Wikikönyvek:Társalgó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(WK:TÁRS szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archívum: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08

Üdvözlünk!

Ez a Társalgó, a virtuális Wikikönyvek központi üzenőfala, ahova bárki felvésheti a Wikikönyvekkel kapcsolatos általános kérdéseit, amire egyikünk remélhetőleg válaszol, ha tud.

A konkrét könyveinkkel kapcsolatban azok lapjainak vitalapján, ezzel a lappal kapcsolatban ennek a vitalapján is kérdezhetsz; míg ha tesztelni, játszani, firkálni akarsz, kérjük, inkább a Homokozót használd. Az adminisztrátoroknak szóló sürgős üzeneteidet az üzenőfalukra írd.Remember to Participate in the UCoC Conversations and Ratification Vote![szerkesztés]

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

A vote in SecurePoll from 7 to 21 March 2022 is scheduled as part of the ratification process for the Universal Code of Conduct (UCoC) Enforcement guidelines. Eligible voters are invited to answer a poll question and share comments. Read voter information and eligibility details. During the poll, voters will be asked if they support the enforcement of the Universal Code of Conduct based on the proposed guidelines.

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a baseline of acceptable behavior for the entire movement. The revised enforcement guidelines were published 24 January 2022 as a proposed way to apply the policy across the movement. A Wikimedia Foundation Board statement calls for a ratification process where eligible voters will have an opportunity to support or oppose the adoption of the UCoC Enforcement guidelines in a vote. Wikimedians are invited to translate and share important information. For more information about the UCoC, please see the project page and frequently asked questions on Meta-wiki.

There are events scheduled to learn more and discuss:

  • A community panel recorded on 18 February 2022 shares perspectives from small- and medium-sized community participants.
  • The Movement Strategy and Governance (MSG) team is hosting Conversation Hours on 4 March 2022 at 15:00 UTC. Please sign-up to interact with the project team and the drafting committee about the updated enforcement guidelines and the ratification process. See the Conversation Hour summaries for notes from 4 February 2022 and 25 February 2022.

You can comment on Meta-wiki talk pages in any language. You may also contact either team by email: msg(_AT_)wikimedia.org or ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Sincerely,

Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Xeno (WMF) 2022. március 2., 03:17 (CET)[válasz]

Ne felejtsen el részt venni az UCoC-beszélgetéseken és a ratifikációs szavazáson!

Ezt az üzenetet további nyelvekre is lefordítva találhatja a Meta-wikin. További nyelvek • Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Üdv mindenkinek,

A tervek szerint 2022. március 7. és 21. között szavaznak a SecurePollban az Egyetemes Magatartási Kódex (UCoC) végrehajtási iránymutatásainak ratifikációs folyamatának részeként. A szavazásra jogosultakat felkérjük, hogy válaszoljanak a közvélemény-kutatási kérdésekre és osszák meg észrevételeiket. Olvassa el a választói információkat és a jogosultság részleteit. A szavazás során megkérdezik a választókat, hogy támogatják-e az egyetemes magatartási kódex betartatását a javasolt iránymutatások alapján.

Az Univerzális Magatartási Kódex (UCoC) az egész mozgásra vonatkozó elfogadható viselkedés alapvonalát adja. A felülvizsgált végrehajtási iránymutatásokat 2022. január 24-én tették közzé, mint javasolt módot az irányelv alkalmazására a mozgalomban. A Wikimedia Foundation igazgatótanácsának nyilatkozata olyan ratifikációs folyamatot követel, amelyben a szavazásra jogosultaknak lehetőségük lesz szavazás során támogatni vagy ellenezni az UCoC végrehajtási irányelveinek elfogadását. A wikimédiákat felkérik a fontos információk fordítására és megosztására . Az UCoC-vel kapcsolatos további információkért tekintse meg a projekt oldalát és a Meta-wiki gyakran ismételt kérdéseket .

Vannak olyan események, amelyekről többet megtudhat és megvitathat:

A 2022. február 18-án rögzített közösségi panel a közösségi kis- és közepes méretű résztvevők szempontjait osztja meg. A Movement Strategy and Governance (MSG) csapata beszélgetési órákat tart 2022. március 4-én 15:00 UTC-kor. Kérjük , regisztráljon, ha kapcsolatba szeretne lépni a projektcsapattal és a szerkesztőbizottsággal a frissített végrehajtási irányelvekről és a ratifikációs folyamatról. A 2022. február 4-i és 2022. február 25-i jegyzetekért lásd a Beszélgetési óra összefoglalóit .

