Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Társalgó/Archívum/Archív09

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


EZ A LAP EGY ARCHÍVUM. NE SZERKESZD, NE REAGÁLJ EZEKRE A HOZZÁSZÓLÁSOKRA.
Hozzászóláshoz használd az aktuális vitalapot, az itt található témaindító másolásával, ha szükséges.

Kérjük, az archívumot ne bővítsd további archív adatokkal, hanem nyiss új archívumot, az aktuális dátummal ellátva. Lásd: Segítség:Archiválás

Remember to Participate in the UCoC Conversations and Ratification Vote!

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

A vote in SecurePoll from 7 to 21 March 2022 is scheduled as part of the ratification process for the Universal Code of Conduct (UCoC) Enforcement guidelines. Eligible voters are invited to answer a poll question and share comments. Read voter information and eligibility details. During the poll, voters will be asked if they support the enforcement of the Universal Code of Conduct based on the proposed guidelines.

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a baseline of acceptable behavior for the entire movement. The revised enforcement guidelines were published 24 January 2022 as a proposed way to apply the policy across the movement. A Wikimedia Foundation Board statement calls for a ratification process where eligible voters will have an opportunity to support or oppose the adoption of the UCoC Enforcement guidelines in a vote. Wikimedians are invited to translate and share important information. For more information about the UCoC, please see the project page and frequently asked questions on Meta-wiki.

There are events scheduled to learn more and discuss:

 • A community panel recorded on 18 February 2022 shares perspectives from small- and medium-sized community participants.
 • The Movement Strategy and Governance (MSG) team is hosting Conversation Hours on 4 March 2022 at 15:00 UTC. Please sign-up to interact with the project team and the drafting committee about the updated enforcement guidelines and the ratification process. See the Conversation Hour summaries for notes from 4 February 2022 and 25 February 2022.

You can comment on Meta-wiki talk pages in any language. You may also contact either team by email: msg(_AT_)wikimedia.org or ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Sincerely,

Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Xeno (WMF) 2022. március 2., 03:17 (CET)[válasz]

(magyarul)

Ne felejtsen el részt venni az UCoC-beszélgetéseken és a ratifikációs szavazáson!

Ezt az üzenetet további nyelvekre is lefordítva találhatja a Meta-wikin. További nyelvek • Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Üdv mindenkinek,

A tervek szerint 2022. március 7. és 21. között szavaznak a SecurePollban az Egyetemes Magatartási Kódex (UCoC) végrehajtási iránymutatásainak ratifikációs folyamatának részeként. A szavazásra jogosultakat felkérjük, hogy válaszoljanak a közvélemény-kutatási kérdésekre és osszák meg észrevételeiket. Olvassa el a választói információkat és a jogosultság részleteit. A szavazás során megkérdezik a választókat, hogy támogatják-e az egyetemes magatartási kódex betartatását a javasolt iránymutatások alapján.

Az Univerzális Magatartási Kódex (UCoC) az egész mozgásra vonatkozó elfogadható viselkedés alapvonalát adja. A felülvizsgált végrehajtási iránymutatásokat 2022. január 24-én tették közzé, mint javasolt módot az irányelv alkalmazására a mozgalomban. A Wikimedia Foundation igazgatótanácsának nyilatkozata olyan ratifikációs folyamatot követel, amelyben a szavazásra jogosultaknak lehetőségük lesz szavazás során támogatni vagy ellenezni az UCoC végrehajtási irányelveinek elfogadását. A wikimédiákat felkérik a fontos információk fordítására és megosztására . Az UCoC-vel kapcsolatos további információkért tekintse meg a projekt oldalát és a Meta-wiki gyakran ismételt kérdéseket .

Vannak olyan események, amelyekről többet megtudhat és megvitathat:

A 2022. február 18-án rögzített közösségi panel a közösségi kis- és közepes méretű résztvevők szempontjait osztja meg. A Movement Strategy and Governance (MSG) csapata beszélgetési órákat tart 2022. március 4-én 15:00 UTC-kor. Kérjük , regisztráljon, ha kapcsolatba szeretne lépni a projektcsapattal és a szerkesztőbizottsággal a frissített végrehajtási irányelvekről és a ratifikációs folyamatról. A 2022. február 4-i és 2022. február 25-i jegyzetekért lásd a Beszélgetési óra összefoglalóit .

Bármilyen nyelven hozzászólhat a Meta-wiki vitalapjaihoz. Bármelyik csapattal kapcsolatba léphet e-mailben is: msg (_NÁL NÉL_)wikimedia.org vagy ucocproject (_NÁL NÉL_)wikimedia.org

Tisztelettel,

Mozgalmi stratégia és kormányzás Wikimedia Alapítvány

Xeno (WMF) 2022. március 2., 03:17 (CET)

Az Egyetemes Magatartási Kódex Végrehajtási Irányelvek megerősítési szavazása 2022. március 7. és 21. között zajlik.

Ez az üzenet további nyelvekre lefordítva megtalálható a Meta-wiki oldalon.

Üdv mindenki!

