feltöltésére (bejelentkezett felhasználó) automatikusan megerősített felhasználó A fájlok importálása a Commonsban admin (mert ez a művelet megegyezik a fájl törlésével) / Fájlok törlése a forrás wikiből / rendszergazdai jogok

Rendszergazdai jogok nélkül hozzáadhat egy sablont, mint például a NowCommons) a helyi fájlhoz az importálás során, hogy a wiki elvégezze a megtisztítási folyamatot, amelyben döntöttek. Műszaki megvalósítás

A funkció két MediaWiki kiterjesztést tartalmaz:[szerkesztés]

 • A FileExporter hivatkozást biztosít a helyi wik Commons- jára, és URL-t ad át a FileImporter kiterjesztéshez.
 • A FileImporter egy Commons kiterjesztés, amely az összes adatot tartalmazó fájlt importálja, ha az összes előfeltétel teljesül.

Technikai szempontból a fájlokat nem "mozgatják", hanem "másolják".

JavaScript: A szolgáltatás JavaScript nélkül működik. A JavaScript elemeket egy későbbi verzióban lehet hozzáadni, így a fájlnév és a fájlinformáció megváltoztatható ugyanazon az oldalon.


Fejlesztés[szerkesztés]

 • A követelmények és a kívánság körének megértése érdekében több beszélgetés zajlott a felhasználókkal.
 • A csapat itt jelentette be a projekt oldalán ennek a szolgáltatásnak a tervezett munkafolyamatait, 2017 márciusában. Az első gúnyokat 2017. júliusában mutatták be.
 • 2018 márciusában a Commons felhasználóit megkérdezték , szükségesnek tartják-e az eredeti feltöltési naplót az új szolgáltatás használatakor.
 • 2018 áprilisa óta a felhasználók kipróbálhatják a szolgáltatás alfa verzióját .
 • 2018 júniusában a szolgáltatás béta verziója került telepítésre az első wikikben annak érdekében, hogy előbb kicsi csoportban teszteljék, mielőtt bárhol béta funkcióvá tennék. Ez magában foglalta, mint mindig, egy balról jobbra wiki. Ezzel a kis béta- megközelítéssel vigyázhatunk a kérdésekre, mielőtt bétaként bevezetnénk az összes wikire. Például néhány funkciót hozzáadottunk és javítottunk néhány hibát a kis béta fázis során.
 • 2019 januárjában a szolgáltatás béta verzióját adták meg minden megmaradt wikinek, mindenkit meghívva a tesztelésre és a gondolatok megosztására . Ez a teljes béta funkció már jó képet alkotott arról, hogy az alapértelmezett szolgáltatás hogyan fog kinézni a jövőben, annak ellenére, hogy a fejlesztés még nem fejeződött be teljesen. A béta fázis célja annak kiderítése, hogy ez a szolgáltatás hogyan működik mindenki számára, aki esetleg szeretné használni a jövőben.
 • 2019 szeptembere óta a FileExporter alapértelmezett funkció néhány első wikiben. További wikikön való telepítést terveznek az év későbbi szakaszában.


Telepítési ütemterv[szerkesztés]

FileExporter FileImporter 2018/06/12

A mediawiki.org és a test2.wikipedia.org fájlok exportálhatók a test.wikipedia.org fájlba. béta funkció a mediawiki.org és a test2.wikipedia.org webhelyen

A telepítéshez a fájloldalon található link "Export to Test Wiki" feliratú. Az exportálás ezen wikikkel való teszteléséhez automatikusan jóváhagyott felhasználónak kell lennie. test.wikipedia.org 2018/06/25 béta funkció német, perzsa és arab wikipédiaon ( kis béta telepítés ) Wikimedia Commons 2018/07/11 béta funkció a Sourcewikiben (többnyelvű könyvek Wikiforrás) 2018/09/17 béta funkció a koreai Wikipedia-on 2018/10/08 béta funkció a marathi Wikipedia-on 2019/01/16 béta funkció más wikikön ( teljes béta telepítés ) A kiadás újdonságai - néhány példa:

