Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Vitarendezés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Vitarendezés!

A Wikikönyvek egy közösségi projekt, ami azt jelenti, hogy gyakran együtt fogsz dolgozni másokkal egy lap megírásán. Néha a résztvevők nem értenek egyet abban, mit kellene írni a cikkbe. Ha vita támad, próbálj fegyverszünetet kötni, és szüneteltesd a szerkesztést, amíg nem sikerül rendezni az ügyet. Ne kezdj szerkesztési háborúba, mert az csak ront a helyzeten, és hátráltatja a Wikikönyvek fejlődését. Helyette inkább az itt leírt módszerek segítségével próbáld feloldani az ellentétet, és elkerülni, hogy a vita komoly viszállyá nőjön.

Figyelem: ezek a lépések a viták rendezésére szolgálnak. A vandalizmus és a Wikikönyvek irányelveinek rendszeres és durva megsértése más, gyorsabb eljárásokon keresztül is kezelhető, és az elkövető blokkolásához vagy kitiltásához vezethet. Többnyire azonban az itt leírt elvek alkalmasak a felhasználók viselkedése elleni kifogások rendezésére. Ez nem jelenti azt, hogy azok a felhasználók, akik rámutatnak a helytelen viselkedésre, részesei a vitának – egyszerűen csak a Wikikönyvek közösségét képviselik.

Elkerülés[szerkesztés]

A vita rendezésére a legjobb módszer az, ha el se kezdjük. Tiszteld a többi szerkesztőt és a nézőpontjukat. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ne vond vissza szó nélkül mások változtatásait egy vitában. Ha egy szerkesztést elfogultnak vagy pontatlannak érzel, ne vond vissza, hanem próbáld meg jobbá tenni. Ha jelentősebb változtatást végzel, írj indoklást a szerkesztési összefoglalóba. Ne állíts vissza ugyanazon a lapon sokszor egymás után, inkább kezdeményezz párbeszédet. Kerüld a személyes támadásokat – ha udvariatlanul vagy ellenségesen viselkednek veled, ne válaszolj hasonló hangnemben.

Kövesd a Wikietikettet, a tökéletes cikk útmutatót és a semlegésségi irányelvet, hogy korlátozd a saját elfogultságodat, és ne adj okot a vitára.

Az első teendő: beszélj a többi résztvevővel[szerkesztés]

Az első teendő mindenféle konfliktus esetén: beszéld meg! Használd a cikk vagy a másik fél vitalapját. Ne hagyd, hogy a vita magában a szócikkben folyjon. Őrizd meg a hidegvéred és kerüld a személyes támadásokat. Próbáld megérteni a másik fél nézőpontját, és próbálj kompromisszumra jutni. Feltételezd, hogy a másik is jóhiszeműen cselekszik, hacsak nincs egyértelmű bizonyítékod az ellenkezőjére.

Mind ebben a a lépésben, mind a továbbiakban, a párbeszéd nem csak egy formalitás, amit el kell végezni, mielőtt továbbléphetnél. Ha nem próbálsz őszintén és jó hiszemben szót érteni a veled vitázókkal, az azt jelzi, hogy a vitát nem rendezni, hanem fokozni próbálod. Ha mások ezt látják, kevésbé fognak rokonszenvezni az álláspontoddal, és akár meg is akadályozhatják, hogy a vitarendezés további lépéseivel élj. Ezzel szemben a folyamatos párbeszéd és az egyezkedés komolyan vétele, még ha kezdetben eredménytelen is, azt mutatja, hogy valóban szeretnél olyan megoldást találni, ami összhangban van a Wikikönyvek irányelveivel.

További lépések[szerkesztés]

Ha a párbeszéd eredménytelen, próbálkozz az alábbiak valamelyikével. Hogy melyiket (vagy melyeket) érdemes használni, az a vita természetétől és a résztvevők ízlésétől függ.

Beszéld meg kívülállókkal[szerkesztés]

A Wikikönyvek alapmódszere a konszenzus. Ahhoz, hogy a vitatott kérdésben konszenzus alakuljon ki, szükség lehet arra, hogy szélesebb hallgatóság elé tárd az ügyet. Erre szolgál a véleménykérés. (Lásd még: vitatott semlegesség, pontatlan tartalom.) Ha a vita egy szócikk tartalmáról szól, és eddig még nem kötöttél fegyverszünetet, akkor itt az ideje, hogy megtedd. Ez lehetővé teszi a többieknek, hogy zavartalanul mérlegelhessék a helyzetet – a folyamatos átszerkesztések csak fokoznák, és követhetetlenné tennék a vitát. Ha egy szerkesztési háború tört ki, és a fegyverszünet nem valósítható meg, kérd a levédését, hogy a vitarendezés továbbhaladhasson.

Ha már semmi sem segít: kitiltás[szerkesztés]

Ha egy felhasználó sorozatosan megsértette a Wikikönyvek irányelveit és útmutatóit és sem a kulturált kérés, sem a közvetítés nem segített, kezdeményezhetsz egy szavazást az adott szerkesztő időleges, vagy végleges kitiltásáról vagy a teljes magyar Wikipédiából, vagy bizonyos témakörökkel kapcsolatos lapokról. Készülj fel, hogy mind a kifogásolt viselkedést, mind a megbeszélési kísérleteket bizonyítékokkal kell alátámasztanod. Lásd: Wikikönyvek:Felhasználók kitiltása


Lásd még[szerkesztés]