Wikikönyvek:Idézd forrásaidat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Idézd forrásaidat: adj meg hivatkozásokat, forrásokat azzal kapcsolatban, amit írsz, hogy az olvasók ellenőrizni tudják a cikket, és tudjanak további információkat találni. A jó források a Wikikönyveket megbízhatóvá és használhatóvá teszik.

Ha egy külső forrást használsz fel egy cikkhez, ennek megnevezése alapvető udvariasság is. Az alapos cikkíró azonban keresi is a megbízható forrásokat. Ha saját tudásod alapján írsz, akkor ismerned illik a témát annyira, hogy könnyen meg tudj nevezni jó forrásmunkákat, amikből az olvasó is tájékozódhat – nem lehetsz folyton ott, ha valakinek további kérdése lenne. (Ez arra is jó, hogy ellenőrizhesd a tényeket mert lehet, hogy rosszul emlékeztél, vagy te sem tudsz mindent a témában.) A fő szempont az, hogy az olvasót segítsük bármivel, amit hasznosnak ítélsz.

Ez érvényes akkor is, amikor véleményekről írsz: ne hagyd magad elragadtatni az általános fogalmazásoktól, mint „vannak, akik azt mondják...”. Kik mondják, hol és mikor? (Ne feledd: a Wikikönyvek nem a Te véleményedet tartalmazza, és nem a saját elméleteidet.)

Ez akkor is érvényes, ha a tényeket senki nem kérdőjelezte meg: még akkor is, ha most senki nem kételkedik előfordulhat, hogy öt év múlva jön valaki és a tényeket ellenőrizni szeretné, vitába akar a cikkel szállni vagy még többet szeretne tudni a témáról. A vitatott kérdéseknél különösen hasznos, ha megbízható források vannak felsorolva, melyek alapján az olvasók alaposan meg tudják a kérdést vizsgálni, vagy a vitás részeket tisztázni.

Külső források olyan cikkekhez illesztése melyeket nem te írtál szintén nagyon hasznos a Wikikönyvek szempontjából, mert ezek javítják a cikkek minőségét, megbízhatóságát.

A forrásokat jellemzően a cikk végén a ==Források== részben szokás felsorolni. A legfontosabb az, hogy lehetőleg minden információt adj meg, ami alapján a forrás, vagy azon belül az információk azonosíthatóak.

Gyorsan beírhatsz webes hivatkozásokat a szöveg belsejébe úgy, hogy a hivatkozott rész után szögletes zárójelek között („[ és ]”) megadod a webcímet. Ez nem ad annyi információt az olvasónak, mint a részletesen felsorolt források, de mégis jobb, mint ha egyáltalán nem hivatkozol semmire. Például ha erre a lapra hivatkoznál, akkor a fejezet végére azt írhatnád, hogy [http://hu.wikibooks.org/wiki/Wikikönyvek/Idézd_forrásaidat], ami így néz ki: [1].

Hivatkozások a szócikkek végén és a szócikk belsejében[szerkesztés]

A cikk végén a ==Referenciák== cím alatt sorold fel az összes forrásmunkát sorszámozatlan (*) listában. (A számozott lista is szokványos sok dolgozatban, de ezt a Wikipédiában nem javasoljuk.)

A cikken belül az egyes felsorolt forrásokra a következőképpen hivatkozzunk „(Szerző-családneve, Év)”, ahol egy újra megjelentett mű esetén az eredeti megjelenés dátumát írjuk. Ha a témakör nehezen található meg a könnyvben, akkor a zárójelbe beírhatjuk a fejezet-, vagy oldalszámot (3. fejezet, vagy 15. old vagy 12-25. old.) a kiadási év után vesszővel elválasztva. Ha a hivatkozást névmásként használjuk, akkor az évszámot rakjuk zárójelbe pl. „Hawking (1989) azt állítja, hogy...”. Két szerző esetén (szerző1 és szerző2, év); több szerző esetén (szerző1 és munkatársai, év) alakot használjuk.

Ha a szócikknél csak néhány forrás található, akkor a szövegbeli hivatkozások általában kevésbé fontosak. Ha viszont rengeteg forrás van, akkor a szövegközi hivatkozások fontosak, hogy az olvasó megtalálja, minek hol nézhet utána. A szövegközi hivatkozások különösen ott fontosak, ahol a nincs egyetértés a témában a szakértők között. Olyan szócikkek esetén, ahol erősen eltérő nézőpontok találhatóak, gyakran szükséges sok szövegközi hivatkozás, hogy az állításainkat igazoljuk.

Példák a források megnevezésére[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

Folyóirat cikkek[szerkesztés]

Újságcikkek vagy online újságok[szerkesztés]

Weblapok és cikkek[szerkesztés]

Más nyelvű Wikipédiák[szerkesztés]

Sajtónyilatkozatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Hivatkozási sablonok[szerkesztés]

Weblapok[szerkesztés]

Folyóiratok[szerkesztés]

Számozott lábjegyzetek a külső hivatkozásokhoz[szerkesztés]

Szövegbe illesztett HTML linkek[szerkesztés]

Források megnevezésének részletessége[szerkesztés]

A Wikikönyvek idézése[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Zala Megyei Levéltár - Zalamerenye szócikk Közigazgatási tájékoztató lap(1925) - Zala Megyei Levéltár