Bármilyen nyelven hozzászólhat a Meta-wiki vitalapjaihoz. Bármelyik csapattal kapcsolatba léphet e-mailben is: msg (_NÁL NÉL_)wikimedia.org vagy ucocproject (_NÁL NÉL_)wikimedia.org

Tisztelettel,

Mozgalmi stratégia és kormányzás Wikimedia Alapítvány

Xeno (WMF) 2022. március 2., 03:17 (CET)

Az Egyetemes Magatartási Kódex Végrehajtási Irányelvek megerősítési szavazása 2022. március 7. és 21. között zajlik.[szerkesztés]

Ez az üzenet további nyelvekre lefordítva megtalálható a Meta-wiki oldalon.

Üdv mindenki!

A felülvizsgált végrehajtási irányelvek és az Univerzális Magatartási Kódex megerősítő szavazási folyamata. (UCoC) mostantól nyitva áll! A szavazás a SecurePollon 2022. március 7-én kezdődött és 2022. március 21-én zárul. Kérjük, olvassa el a választói információkat és a választásra való jogosultság részleteit.

Az Egyetemes Magatartási Kódex (UCoC) az egész mozgalom számára elfogadható viselkedés alapelvét jelenti. A felülvizsgált végrehajtási irányelveket 2022. január 24-én tették közzé, mint az irányelvek egész mozgalomra kiterjedő alkalmazásának javasolt módját. Az UCoC projektről bővebben lehet olvasni.

A Meta-wiki beszélgetőoldalaihoz bármilyen nyelven lehet hozzászólni. A csapattal e-mailben is kapcsolatba léphet:: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Üdvözlettel:

Mozgalmi Stratégia és Irányítás

Wikimédia Alapítvány

Xeno (WMF) 2022. március 8., 01:52 (CET)[válasz]

Lezárult az Egyetemes Magatartási Kódex Végrehajtási Irányelvek ratifikációs szavazása[szerkesztés]

Ezt az üzenetet további nyelvekre lefordítva a Meta-wiki oldalon található.

A felülvizsgált végrehajtási irányelvek és az Egyetemes Magatartási Kódex ratifikációs szavazási folyamata. (UCoC) lezárult 2022. március 21-én. Több mint 2300 wikimédiás szavazott mozgalmunk különböző régióiban. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben a folyamatban! Az ellenőrző csoport most vizsgálja felül a szavazást a pontosság szempontjából, ezért kérlek, hagyjatok nekik legfeljebb két hetet, amíg befejezik a munkájukat.

A szavazás végeredményét itt fogjuk közzétenni, a vonatkozó statisztikákkal és a hozzászólások összefoglalójával együtt, amint azok rendelkezésre állnak. A következő lépésekről a a szavazói információs oldalon tájékozódhat. A projekt vitaoldalán a Meta-wikiben bármilyen nyelven hozzá lehet szólni. Az UCoC projektcsapattal e-mailben is fel lehet venni a kapcsolatot: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Üdvözlettel,

Mozgalmi Stratégia és Irányítás

With thanks for the volunteer translation. Xeno (WMF) (vita) 2022. március 30., 03:46 (CEST)[válasz]

Invitation to Hubs event: Global Conversation on 2022-03-12 at 13:00 UTC[szerkesztés]

Hello!

The Movement Strategy and Governance team of the Wikimedia Foundation would like to invite you to the next event about "Regional and Thematic Hubs". The Wikimedia Movement is in the process of understanding what Regional and Thematic Hubs should be. Our workshop in November was a good start (read the report), but we're not finished yet.

Over the last weeks we conducted about 16 interviews with groups working on establishing a Hub in their context (see Hubs Dialogue). These interviews informed a report that will serve as a foundation for discussion on March 12. The report is planned to be published on March 9.

The event will take place on March 12, 13:00 to 16:00 UTC on Zoom. Interpretation will be provided in French, Spanish, Arabic, Russian, and Portuguese. Registration is open, and will close on March 10. Anyone interested in the topic is invited to join us. More information on the event on Meta-wiki.

Best regards,

Meghívó a Hubs eseményre: Globális beszélgetés 2022-03-12 13:00 UTC Helló!


A Wikimédia Alapítvány Mozgalmi Stratégia és Governance csapata szeretné meghívni Önt a következő „Regionális és tematikus csomópontok” című rendezvényre. A Wikimédia Mozgalom éppen azon dolgozik, hogy megértse, milyenek legyenek a regionális és tematikus központok. A novemberi workshopunk jól indult (olvasd el a beszámolót), de még nem fejeztük be.