A felülvizsgált végrehajtási irányelvek és az Univerzális Magatartási Kódex megerősítő szavazási folyamata. (UCoC) mostantól nyitva áll! A szavazás a SecurePollon 2022. március 7-én kezdődött és 2022. március 21-én zárul. Kérjük, olvassa el a választói információkat és a választásra való jogosultság részleteit.

Az Egyetemes Magatartási Kódex (UCoC) az egész mozgalom számára elfogadható viselkedés alapelvét jelenti. A felülvizsgált végrehajtási irányelveket 2022. január 24-én tették közzé, mint az irányelvek egész mozgalomra kiterjedő alkalmazásának javasolt módját. Az UCoC projektről bővebben lehet olvasni.

A Meta-wiki beszélgetőoldalaihoz bármilyen nyelven lehet hozzászólni. A csapattal e-mailben is kapcsolatba léphet:: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Üdvözlettel:

Mozgalmi Stratégia és Irányítás

Wikimédia Alapítvány

Xeno (WMF) 2022. március 8., 01:52 (CET)[válasz]

Lezárult az Egyetemes Magatartási Kódex Végrehajtási Irányelvek ratifikációs szavazása

Ezt az üzenetet további nyelvekre lefordítva a Meta-wiki oldalon található.

A felülvizsgált végrehajtási irányelvek és az Egyetemes Magatartási Kódex ratifikációs szavazási folyamata. (UCoC) lezárult 2022. március 21-én. Több mint 2300 wikimédiás szavazott mozgalmunk különböző régióiban. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben a folyamatban! Az ellenőrző csoport most vizsgálja felül a szavazást a pontosság szempontjából, ezért kérlek, hagyjatok nekik legfeljebb két hetet, amíg befejezik a munkájukat.

A szavazás végeredményét itt fogjuk közzétenni, a vonatkozó statisztikákkal és a hozzászólások összefoglalójával együtt, amint azok rendelkezésre állnak. A következő lépésekről a a szavazói információs oldalon tájékozódhat. A projekt vitaoldalán a Meta-wikiben bármilyen nyelven hozzá lehet szólni. Az UCoC projektcsapattal e-mailben is fel lehet venni a kapcsolatot: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Üdvözlettel,

Mozgalmi Stratégia és Irányítás

With thanks for the volunteer translation. Xeno (WMF) (vita) 2022. március 30., 03:46 (CEST)[válasz]

Invitation to Hubs event: Global Conversation on 2022-03-12 at 13:00 UTC

Hello!

The Movement Strategy and Governance team of the Wikimedia Foundation would like to invite you to the next event about "Regional and Thematic Hubs". The Wikimedia Movement is in the process of understanding what Regional and Thematic Hubs should be. Our workshop in November was a good start (read the report), but we're not finished yet.

Over the last weeks we conducted about 16 interviews with groups working on establishing a Hub in their context (see Hubs Dialogue). These interviews informed a report that will serve as a foundation for discussion on March 12. The report is planned to be published on March 9.

The event will take place on March 12, 13:00 to 16:00 UTC on Zoom. Interpretation will be provided in French, Spanish, Arabic, Russian, and Portuguese. Registration is open, and will close on March 10. Anyone interested in the topic is invited to join us. More information on the event on Meta-wiki.

Best regards,

(magyarul)


Meghívó a Hubs eseményre: Globális beszélgetés 2022-03-12 13:00 UTC

Helló! A Wikimédia Alapítvány Mozgalmi Stratégia és Governance csapata szeretné meghívni Önt a következő „Regionális és tematikus csomópontok” című rendezvényre. A Wikimédia Mozgalom éppen azon dolgozik, hogy megértse, milyenek legyenek a regionális és tematikus központok. A novemberi workshopunk jól indult (olvasd el a beszámolót), de még nem fejeztük be.

Az elmúlt hetekben körülbelül 16 interjút készítettünk olyan csoportokkal, amelyek a saját kontextusukban egy Hub létrehozásán dolgoztak (lásd Hubs Dialogue). Ezekből az interjúkból készült jelentés, amely a március 12-i megbeszélések alapjául szolgál. A jelentést a tervek szerint március 9-én teszik közzé.

Az eseményre március 12-én, 13:00 és 16:00 UTC között kerül sor a Zoomon. A tolmácsolás francia, spanyol, arab, orosz és portugál nyelven történik. A regisztráció nyitva van, és március 10-én zárul. A téma iránt érdeklődőket szeretettel várunk. További információ az eseményről a Meta-wikin.

Üdvözlettel, Kaarel Vaidla
Movement Strategy

2022. március 10., 02:31 (CET)


Wiki Loves Folklore 2022 ends tomorrow

International photographic contest Wiki Loves Folklore 2022 ends on 15th March 2022 23:59:59 UTC. This is the last chance of the year to upload images about local folk culture, festival, cuisine, costume, folklore etc on Wikimedia Commons. Watch out our social media handles for regular updates and declaration of Winners.