  A naplóbejegyzések és címkék hozzáadódnak a fájlimportáláshoz. ( további információ )
  Bővült a sablonok illesztése és cseréje. (pl. T194505 , T198317 , T198711 )
  Ha nincs konfigurációs fájl, akkor a fájlokat nem lehet áthelyezni. ( T199108 )
  Ha a felhasználó fájlja a Commons-ba kerül, akkor a Commons-fiókját automatikusan létre kell hozni ( T209346 )
  Hibajavítások és kisebb módosítások történtek (pl. T198321 , T198681 , T194642 )

2019. április – július számos fejlesztés. A szolgáltatás most

  megmutatja az importálási oldalon, mely kategóriákat fogja használni
  azonos paraméter különböző helyesírásait egyeztetheti ( T213955 )
  használja a nyelv gépelését a sablonparamétereknél, ha a konfiguráció ezt kéri ( T198607 )
  interwiki hivatkozásokkal rendelkezik minden Wikimedia projekttel együtt

és több 2019. szeptember 24 alapértelmezett szolgáltatás az első wikiben:

  Német Wikipedia
  Koreai Wikipedia
  Marathi Wikipedia
  Perzsa Wikipedia
  Sourcewiki (Wikiforrás többnyelvű könyvekhez)


Néhány példa az újdonságokra:[szerkesztés]

 • Az importálás során könnyebb hozzáadni egy sablont, mint például a NowCommons a helyi fájlhoz.
 • A helyi fájl az importálás során törölhető (rendszergazdai jogokat igényel a forrás wikiben).
 • Az összes importált verzió címkéje „Imported with FileImporter”, az importálás során létrehozott verzió pedig „Modified with FileImporter” címkével rendelkezik. Ez lehetővé teszi a hiányos import észlelését, valamint a File wmporter által a cél wikiből készített összes szerkesztés átfogó listájának felépítését.

plusz néhány hibajavítás. 2020. augusztus 5 a FileExporter alapértelmezett szolgáltatásként telepítése az összes fennmaradó wikiben A 'Now Commons' sablon hozzáadható a forrás Wiki fájljához, ha rákattint a megfelelő jelölőnégyzetre az import oldalon.

Linkek[szerkesztés]

  a Phabricatoron
  a Mediawiki.org központi súgóoldalán
  a központi visszajelző oldal a Mediawiki.org oldalon
  a FileExporter és a FileImporter kiterjesztési útmutatókat a Mediawiki.org webhelyen
  Információk az aktuális átviteli folyamatról, az infók arról, hogy mely helyi fájlokat nem kellene áthelyezni a Commonsba, és azokat az eszközöket, amelyek jelenleg felhasználhatók a fájlok áthelyezésére a Commonsba ( angol Wikipedia , a German Wikipedia )


Minden verziót importálnak, vagy csak a fájl legfrissebb verzióit importálják?

Az összes verzió importálva van. ( példa )

A rejtett fájlverziókkal ellátott fájlokat nem lehet importálni, lásd: #Képhetek-e exportált fájlokat? . Exportálhatom a törölt fájlokat?


A FileExporter nem tudja importálni[szerkesztés]

  törölt fájlok
  fájlok rejtett (módosított törölt ) fájlverziókkal ( példafájl )

Importálhat fájlokat más rejtett részekkel . Ebben az esetben a következő rejtett alkatrészek kerülnek kicserélésre:

  Rejtett oldalszöveg ( példafájl )
  Rejtett szerkesztési összefoglaló ( példafájl )
  Rejtett felhasználó / IP ( példafájl )

Részlegesen törölt fájlokat képes importálni. Ebben az esetben a törölt verziókat / fájlverziókat (amelyek nem rejtettként vannak megjelölve, vagy az oldal / fájl előzményeiben másként nem tüntetjük fel) nem importáljuk.