Az elmúlt hetekben körülbelül 16 interjút készítettünk olyan csoportokkal, amelyek a saját kontextusukban egy Hub létrehozásán dolgoztak (lásd Hubs Dialogue). Ezekből az interjúkból készült jelentés, amely a március 12-i megbeszélések alapjául szolgál. A jelentést a tervek szerint március 9-én teszik közzé.

Az eseményre március 12-én, 13:00 és 16:00 UTC között kerül sor a Zoomon. A tolmácsolás francia, spanyol, arab, orosz és portugál nyelven történik. A regisztráció nyitva van, és március 10-én zárul. A téma iránt érdeklődőket szeretettel várunk. További információ az eseményről a Meta-wikin.

Üdvözlettel,

Kaarel Vaidla
Movement Strategy

2022. március 10., 02:31 (CET)


Wiki Loves Folklore 2022 ends tomorrow[szerkesztés]

Wiki Loves Folklore Logo.svg

International photographic contest Wiki Loves Folklore 2022 ends on 15th March 2022 23:59:59 UTC. This is the last chance of the year to upload images about local folk culture, festival, cuisine, costume, folklore etc on Wikimedia Commons. Watch out our social media handles for regular updates and declaration of Winners.

(Facebook , Twitter , Instagram)

The writing competition Feminism and Folklore will run till 31st of March 2022 23:59:59 UTC. Write about your local folk tradition, women, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, folklore, and tradition, including ballads, folktales, fairy tales, legends, traditional song and dance, folk plays, games, seasonal events, calendar customs, folk arts, folk religion, mythology etc. on your local Wikipedia. Check if your local Wikipedia is participating

A special competition called Wiki Loves Falles is organised in Spain and the world during 15th March 2022 till 15th April 2022 to document local folk culture and Falles in Valencia, Spain. Learn more about it on Catalan Wikipedia project page.

We look forward for your immense co-operation.

Thanks Wiki Loves Folklore international Team MediaWiki message delivery (vita) 2022. március 14., 15:40 (CET)[válasz]

A Wiki Loves Folklore 2022 holnap véget ér

A Wiki Loves Folklore 2022 nemzetközi fotóverseny 2022. március 15-én, 23:59:59-kor ér véget. Ez az év utolsó lehetősége, hogy képeket töltsön fel a helyi népi kultúráról, fesztiválról, konyháról, viseletről, folklórról stb. a Wikimedia Commons-on. Figyelje közösségi oldalainkat a rendszeres frissítésekért és a nyertesek kihirdetéséért.

(Facebook , Twitter , Instagram)

A Feminizmus és folklór íróverseny 2022. március 31-ig 23:59:59 UTC-ig tart. Írjon a helyi néphagyományról, nőkről, népünnepekről, néptáncokról, népzenéről, népi tevékenységekről, népi játékokról, népi konyháról, népviseletről, folklórról és hagyományról, beleértve a balladákat, népmeséket, meséket, legendákat, hagyományos dalt és táncot, népszínművek, játékok, szezonális események, naptári szokások, népművészet, népi vallás, mitológia stb. a helyi Wikipédián. Ellenőrizze, hogy a helyi Wikipédia részt vesz-e

2022. március 15. és 2022. április 15. között a Wiki Loves Falles elnevezésű különleges versenyt Spanyolországban és a világban rendezik meg a helyi népi kultúra és a spanyolországi Valencia vízeséseinek dokumentálására. Tudjon meg többet róla a katalán Wikipédia projekt oldalán.

Várjuk együttműködését.

Köszönet: Wiki Loves Folklore International Team MediaWiki

Leadership Development Working Group: Apply to join! (14 March to 10 April 2022)[szerkesztés]

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

Thank you to everyone who participated in the feedback period for the Leadership Development Working Group initiative. A summary of the feedback can be found on Meta-wiki. This feedback will be shared with the working group to inform their work. The application period to join the Working Group is now open and will close on April 10, 2022. Please review the information about the working group, share with community members who might be interested, and apply if you are interested.

Thank you,

From the Community Development team

Üdv mindenkinek,

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a Vezetőfejlesztési Munkacsoport kezdeményezés visszajelzési időszakában. A visszajelzések összefoglalója a Meta-wikin található. Ezt a visszajelzést megosztják a munkacsoporttal, hogy tájékoztassák munkájukat. A Munkacsoporthoz való jelentkezési időszak már megnyílt, és 2022. április 10-én zárul. Kérjük, tekintse át a munkacsoporttal kapcsolatos információkat, ossza meg a közösség tagjaival, akiket érdekelhet, és jelentkezzen, ha érdekel.

Köszönöm, Xeno (WMF) 2022. március 18., 03:20 (CET)[válasz]

Az Egyetemes Magatartási Kódex végrehajtási irányelveinek megerősítő szavazásának eredményei[szerkesztés]

Ezt az üzenetet további nyelvekre lefordítva a Meta-wiki oldalon található.

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnénk köszönetet mondani annak a több mint 2300 wikimédiásnak, akik részt vettek a nemrég lezárult közösségi szavazáson, amely az Az Egyetemes Magatartási Kódex Végrehajtási Irányelveiről (UCoC) szólt. Jelenleg az önkéntes ellenőrző csoport befejezte a szavazás pontosságának felülvizsgálatát, és a végleges eredmények elérhetőek a Meta-wikiben. Egy gyors összefoglaló az alábbiakban olvasható:

  • 58,6% igen, 41,4% nem
  • 128 hazai wikiből vettek részt a szavazásban a résztvevők.
  • Több mint harminc nyelven támogatták a szavazást

Ez az eredmény azt jelenti, hogy elegendő támogatás áll rendelkezésre ahhoz, hogy az igazgatótanács felülvizsgálja a dokumentumot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a végrehajtási irányelvek automatikusan elkészültek.

Innen a projektcsapat összegyűjti és összefoglalja a szavazási folyamat során tett észrevételeket, és közzéteszi azokat a Meta-wikiben. A Végrehajtási Irányelveket a kuratórium elé terjesztik megvitatásra. Az Igazgatótanács áttekinti a szavazás során adott észrevételeket, és megvizsgálja, hogy vannak-e olyan szempontok az Irányelvekben, amelyek további pontosításra szorulnak. Ha igen, akkor ezek az észrevételek, valamint a Meta-wiki és más közösségi beszélgetések során kapott információk jó kiindulópontot jelentenek majd az Irányelvek felülvizsgálatához, hogy azok megfeleljenek a közösségek által a szavazók válaszaiban kifejezett igényeknek.

Amennyiben az Igazgatótanács a jóváhagyás mellett dönt, az UCoC projektcsoport megkezdi az irányelvekben szereplő konkrét javaslatok támogatását. E javaslatok közé tartozik a közösség tagjaival való együttműködés az U4C Fejlesztési Bizottság megalakítása érdekében, a képzéssel kapcsolatos konzultációk megkezdése, valamint a beszámolási rendszerünk javításáról szóló megbeszélések támogatása. Még sok a tennivaló, de máris belevághatunk a munka következő szakaszába.

Sokan vettek részt annak érdekében, hogy a szabályzat és a végrehajtási irányelvek működjenek közösségeink számára. Folytatjuk a közös munkát az irányelvekben felvázolt határozott javaslatok részletein, ahogyan azokat a wikimédiások bemutatták, akik az elmúlt évben különböző módokon részt vettek a projektben.

Még egyszer köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett a Végrehajtási Irányelvek megerősítésében.

Az eredményekkel kapcsolatos további információkért kérjük, nézd meg az eredmények oldal.

Üdvözlettel!

m:User:SNg (WMF)

Stella Ng az UCoC projektcsoport nevében

Vezető menedzser, Bizalmi és Biztonsági Szabályzat

Következő lépések: Egyetemes magatartási kódex (UCoC) és az UCoC Végrehajtási Irányelvei[szerkesztés]

A Wikimédia Alapítvány kuratóriumának Közösségi Ügyek Bizottsága köszönetet szeretne mondani mindenkinek, aki részt vett a nemrégiben lezárult közösségi szavazáson az Egyetemes Magatartási Kódex (UCoC) Végrehajtási Irányelveiről.

Az önkéntes szavazatszámláló csoport befejezte a szavazás pontosságának ellenőrzését, és a beérkezett szavazatok száma 2283. A beérkezett 2283 szavazatból összesen 1338 (58,6%) közösségi tag szavazott a végrehajtási irányelvek mellett, és összesen 945 (41,4%) közösségi tag szavazott ellene. Ezenkívül 658 résztvevő írt megjegyzést, a hozzászólások 77%-át angol nyelven írták.

Elfogadjuk és tiszteljük azt a szenvedélyt és elkötelezettséget, melyet a közösség tagjai tanúsítottak egy biztonságos és barátságos kultúra megteremtése érdekében, amely megállítja az ellenséges és mérgező viselkedést, támogatja az ilyen viselkedés által megtámadott embereket, és arra ösztönzi a jó szándékú embereket, hogy eredményesen dolgozzanak a Wikimédia projekteken.