(Facebook , Twitter , Instagram)

The writing competition Feminism and Folklore will run till 31st of March 2022 23:59:59 UTC. Write about your local folk tradition, women, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, folklore, and tradition, including ballads, folktales, fairy tales, legends, traditional song and dance, folk plays, games, seasonal events, calendar customs, folk arts, folk religion, mythology etc. on your local Wikipedia. Check if your local Wikipedia is participating

A special competition called Wiki Loves Falles is organised in Spain and the world during 15th March 2022 till 15th April 2022 to document local folk culture and Falles in Valencia, Spain. Learn more about it on Catalan Wikipedia project page.

We look forward for your immense co-operation.

Thanks Wiki Loves Folklore international Team MediaWiki message delivery (vita) 2022. március 14., 15:40 (CET)[válasz]

(magyarul)

A Wiki Loves Folklore 2022 holnap véget ér

A Wiki Loves Folklore 2022 nemzetközi fotóverseny 2022. március 15-én, 23:59:59-kor ér véget. Ez az év utolsó lehetősége, hogy képeket töltsön fel a helyi népi kultúráról, fesztiválról, konyháról, viseletről, folklórról stb. a Wikimedia Commons-on. Figyelje közösségi oldalainkat a rendszeres frissítésekért és a nyertesek kihirdetéséért.

(Facebook , Twitter , Instagram)

A Feminizmus és folklór íróverseny 2022. március 31-ig 23:59:59 UTC-ig tart. Írjon a helyi néphagyományról, nőkről, népünnepekről, néptáncokról, népzenéről, népi tevékenységekről, népi játékokról, népi konyháról, népviseletről, folklórról és hagyományról, beleértve a balladákat, népmeséket, meséket, legendákat, hagyományos dalt és táncot, népszínművek, játékok, szezonális események, naptári szokások, népművészet, népi vallás, mitológia stb. a helyi Wikipédián. Ellenőrizze, hogy a helyi Wikipédia részt vesz-e

2022. március 15. és 2022. április 15. között a Wiki Loves Falles elnevezésű különleges versenyt Spanyolországban és a világban rendezik meg a helyi népi kultúra és a spanyolországi Valencia vízeséseinek dokumentálására. Tudjon meg többet róla a katalán Wikipédia projekt oldalán.

Várjuk együttműködését.

Köszönet: Wiki Loves Folklore International Team MediaWiki

Leadership Development Working Group: Apply to join! (14 March to 10 April 2022)

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Vezetőfejlesztési munkacsoport: Jelentkezz a csatlakozásra! (2022. március 14-től április 10-ig)

Hello everyone,

Thank you to everyone who participated in the feedback period for the Leadership Development Working Group initiative. A summary of the feedback can be found on Meta-wiki. This feedback will be shared with the working group to inform their work. The application period to join the Working Group is now open and will close on April 10, 2022. Please review the information about the working group, share with community members who might be interested, and apply if you are interested.

Thank you,

From the Community Development team

(magyarul)

Üdv mindenkinek,

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a Vezetőfejlesztési Munkacsoport kezdeményezés visszajelzési időszakában. A visszajelzések összefoglalója a Meta-wikin található. Ezt a visszajelzést megosztják a munkacsoporttal, hogy tájékoztassák munkájukat. A Munkacsoporthoz való jelentkezési időszak már megnyílt, és 2022. április 10-én zárul. Kérjük, tekintse át a munkacsoporttal kapcsolatos információkat, ossza meg a közösség tagjaival, akiket érdekelhet, és jelentkezzen, ha érdekel.

Köszönöm, Xeno (WMF) 2022. március 18., 03:20 (CET)[válasz]

Az Egyetemes Magatartási Kódex végrehajtási irányelveinek megerősítő szavazásának eredményei

Ezt az üzenetet további nyelvekre lefordítva a Meta-wiki oldalon található.

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnénk köszönetet mondani annak a több mint 2300 wikimédiásnak, akik részt vettek a nemrég lezárult közösségi szavazáson, amely az Az Egyetemes Magatartási Kódex Végrehajtási Irányelveiről (UCoC) szólt. Jelenleg az önkéntes ellenőrző csoport befejezte a szavazás pontosságának felülvizsgálatát, és a végleges eredmények elérhetőek a Meta-wikiben. Egy gyors összefoglaló az alábbiakban olvasható:

 • 58,6% igen, 41,4% nem
 • 128 hazai wikiből vettek részt a szavazásban a résztvevők.
 • Több mint harminc nyelven támogatták a szavazást

Ez az eredmény azt jelenti, hogy elegendő támogatás áll rendelkezésre ahhoz, hogy az igazgatótanács felülvizsgálja a dokumentumot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a végrehajtási irányelvek automatikusan elkészültek.

Innen a projektcsapat összegyűjti és összefoglalja a szavazási folyamat során tett észrevételeket, és közzéteszi azokat a Meta-wikiben. A Végrehajtási Irányelveket a kuratórium elé terjesztik megvitatásra. Az Igazgatótanács áttekinti a szavazás során adott észrevételeket, és megvizsgálja, hogy vannak-e olyan szempontok az Irányelvekben, amelyek további pontosításra szorulnak. Ha igen, akkor ezek az észrevételek, valamint a Meta-wiki és más közösségi beszélgetések során kapott információk jó kiindulópontot jelentenek majd az Irányelvek felülvizsgálatához, hogy azok megfeleljenek a közösségek által a szavazók válaszaiban kifejezett igényeknek.

Amennyiben az Igazgatótanács a jóváhagyás mellett dönt, az UCoC projektcsoport megkezdi az irányelvekben szereplő konkrét javaslatok támogatását. E javaslatok közé tartozik a közösség tagjaival való együttműködés az U4C Fejlesztési Bizottság megalakítása érdekében, a képzéssel kapcsolatos konzultációk megkezdése, valamint a beszámolási rendszerünk javításáról szóló megbeszélések támogatása. Még sok a tennivaló, de máris belevághatunk a munka következő szakaszába.

Sokan vettek részt annak érdekében, hogy a szabályzat és a végrehajtási irányelvek működjenek közösségeink számára. Folytatjuk a közös munkát az irányelvekben felvázolt határozott javaslatok részletein, ahogyan azokat a wikimédiások bemutatták, akik az elmúlt évben különböző módokon részt vettek a projektben.

Még egyszer köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett a Végrehajtási Irányelvek megerősítésében.

Az eredményekkel kapcsolatos további információkért kérjük, nézd meg az eredmények oldal.

Üdvözlettel!

m:User:SNg (WMF)

Stella Ng az UCoC projektcsoport nevében

Vezető menedzser, Bizalmi és Biztonsági Szabályzat

Következő lépések: Egyetemes magatartási kódex (UCoC) és az UCoC Végrehajtási Irányelvei

A Wikimédia Alapítvány kuratóriumának Közösségi Ügyek Bizottsága köszönetet szeretne mondani mindenkinek, aki részt vett a nemrégiben lezárult közösségi szavazáson az Egyetemes Magatartási Kódex (UCoC) Végrehajtási Irányelveiről.

Az önkéntes szavazatszámláló csoport befejezte a szavazás pontosságának ellenőrzését, és a beérkezett szavazatok száma 2283. A beérkezett 2283 szavazatból összesen 1338 (58,6%) közösségi tag szavazott a végrehajtási irányelvek mellett, és összesen 945 (41,4%) közösségi tag szavazott ellene. Ezenkívül 658 résztvevő írt megjegyzést, a hozzászólások 77%-át angol nyelven írták.

Elfogadjuk és tiszteljük azt a szenvedélyt és elkötelezettséget, melyet a közösség tagjai tanúsítottak egy biztonságos és barátságos kultúra megteremtése érdekében, amely megállítja az ellenséges és mérgező viselkedést, támogatja az ilyen viselkedés által megtámadott embereket, és arra ösztönzi a jó szándékú embereket, hogy eredményesen dolgozzanak a Wikimédia projekteken.

A beérkezett észrevételekből már ebben a befejezetlen szakaszban is kitűnik ez. Noha a Végrehajtási Irányelvek elérte a Testület számára a felülvizsgálathoz szükséges támogatottsági szintet, arra ösztönöztük a szavazókat, hogy függetlenül attól, hogy melyik oldalra szavaztak, adjanak visszajelzést a végrehajtási irányelvek azon elemeiről, amelyek szerintük módosításra vagy javításra szorulnak, valamint arról, hogy miért, arra az esetre, ha célszerűnek tűnne egy további szerkesztési forduló elindítása, ami a közösség aggályait kezelné.

Az Alapítvány munkatársai, akik átnézték az észrevételeket, tájékoztattak bennünket néhány felmerülő kérdésről, és ennek eredményeképpen úgy döntöttünk, mint a Közösségi Ügyek Bizottsága, hogy felkérjük az Alapítványt, hogy hívja össze újra a szerkesztőbizottságot, és végezzen újabb közösségi bevonást a végrehajtási irányelvek pontosítása érdekében, a nemrég lezárult szavazás során kapott közösségi visszajelzések alapján.

Az áttekinthetőség kedvéért a visszajelzéseket az alábbi 4 szakaszba soroltuk:

 1. A képzés jellegének, céljának és alkalmazhatóságának meghatározása;
 2. A nyelv egyszerűbbé tétele a nem szakemberek számára történő könnyebb fordítás és megértés érdekében;
 3. A megerősítés fogalmának vizsgálata, beleértve annak előnyeit és hátrányait;
 4. A magánélet/az áldozat védelme és a hallgatáshoz való jog ellentmondásos szerepének felülvizsgálata.

A beszélgetések folyamán, és különösen a Végrehajtási Irányelvek tervezetének alakulása során más kérdések is felmerülhetnek, de úgy látjuk, hogy elsősorban ezeken a területeken kell aggódniuk a választóknak, és arra kérjük a munkatársakat, hogy segítsék elő ezeknek a kérdéseknek a felülvizsgálatát. A további elkötelezettséget követően az Alapítványnak újra el kell végeznie a közösségi szavazást, hogy értékelni tudja a megújított Végrehajtási Vázlatot, hogy kiderüljön, az új dokumentum készen áll-e a hivatalos ratifikálásra.