Hogyan találhatom meg a FileExporter programmal importált fájlokat?[szerkesztés]

  A fájl javítási előzményeiben az importálást null változatként jelenítik meg (azaz egy olyan bejegyzés a revíziós listában, amely valójában nem változtatja meg az oldalt). Ha az importálás során változtatásokat hajtottak végre, akkor további szöveges változat készül.
  Az importálás során létrehozott változat címkével van ellátva Modified with FileImporter. Így lehet szűrni a Legutóbbi változások oldalon.
  Az importáláshoz létrehoz egy feltöltési naplóbejegyzést és egy importálási naplóbejegyzést, amelyeket társítanak a null verzióhoz és az importáló felhasználóhoz, és időbélyeggel látják el az importálás dátumával. A feltöltések alapértelmezése mind a null változat, mind a feltöltési napló bejegyzés, bár ez "kettős" bejegyzésekhez vezet az előzmények oldalon, lásd a példafájlt és a naplóbejegyzéseket .
  A (régi) importált fájl javítások esetén a feltöltési naplóbejegyzéseket az eredeti feltöltés dátumával és felhasználójával hozzák létre, hogy az összes fájljavítás megjelenjen a Commons feltöltési naplójában. Ezeket a felülvizsgálatokat szintén megjelölték Imported with FileImporter. ( egy példafájl a bétafürtből )

Ez igaz a 2019. január 16-át követően exportált fájlokra. A FileExporter programmal e dátum előtt importált fájlok nem tartalmazzák a címkét vagy a naplóbejegyzéseket. Mi van, ha szeretnék egy fájlt a Commonsba importálni, amelyet korábban már importáltam (az előzmények nélkül)?

Ön dönti el, hogy importál-e már importált fájlt újra, vagy sem. Előnye: Nem veszíti el a fájl- és verzióelőzményeket, és nagyobb átláthatósággal rendelkezik arról, hogy ki töltötte fel a fájlt vagy szerkesztette a fájl leíró oldalát.

Hogy kell ezt csinálni:[szerkesztés]

  1. Ha szükséges, törölje a wiki helyi fájljának törlését
  2. Törölje a már importált fájlt a Wikimedia Commonsból
  3. Importálja a fájlt a FileExporter segítségével.
  4. Törölje a helyi verziót.

Figyelem: Hajtsa végre a 2. és 3. lépést 10 perces időkereten belül, hogy elkerülje, hogy a Felhasználó: CommonsDelinker működésbe lépjen, és eltávolítsa a használt fájlokat a wiki oldalakról.

Ha a régi importált fájl fájloldala időközben megváltozott, a két verzióelőzmény megőrzése nehézkes lehet. Kipróbálhatja ezt:

  5. A verzióelőzmények egyesítéséhez törölje az 1. lépésben törölt fájl törlését.
  6. Állítsa vissza a fájl leírását a Commons-on, és finomítsa.

Ehhez némi kézi munka szükséges ( példa ). Rajtad múlik, hogy ezt akarja-e vagy sem. Van egy kérelmet Phabricator a nyomon követési projekt építeni egy olyan eszköz, amely ilyen import könnyebb. Hiányzik egy licenc a wiki konfigurációs fájljában . Mit tegyek?

Minden wiki felel a saját konfigurációs fájljáért. Ha úgy gondolja, hogy a wiki fájl hiányos vagy hibás, akkor javasoljuk, hogy vitassa meg a közösségén belül, majd módosítsa a konfigurációs oldalt. Mit kell tennem az importálás után?