A beérkezett észrevételekből már ebben a befejezetlen szakaszban is kitűnik ez. Noha a Végrehajtási Irányelvek elérte a Testület számára a felülvizsgálathoz szükséges támogatottsági szintet, arra ösztönöztük a szavazókat, hogy függetlenül attól, hogy melyik oldalra szavaztak, adjanak visszajelzést a végrehajtási irányelvek azon elemeiről, amelyek szerintük módosításra vagy javításra szorulnak, valamint arról, hogy miért, arra az esetre, ha célszerűnek tűnne egy további szerkesztési forduló elindítása, ami a közösség aggályait kezelné.

Az Alapítvány munkatársai, akik átnézték az észrevételeket, tájékoztattak bennünket néhány felmerülő kérdésről, és ennek eredményeképpen úgy döntöttünk, mint a Közösségi Ügyek Bizottsága, hogy felkérjük az Alapítványt, hogy hívja össze újra a szerkesztőbizottságot, és végezzen újabb közösségi bevonást a végrehajtási irányelvek pontosítása érdekében, a nemrég lezárult szavazás során kapott közösségi visszajelzések alapján.

Az áttekinthetőség kedvéért a visszajelzéseket az alábbi 4 szakaszba soroltuk:

  1. A képzés jellegének, céljának és alkalmazhatóságának meghatározása;
  2. A nyelv egyszerűbbé tétele a nem szakemberek számára történő könnyebb fordítás és megértés érdekében;
  3. A megerősítés fogalmának vizsgálata, beleértve annak előnyeit és hátrányait;
  4. A magánélet/az áldozat védelme és a hallgatáshoz való jog ellentmondásos szerepének felülvizsgálata.

A beszélgetések folyamán, és különösen a Végrehajtási Irányelvek tervezetének alakulása során más kérdések is felmerülhetnek, de úgy látjuk, hogy elsősorban ezeken a területeken kell aggódniuk a választóknak, és arra kérjük a munkatársakat, hogy segítsék elő ezeknek a kérdéseknek a felülvizsgálatát. A további elkötelezettséget követően az Alapítványnak újra el kell végeznie a közösségi szavazást, hogy értékelni tudja a megújított Végrehajtási Vázlatot, hogy kiderüljön, az új dokumentum készen áll-e a hivatalos ratifikálásra.

Tisztában vagyunk továbbá az Egyetemes Magatartási Kódex szabályzatának 3.1. számú megjegyzésével kapcsolatos aggályokkal. Utasítjuk az Alapítványt, hogy segítse elő e megfogalmazás felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy a Szabályzat megfeleljen a biztonságos és befogadó közösség támogatására irányuló céljainak, anélkül, hogy megvárnánk a teljes Szabályzat év végére tervezett felülvizsgálatát.

Ismét köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik részt vettek, akik elgondolkodtak ezeken a kritikus és nehéz kihívásokon, és hozzájárultak ahhoz, hogy a mozgalomban jobb megközelítésekkel jól lehessen együttműködni.

Üdvözlettel!

Rosie

Rosie Stephenson-Goodknight (she/her)
Acting Chair, Community Affairs Committee
Wikimedia Foundation Board of Trustees


  • Please let me know if you have any questions. I am thankful for the volunteer translation support provided throughout this process. Xeno (WMF) (vita) 2022. április 21., 03:52 (CEST)[válasz]

Coming soon: Improvements for templates[szerkesztés]

-- Johanna Strodt (WMDE) 2022. április 29., 13:13 (CEST)[válasz]

Editing news 2022 #1[szerkesztés]

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

Az új szerkesztők sikeresebbek voltak ezzel az új eszközzel

The New topic tool helps editors create new ==Sections== on discussion pages. New editors are more successful with this new tool. You can read the report. Soon, the Editing team will offer this to all editors at the 20 Wikipedias that participated in the test. You will be able to turn it off at Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion.

Whatamidoing (WMF) 2022. május 2., 20:55 (CEST)[válasz]

Az Új témaeszköz segít a szerkesztőknek új ==Sections== létrehozásában a vitalapokon. Az új szerkesztők sikeresebbek ezzel az új eszközzel. elolvashatja a jelentést. A Szerkesztőcsapat hamarosan felajánlja ezt a tesztben részt vevő 20 Wikipédia összes szerkesztőjének. Kikapcsolhatja a Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion címen.