Tisztában vagyunk továbbá az Egyetemes Magatartási Kódex szabályzatának 3.1. számú megjegyzésével kapcsolatos aggályokkal. Utasítjuk az Alapítványt, hogy segítse elő e megfogalmazás felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy a Szabályzat megfeleljen a biztonságos és befogadó közösség támogatására irányuló céljainak, anélkül, hogy megvárnánk a teljes Szabályzat év végére tervezett felülvizsgálatát.

Ismét köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik részt vettek, akik elgondolkodtak ezeken a kritikus és nehéz kihívásokon, és hozzájárultak ahhoz, hogy a mozgalomban jobb megközelítésekkel jól lehessen együttműködni.

Üdvözlettel!

Rosie

Rosie Stephenson-Goodknight (she/her)
Acting Chair, Community Affairs Committee
Wikimedia Foundation Board of Trustees


Coming soon: Improvements for templates

-- Johanna Strodt (WMDE) 2022. április 29., 13:13 (CEST)[válasz]

Editing news 2022 #1

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

Az új szerkesztők sikeresebbek voltak ezzel az új eszközzel

The New topic tool helps editors create new ==Sections== on discussion pages. New editors are more successful with this new tool. You can read the report. Soon, the Editing team will offer this to all editors at the 20 Wikipedias that participated in the test. You will be able to turn it off at Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion.

Whatamidoing (WMF) 2022. május 2., 20:55 (CEST)[válasz]

(magyarul)

Hírek szerkesztése 2022 #1

Az Új témaeszköz segít a szerkesztőknek új ==Sections== létrehozásában a vitalapokon. Az új szerkesztők sikeresebbek ezzel az új eszközzel. elolvashatja a jelentést. A Szerkesztőcsapat hamarosan felajánlja ezt a tesztben részt vevő 20 Wikipédia összes szerkesztőjének. Kikapcsolhatja a Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion címen.

Results of Wiki Loves Folklore 2022 is out!

Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Hi, Greetings

The winners for Wiki Loves Folklore 2022 is announced!

We are happy to share with you winning images for this year's edition. This year saw over 8,584 images represented on commons in over 92 countries. Kindly see images here

Our profound gratitude to all the people who participated and organized local contests and photo walks for this project.

We hope to have you contribute to the campaign next year.

Thank you,

Wiki Loves Folklore International Team

--MediaWiki message delivery (vita) 2022. július 4., 18:12 (CEST)[válasz]

(magyarul)

Kihirdették a Wiki Loves Folklore 2022 nyerteseit!

Örömmel osztjuk meg veletek az idei kiadás nyertes képeit. Idén több mint 8584 kép szerepelt a közterületeken több mint 92 országban. Kérem nézze meg a képeket itt

Mélységes köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik részt vettek, és helyi versenyeket és fotósétákat szerveztek ehhez a projekthez. Reméljük, hogy jövőre is hozzájárulhatunk a kampányhoz.

Köszönöm, Wiki Loves Folklore International Team

The Vector 2022 skin as the default in two weeks?

The slides for our presentation at Wikimania 2022

Hello. I'm writing on behalf of the Wikimedia Foundation Web team. In two weeks, we would like to make the Vector 2022 skin the default on this wiki.

We have been working on it for the past three years. So far, it has been the default on more than 30 wikis, including sister projects, all accounting for more than 1 billion pageviews per month. On average 87% of active logged-in users of those wikis use Vector 2022.

It would become the default for all logged-out users, and also all logged-in users who currently use Vector legacy. Logged-in users can at any time switch to any other skins. No changes are expected for users of these skins.

(magyarul)

A Vector 2022 skin lesz az alapértelmezett két hét múlva?

Szia. A Wikimedia Foundation webcsapata nevében írok. Két hét múlva a Vector 2022 skint szeretnénk alapértelmezetté tenni ezen a wikin.
Az elmúlt három évben ezen dolgoztunk. Eddig ez volt az alapértelmezett több mint 30 wikin, beleértve a testvérprojekteket is, amelyek mindegyike több mint 1 milliárd oldalmegtekintést jelent havonta. Az ilyen wikik aktív bejelentkezett felhasználóinak átlagosan 87%-a használja a Vector 2022-t.
Ez lesz az alapértelmezett minden kijelentkezett felhasználó és minden bejelentkezett felhasználó számára, aki jelenleg a Vector örökölt rendszert használja. A bejelentkezett felhasználók bármikor átválthatnak bármilyen más felületre. Nem várható változás ezen skinek felhasználóinál

About the skin

[Why is a change necessary] The current default skin meets the needs of the readers and editors as these were 13 years ago. Since then, new users have begun using Wikimedia projects. The old Vector doesn't meet their needs.

[Objective] The objective for the new skin is to make the interface more welcoming and comfortable for readers and useful for advanced users. It draws inspiration from previous requests, the Community Wishlist Surveys, and gadgets and scripts. The work helped our code follow the standards and improve all other skins. We reduced PHP code in Wikimedia deployed skins by 75%. The project has also focused on making it easier to support gadgets and use APIs.

[Changes and test results] The skin introduces a series of changes that improve readability and usability. The new skin does not remove any functionality currently available on the Vector skin.