Ez a helyi wiki folyamataitól függ. Az egyik lehetőség annak ellenőrzése, hogy a régi fájlnevet már nem használják, majd törölje azt. A FileImporter támogatja ezt a tisztítási folyamatot, ha olyan sablonokat ad hozzá, mint például a NowCommons a forrásfájlhoz a nevedben, ha azt akarja, és lehetővé teszi, hogy törölje a forrásfájlt az importálás során, ha a forrás wiki rendszergazda. Helyi wiki adminisztrátor vagyok, és szeretném törölni az eredeti fájlt közvetlenül a Commonsból. Meg tudom csinálni?

Igen, ez lehetséges. Rendszergazdaként az importálás során választhat, ha az importálás után automatikusan eltávolítja a fájlt a nevében. Azt akarom, hogy a szolgáltatás a wiki nyelvén legyen, például a név és leírás a Speciális: Beállítások oldalon. Hogyan csinálom?

A FileExporter és a FileImporter szövegei lefordíthatók. Minden fordítást nagyon értékelünk!

  FileExporter a Translatewikiben: https://translatewiki.net/wiki/Special:Translate/ext-fileexporter
  FileImporter a Translatewikin: https://translatewiki.net/wiki/Special:Translate/ext-fileimporter

Használhatom a FileExporter fájlokat más Wikimedia wikikbe, mint a Commons?

Nem, ez jelenleg nem lehetséges. Kérések a Phabricatorról:

  exportálás egyik helyi wikiből a másikba
  exportálás a Commonsból egy helyi wikbe

Áthelyezhetők-e a fájlok a helyi wikibe?

Ennek manuális módja van:

  1. Törölje a fájlt a Commonsból. Ehhez adminisztrátori jogokra van szükség a Commonsban.
  2. Állítsa vissza az eredeti fájlt a helyi wikiben. Ehhez adminisztrátori jogokra van szükség a helyi wikiben.

Van egy kérelmet Phabricator , hogy ez egy beépített funkció. A forrássablonomban több paraméter van, mint a Commons sablonban. Hogyan továbbíthatom a tartalmukat?

Példa: Az angol Wikipedia Információs sablonja tartalmazza a "Hely" és a "További_információ" paramétereket, amelyek a Commons Információs sablonja nem rendelkeznek.

További paramétereket importál a Commons új fájlleíró oldalára, de csak a wikitextben jelennek meg, nem pedig a megjelenített oldalon. A wikitextet manuálisan a megfelelő helyzetbe helyezheti a Commons sablonban.

Van egy kérelmet Phabricator egy beépített funkció, amely egyesíti a további paraméterek forrásból származó wiki egy Commons paramétert. A wiki lehetővé teszi, hogy ugyanahhoz a paraméterhez különböző helyesírási programokat használjunk. Hogyan biztosíthatom, hogy mindkettőt ugyanaz a Commons paraméter cserélje le?

A FileImporter most már illeszthet egy paraméter különféle helyesírási változatához, ha azokat a konfigurációs fájlban meghatározták.

Példa: Az orosz információs sablon lehetővé teszi ugyanazon paraméter írását |Описание=vagy megjelenítését |описание= (lásd a konfigurációs fájlt ). A FileImporter mindkettőnek megfelel |Description=. Hogyan adhatok hozzá kategóriákat az importálás során?

A helyi wikik kategóriái nem ugyanazok, mint a Commonsban. A FileImporter nem felel meg a kategóriáknak az importálás során, ezért manuálisan kell módosítania a kategóriákat a helyi wikiből a megfelelő Commons kategóriákba.

A FileImporter megmutatja, mely kategóriákat importálja. A hiányzó kategóriák piros linkekként jelennek meg, jelezve, hogy mely kategóriákat kell módosítani. Megváltoztatniuk kell

  kattintson a „file information edit” elemre,
  megváltoztathatja a kategóriákat a wikitextben.

Visszajelzés

A visszajelzés mindig örvendetes és szükséges a szolgáltatás fejlesztéséhez! Kérjük, használja a MediaWiki.org központi visszajelző oldalát , ha bármilyen kérdése, észrevétele van, tanácsa van ... Köszönöm :-) Kategória: