Segítség:Tervezés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Könyvtervezés

A könyved megtervezése nem kötelező, de mégis ajánlott, mert sokat segíthet a könyved logikus felépítésében. A tervkészítés egyben a könyv struktúrájának átgondolásával jár, ami nem túl nagy munkával készíthető el és a könyved megírása közben segítségül is szolgálhat. Az elkészített tervedet, bármikor módosíthatod, vagy a laptörténet használatával, a régebbi változatok egyikét vissza állíthatod.

Példa[szerkesztés]

  • Az ilyen könyvtervet a felhasználói lapod alatt (allapként): például [[user:XY/Könyvtervezés]] módon írd be a felhasználói lapodra, mentsd le, és a még piros linkre kattintva beléphetsz a "könyvtervezés" lapra.

A könyvterv felépítése[szerkesztés]

1. Könyv címe A kezdőlap alkalmas a könyved bemutatására, tartalomjegyzék, előszó leírására, ajánlások, hivatkozások, külső linkek, ajánlott könyvek, források, jogállás, stb. megjelölésére. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy ezzel a lappal találkozik először az olvasó, ezért ne legyen zsúfolt és túl hosszú sem.

Ha lehet, ne adj hosszú címet, mert ez egyben a könyved kategóriája és minden allapot ezzel a címmel kell kezdened, de szerepeljen rajta a Kategória:Címlapok, és a könyved műfaja is.

Pl.:[[:Kategória:Szakácskönyv]] – Ez a könyv címe
[[:Kategória:Gasztronómia]] – magasabb kategória
A kategóriák használatáról lásd a Hogyan használd a kategóriákat lapon.

Ha még nem készítettél ilyen portált, vagy kezdőlapot, akkor nézd meg más könyvek kezdőlapjait, használd a portál mintát, vagy kérj segítséget más szerkesztőktől. Ők szívesen segítenek.

2. Könyv címe/Első allap A következő lap, már a könyved kezdete: [[Könyvcím/elsőtéma]] Mint itt is látható nem kettőspont (:), hanem pervonal (/) az elválasztó. A per használata azért jó, mert a hivatkozott lapon automatikusan készít egy linket a címlapra, és a keresőrendszer is gyorsabban találja meg a kért oldalt. Az elkészült könyvbe utólag is be lehet tenni egy-egy allapot.

Minden allapon már csak a könyved kategóriája szerepel és itt kezdődik a könyved első fejezete. Az allapokra tehetsz egy lapozót, amely megkönnyíti az olvasást.

3. Könyv címe/Első allap/Az allap allapja A fejezeteknek készíthetsz allapot, de a perjel (/) után mindig Nagy kezdőbetűvel írjuk a lap nevét. További allapokat is készíthetsz.
4. Könyv címe/Második allap Vagy második fejezet is tartalmazhat allapokat tbb mélységben is.
5. Így tovább folytatva elkészül a könyved tervezete, ekkor kérjél meg valakit hogy nézze át és mondjon róla véleményt. A javítások után már kirakhatod a Kezdőlap-ra is a könyv címét, a kezdés dátumát és a készültségi fokát, ez ilyenkor még csak 5%.
6. Érdemes már a tervezéskor elgondolkodni azon, hogy a könyvedben milyen sablonok kellenek. Ezekről lehet egy listát készíteni, vagy a fontosabbakat azonnal megszerkeszteni. Nem árt a már meglévő sablonokat is megnézni, hogy hátha már létezik a szükséges sablon. pl.: a könyv címét, kategóriát és a lapok formázását minden lapra be kell írni, ez sablonnal sokkal egyszerűbb. Elhelyezhetsz saját, vagy mások által készített, de engedélyezett képeket, rajzokat stb. Használd a Commons-t!
  • A sablonkészítésre két lehetőség itt is van:
    • Ha a sablon előre láthatólag más könyvekben is jól alkalmazható, akkor a sablonok névtérben is létrehozhatóak.
    • Ha viszont csak a könyv elkészültéig van rá szükséged, akkor a saját felhasználói lapod allapján hozd azokat létre. Igaz, ilyen esetben az elérési utat is meg kell adni a beillesztés helyén, de nem zavarja a többi szerkesztő munkáját, akik nem tudván mire jó – törlésre is jelölhetik. Egy bonyolultabb sablon elkészítésekor is ezt a módszert ajánlott alkalmazni, csak a kipróbálása után áttenni a sablonok névtérbe.
A sablonok használatáról lásd a Segítség:Hogyan használd a sablonokat lapot.

Egy példát szeretnék megmutatni az alábbiakban: User:KeFe/Szakácskönyv lapon.