 • The sticky header makes it easier to find tools that editors use often. It decreases scrolling to the top of the page by 16%.
 • The new table of contents makes it easier to navigate to different sections. Readers and editors jumped to different sections of the page 50% more than with the old table of contents. It also looks a bit different on talk pages.
 • The new search bar is easier to find and makes it easier to find the correct search result from the list. This increased the amount of searches started by 30% on the wikis we tested on.
 • The skin does not negatively affect pageviews, edit rates, or account creation. There is evidence of increases in pageviews and account creation across partner communities.

[Try it out] Try out the new skin by going to the appearance tab in your preferences and selecting Vector 2022 from the list of skins.

(magyarul)

A felület

'[Miért van szükség változtatásra] A jelenlegi alapértelmezett felület megfelel az olvasók és a szerkesztők igényeinek, mint 13 évvel ezelőtt. Azóta új felhasználók kezdték el használni a Wikimédia projekteket. A régi vektor nem felel meg az igényeiknek.


[Cél] Az új felület célja, hogy a felület barátságosabbá és kényelmesebbé tegye az olvasókat, és hasznosabbá tegye a haladó felhasználók számára. Ihletet merít a korábbi kérésekből, a Community Wishlist Surveys, valamint a kütyükből és szkriptekből. A munka segített kódunknak követni a szabványokat, és javítani az összes többi skint. 75%-kal csökkentettük a PHP kódot a Wikimédiában telepített skinekben. A projekt arra is összpontosított, hogy megkönnyítse a modulok támogatását és az API-k használatát.
'[Változások és teszteredmények] A skin bevezet egy változtatássorozatot, amely javítja az olvashatóságot és a használhatóságot. Az új felszín nem távolítja el a Vector felületen jelenleg elérhető funkciókat.
 • A ragadós fejléc megkönnyíti a szerkesztők által gyakran használt eszközök megtalálását. 16%-kal csökkenti az oldal tetejére való görgetést.
 • Az új tartalomjegyzék megkönnyíti a navigációt a különböző szakaszok között. Az olvasók és szerkesztők 50%-kal többet ugrottak az oldal különböző részeire, mint a régi tartalomjegyzéknél. Kicsit másképp néz ki a vitalapokon is.
 • Az új keresősáv könnyebben megtalálható, és megkönnyíti a megfelelő keresési eredmény megtalálását a listából. Ez 30%-kal növelte az általunk tesztelt wikiken indított keresések számát.
 • A felület nem befolyásolja negatívan az oldalmegtekintéseket, a szerkesztési arányokat vagy a fiók létrehozását. Bizonyíték van az oldalmegtekintések és a fiókok számának növekedésére a partnerközösségekben.
'[Próbáld ki] Próbálja ki az új felszínt a your preferences Megjelenés lapjával, és válassza ki a Vector 2022-t a skinek listájából.

How can editors change and customize this skin?

It's possible to configure and personalize our changes. We support volunteers who create new gadgets and user scripts. Check out our repository for a list of currently available customizations, or add your own.

(magyarul)

Hogyan módosíthatják ezt a felületet a szerkesztők?

Lehetőség van változtatásaink konfigurálására és személyre szabására. Támogatjuk azokat az önkénteseket, akik új modulokat és felhasználói szkripteket készítenek. Tekintse meg a tárhelyünket a jelenleg elérhető testreszabások listájáért, vagy adja hozzá sajátját.

Our plan

If no large concerns are raised, we plan on deploying in the week of October 3, 2022. If your community would like to request more time to discuss the changes, hit the button and write to us. We can adjust the calendar.

If you'd like ask our team anything, if you have questions, concerns, or additional thoughts, please ping me here or write on the talk page of the project. We will gladly answer! Also, see our FAQ. Thank you! SGrabarczuk (WMF) (talk) 2022. szeptember 22., 06:14 (CEST)[válasz]

(magyarul)

A tervünk

Ha nem merülnek fel komoly aggályok, a telepítést a 2022. október 3-i héten tervezzük. Ha közössége több időt szeretne kérni a változások megvitatására, nyomja meg a gombot, és írjon nekünk. Beállíthatjuk a naptárat.
Ha bármit szeretne kérdezni csapatunktól, kérdései, aggályai vagy további gondolatai vannak, kérjük, ping-eljen ide, vagy írjon a projekt beszélgetési oldalára. Szívesen válaszolunk! Továbbá lásd a GYIK-et. Köszönöm!

Community Wishlist Survey 2023 opens in January

Segíts lefordítani a saját nyelvedre

(There is a translatable version of this message on MetaWiki)

Hello

The Community Wishlist Survey (CWS) 2023, which lets contributors propose and vote for tools and improvements, starts next month on Monday, 23 January 2023, at 18:00 UTC and will continue annually.

We are inviting you to share your ideas for technical improvements to our tools and platforms. Long experience in editing or technical skills is not required. If you have ever used our software and thought of an idea to improve it, this is the place to come share those ideas!

