Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Lapvédelmi irányelvek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Mire használjuk a védett lapokat?

Közel állandó védelmet használunk a következő esetekben:

 • A gyakran látogatott oldalak vandalizmus elleni védelmére, mint például a Kezdőlap.
 • A Wikikönyvek logójának védelmére.
 • A Copyright és a felhasználási feltételeket tartalmazó lapok védelmére.
 • A sajtóközlemények védelmére.
 • Egyes, rendszeradminisztrációval kapcsolatos lapok védelmére.
 • A MediaWiki névtérben található, gyakran használt üzenetek védelmére.
 • Azoknak a felhasználói lapoknak és allapoknak a védelmére, amelyek állandó vandalizmus célpontjai.

Átmeneti védelmet használunk a következő esetekben:

 • Kérésre egy szerkesztési háború megállítására, időt hagyva a feleknek, hogy lehiggadjanak.
 • Egy olyan lap vagy kép védelmére, ami folytonos vandalizmus áldozata lett, vagy egy eltiltott felhasználó szerkeszti folyamatosan.
 • Egy lap megváltoztatásának megakadályozására, miközben egy hiba keresése folyik a MediaWiki szoftverben.

Az, hogy egy lap bizonyos változatát védelemmel látják el, még nem jelenti az adott lapverzió bárminemű támogatását, vagy az azzal való egyetértést. Emiatt nem szabad azt sem kérni, hogy védelem előtt egy adott verziót állítsanak vissza.

A vitalapokat és a felhasználói vitalapokat nem védjük le, csak kivételes helyzetekben.

Mikor egy lap különösen látogatott lesz, vagy azért mert link mutat rá a kezdőlapról, vagy azért mert például egy nagy forgalmú külső website hivatkozik rá, gyakran válik vandalizmus céltáblájává.

Az adminisztrátorok képesek lapokat „védetté” tenni, ami azt jelenti, hogy ezután azokat csak adminisztrátorokon lesznek képesek szerkeszteni, képek esetén pedig azokat felülírni.

Ezt a lehetőséget csak korlátozottan szabad alkalmazni, mivel a lapokat zárolni káros dolog.

A lapok levédésének módja[szerkesztés]

 1. Csakis a védett lapot jelző {{védett}} vagy a szócikk aktuális tartalmára vonatkozó {{pontatlan}} stb. figyelmeztető üzenetek elhelyezése céljából szerkessz vagy állíts vissza átmenetileg levédett lapokat. Ez alól kivétel, ha viszonylagos egyetértés van abban, hogy a lapot ezzel az irányelvvel ellentmondásban védték le.
 2. Ne védj le olyan lapot, amivel kapcsolatos vitában magad is részt vettél.
 3. Helyezz el rajta egy {{védett}} sablont és tegyél említést a védelemről az összefoglalóban.
 4. Készíts bejegyzést a lapról a Wikikönyvek:Védett lapok oldalon.
 5. Érdemes ilyenkor a vitázó feleket felszólítani, hogy keressenek kompromisszumos megoldást.
 6. Mikor a lap védelmét újra leveszed, távolítsd el a {{védett}} sablont és tegyél erről említést az összefoglalóban is.

Amennyiben ez lehetséges, a lapvédelmet olyan adminisztrátornak kell elhelyeznie a lapon, aki azon nem végzett jelentős módosításokat, és a vitalapján sem nyilvánított még róla véleményt. Az adminisztrátorok lehetőségei nem jelentenek szerkesztői privilégiumokat; az adminisztrátoroknak munkájukat a nagyobb közösség szolgálatában kell végezniük. Amennyiben adminisztrátor vagy és egy szerkesztési háború alatt lévő lapot szeretnél részt venni, aminek szövegében vagy vitalapján magad is módosítottál, vagy hozzászóltál, kérj meg inkább egy másik adminisztrátort, hogy védje le ő a lapot.

Ezen kívül a lapok levédésekor az adminisztrátoroknak nem szabad előnyben részesíteniük a lap egyik vagy másik verzióját, hacsak az egyik verzió nem vandalizmus eredménye. Ez utóbbi esetben az adminisztrátornak lehetősége van a nem-vandalizált változat levédésére.

Ezen kívül, mikor a védelem egy szerkesztési háború miatt szükséges, az adminisztrátor dönthet úgy, hogy annak a szerkesztőnek a változatát részesíti előnyben, aki jobban betartotta a visszaállításokra vonatkozó szabályokat.

Általában az átmenetileg védett lapokat nem szabad hosszú időn át védelem alatt hagyni és a hozzájuk tartozó vitalapokat nyitva kell hagyni.

Nem szükséges levédeni a felhasználókhoz tartozó CSS és JS lapokat, mint például user/common.css, user/common.js stb. Az ilyen lapokat ugyanis csak a hozzájuk tartozó felhasználó tudja szerkeszteni.

Védett lapok szerkesztése[szerkesztés]

A védett lapok szerkesztését korlátozó irányelv nem vonatkozik a „közel állandó” védelem alatt álló lapokra. Ezeknél a lapokon az adminisztrátoroknak körültekintően, a közösségi konszenzus és az adott lapra vonatkozó útmutatók figyelembevételével szabad változtatni. Némely esetben, az ilyen szerkesztések komoly változtatást jelenthetnek egy kiemelten fontos lapon, és könnyen válhatnak ellentmondásossá. Emiatt az adminisztrátoroknak mindig érdemes először egyeztetni a megfelelő vitalapokon.

Az átmeneti védelem alatt álló lapok esetén az adminisztrátoroknak nem szabad szerkeszteniük a védelem alatt álló lapot, mivel más nézőpontú, nemadmin szerkesztők sem tehetik ezt meg. Ugyanakkor vannak esetek, mikor az adminisztrátorok számára – megfelelő körültekintéssel – megengedett a szerkesztés:

 • {{pontatlan}} vagy hasonló figyelmeztető üzenetek elhelyezése a szócikk aktuális verziójához.
 • Amennyiben világosan ismert, hogy melyik volt az aktuális vita kirobbanása előtti utolsó változat (pl. egy héttel korábbról), akkor az adminisztrátor dönthet úgy, hogy visszaállítja a lapot arra a verzióra.
 • Előnyben részesíthet egy korábbi változatot és visszaállíthat arra a fenti szakaszokban leírtaknak megfelelően.

A védett lapok listája[szerkesztés]

Amennyiben levédesz egy lapot, vagy találsz egy levédett lapot, ami nincs felsorolva, légy szíves készíts hozzá egy bejegyzést a Wikikönyvek:Védett lapok oldalon. Ezen kívül készíts hozzá egy 10 szavas, vagy rövidebb összefoglalót arról, miért védted le. Ha ennél hosszabb indoklásra van szükséged, használd a levédett lap vitalapját.

Lásd még[szerkesztés]