The dates for the phases of the Survey will be as follows:

 • Phase 1: Submit, discuss, and revise proposals – Monday, Jan 23, 2023 to Sunday, Feb 6, 2023
 • Phase 2: WMF/Community Tech reviews and organizes proposals – Monday, Jan 30, 2023 to Friday, Feb 10, 2023
 • Phase 3: Vote on proposals – Friday, Feb 10, 2023 to Friday, Feb 24, 2023
 • Phase 4: Results posted – Tuesday, Feb 28, 2023

If you want to start writing out your ideas ahead of the Survey, you can start thinking about your proposals and draft them in the CWS sandbox.

We are grateful to all who participated last year. See you in January 2023!

Köszönjük! Community Tech, STei (WMF) 2022. december 15., 17:44 (CET)[válasz]

(magyarul)

A Community Wishlist Survey 2023 januárban nyílik meg

A közösségi kívánságlista-felmérés (CWS) 2023, amely lehetővé teszi a közreműködők számára, hogy eszközöket és fejlesztéseket javasoljanak, és szavazzanak rájuk, jövő hónapban, 2023. január 23-án, hétfőn, 18:00-kor kezdődik, és évente folytatódik. Meghívjuk Önt, hogy ossza meg ötleteit eszközeink és platformjaink technikai fejlesztésére. Nem szükséges hosszú szerkesztési tapasztalat vagy műszaki ismeretek. Ha valaha is használta szoftverünket, és eszébe jutott egy ötlet annak javítására, akkor itt az a hely, ahol megoszthatja ezeket az ötleteket!

A felmérés szakaszainak időpontjai a következők:

1. fázis: Javaslatok benyújtása, megvitatása és felülvizsgálata – 2023. január 23., hétfő és 2023. február 6., vasárnap
2. fázis: A WMF/Community Tech felülvizsgálja és rendszerezi az ajánlatokat – 2023. január 30., hétfő és 2023. február 10., péntek
3. szakasz: Szavazás a javaslatokról – 2023. február 10., péntek és 2023. február 24., péntek
4. fázis: Eredmények közzététele – 2023. február 28., kedd

Ha még a felmérés előtt el szeretné kezdeni az ötleteit, akkor elkezdheti átgondolni javaslatait, és megfogalmazhatja azokat a CWS homokozóban.

Hálásak vagyunk mindazoknak, akik tavaly részt vettek. Találkozunk 2023 januárjában! Köszönjük! Community Tech, STei (WMF) 2022. december 15., 17:44 (CET)

Hamarosan lezárul a szavazás az Általános Viselkedési Szabályzat felülvizsgált végrehajtási irányelveiről

A Meta-wiki oldalán további nyelvekre lefordítva is megtalálhatod ezt az üzenetet.

Üdvözlök mindenkit!

A szavazás három nap múlva, 2023. január 31-én, 23.59 UTC időpontban zárul a felülvizsgált Általános Viselkedési Szabályzat végrehajtási irányelveiről. Kérjük, látogass el a szavazói információk oldalra a Meta-wikin a szavazásra való jogosultsággal kapcsolatos információkért és a szavazás módjára vonatkozó részletekért. A végrehajtási irányelvekről és a szavazási folyamatról további információ olvasható az előző üzenetben.

Az UCoC projektcsapat nevében,

Global ban for PlanespotterA320/RespectCE

Per the Global bans policy, I'm informing the project of this request for comment: m:Requests for comment/Global ban for PlanespotterA320 (2) about banning a member from your community. Thank you.--Lemonaka (talk) 21:40, 6 February 2023 (UTC)

Community feedback-cycle about updating the Wikimedia Terms of Use starts

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

Wikimedia Foundation Legal Department is organizing a feedback-cycle with community members to discuss updating the Wikimedia Terms of Use.

The Terms of Use (ToU) are the legal terms that govern the use of websites hosted by the Wikimedia Foundation. We will be gathering your feedback on a draft proposal from February through April. The draft will be translated into several languages, with written feedback accepted in any language.

This update comes in response to several things:

 • Implementing the Universal Code of Conduct
 • Updating project text to the Creative Commons BY-SA 4.0 license
 • Proposal for better addressing undisclosed paid editing
 • Bringing our terms in line with current and recently passed laws affecting the Foundation, including the European Digital Services Act

As part of the feedback cycle two office hours will be held, the first on March 2, the second on April 4.

For further information, please consult:

On behalf of the Wikimedia Foundation Legal Team,

AAkhmedova (WMF) - 2023. február 22., 13:41 (CET)[válasz]

(magyarul)

Elindul a közösségi visszajelzési ciklus a Wikimédia használati feltételeinek frissítéséről

Ezt az üzenetet további nyelvekre is lefordítva találhatja a Meta-wikin.
További nyelvek • Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Üdv mindenkinek,

A Wikimedia Foundation jogi osztálya visszajelzési ciklust szervez a közösség tagjaival, hogy megvitassák a Wikimédia használati feltételeinek frissítését.

A használati feltételek (ToU) a Wikimedia Foundation által üzemeltetett webhelyek használatát szabályozó jogi feltételek. Februártól áprilisig gyűjtjük visszajelzését egy javaslattervezettel kapcsolatban. A tervezetet több nyelvre lefordítják, írásos visszajelzést bármilyen nyelven elfogadnak.

Ez a frissítés több dologra reagál:

 • Összehasonlításképpen a ToU javasolt frissítése
 • Az oldal a visszajelzésekhez
 • Tájékoztatás a nyitvatartási időről

A Wikimedia Foundation jogi csapata nevében AAkhmedova (WMF) - 2023. február 22., 13:41 (CET)

Editing news 2023 #1

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

This newsletter includes two key updates about the Editing team's work:

 1. The Editing team will finish adding new features to the Talk pages project and deploy it.
 2. They are beginning a new project, Edit check.

Talk pages project

Screenshot showing the talk page design changes that are currently available as beta features at all Wikimedia wikis. These features include information about the number of people and comments within each discussion.
Some of the upcoming changes

The Editing team is nearly finished with this first phase of the Talk pages project. Nearly all new features are available now in the Beta Feature for Vitalapi eszközök.

It will show information about how active a discussion is, such as the date of the most recent comment. There will soon be a new "Új téma nyitása" button. You will be able to turn them off at Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion. Please tell them what you think.

Daily edit completion rate by test group: DiscussionTools (test group) and MobileFrontend overlay (control group)

An A/B test for Vitalapi eszközök on the mobile site has finished. Editors were more successful with Vitalapi eszközök. The Editing team is enabling these features for all editors on the mobile site.

New Project: Edit Check

The Editing team is beginning a project to help new editors of Wikipedia. It will help people identify some problems before they click "Változtatások közzététele". The first tool will encourage people to add references when they add new content. Please watch that page for more information. You can join a conference call on 3 March 2023 to learn more.

Whatamidoing (WMF) (vitalap) 2023. február 23., 00:24 (CET)[válasz]

(magyarul),

Napi szerkesztési befejezési arány tesztcsoportonként: DiscussionTools (tesztcsoport) és MobileFrontend fedvény (kontrollcsoport) Olvassa el ezt egy másik nyelven • Feliratkozási lista erre a többnyelvű hírlevélre


Ez a hírlevél két fontos frissítést tartalmaz a szerkesztőcsapat munkájáról: A szerkesztőcsapat befejezi az új funkciók hozzáadását a Talk pages projekthez, és telepíti azt.


Új projektbe kezdenek, Szerkesztés ellenőrzés.

Beszélő oldalak projekt

Képernyőkép, amely bemutatja azokat a vitaoldal-kialakítási változtatásokat, amelyek jelenleg béta funkcióként érhetők el az összes Wikimédia wikiben. Ezek a funkciók magukban foglalják az egyes beszélgetéseken belüli személyek számáról és megjegyzéseiről szóló információkat.

Néhány közelgő változás

A szerkesztő csapat majdnem befejezte a Talk pages projekt első fázisát. Szinte az összes új funkció elérhető a Vitalapi eszközök Béta funkciójában. Információkat jelenít meg arról, hogy mennyire aktív egy vita, például a legutóbbi megjegyzés dátumát. Hamarosan megjelenik egy új "Új téma nyitása" gomb. Ezeket a Speciális:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion oldalon kapcsolhatja ki. Kérem, mondja el nekik, mit gondol.

A mobiloldalon a Vitalapi eszközök A/B tesztje befejeződött. A Vitalapi eszközökkel sikeresebbek voltak a szerkesztők. A szerkesztőcsapat a mobilwebhely összes szerkesztője számára engedélyezi ezeket a funkciókat.

Új projekt: Szerkesztés ellenőrzése

A szerkesztőcsapat egy projektbe kezd, hogy segítse a Wikipédia új szerkesztőit. Ez segít az embereknek azonosítani néhány problémát, mielőtt rákattintanának a „Változtatások közzétételére”. Az első eszköz arra ösztönzi az embereket, hogy hivatkozásokat adjanak hozzá, amikor új tartalmat adnak hozzá. Kérjük, nézze meg az oldalt további információkért. További információért csatlakozhat egy konferenciahíváshoz 2023. március 3-án.

Olvassa el ezt egy másik nyelven • Feliratkozási lista erre a többnyelvű hírlevélre

Ez a hírlevél két fontos frissítést tartalmaz a szerkesztőcsapat munkájáról: A szerkesztőcsapat befejezi az új funkciók hozzáadását a Talk pages projekthez, és telepíti azt.

Új projektbe kezdenek, Szerkesztés ellenőrzés.

Beszélő oldalak projekt

 • Képernyőkép, amely bemutatja azokat a vitaoldal-kialakítási változtatásokat, amelyek jelenleg béta funkcióként érhetők el az összes Wikimédia wikiben. Ezek a funkciók magukban foglalják az egyes beszélgetéseken belüli személyek számáról és megjegyzéseiről szóló információkat.

Néhány közelgő változás

 • A szerkesztő csapat majdnem befejezte a Talk pages projekt első fázisát. Szinte az összes új funkció elérhető a Vitalapi eszközök Béta funkciójában.

Információkat jelenít meg arról, hogy mennyire aktív egy vita, például a legutóbbi megjegyzés dátumát. Hamarosan megjelenik egy új "Új téma nyitása" gomb. Ezeket a Speciális:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion oldalon kapcsolhatja ki. Kérem, mondja el nekik, mit gondol.