Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Törlési irányelvek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ezen a lapon a Törlési irányelveket olvashatod.

A Wikikönyvek normális életében egyes lapok törlésre kerülnek. Míg bárki üressé (nem pedig töröltté!) tehet egy lapot, annak régi tartalma a lap történetében olvasható, illetve a szócikkre ugorva látszik, hogy a lap létezik. Így azt bármikor bárki vissza tudja állítani.

Csak az adminisztrátoroknak van lehetőségük arra, hogy a rendszerből lapokat töröljenek, vagy azokat visszahozzák. A jelenlegi rendszerben az adminisztrátorok a legjobb ítélőképességüket használják fel ehhez a döntésükhöz. Általában az adminisztrátorok előre lefektetett szabályokat követnek, amikor lapok törléséről döntenek. Néhány speciális esetben az adminisztrátorok azonnal törölhetnek lapokat úgy, hogy azok története is megsemmisül.

A törölt lapok visszahozhatóak, de csakis akkor, ha ezt megfelelően széleskörű támogatás előzi meg. Mivel a törlések összevisszasága követhetetlenné tenné a működést, ezért be kell tartani bizonyos kötött eljárási rendet.

A törlési eljárás[szerkesztés]

Törlés kérése[szerkesztés]

Ahhoz, hogy egy lap törlését kérd, az alábbi listák megfelelőjére írd be:

Ezen lapoknak más és más eljárási rendjei vannak, melyekről a lapok írnak részleteket.

Mindig add meg az okot, amiért a törlést kéred. Egy ideig szerepelni fog, hogy mások is megírhassák a véleményüket. Egy idő után az adminisztrátor törli a lapot, ha ebben hozzávetőleges egyetértés mutatkozik.

Szavazás formája[szerkesztés]

Amikor véleményt írsz, kérlek, írd bele a véleményed (szavazatod), az indoklásodat, valamint írd alá ~~~~ formában. (Ebből következik, hogy szavazni általában csak regisztrált szerkesztők tudnak.) Álljon itt néhány példa.

 • törlendő
 • megtartandó
 • átirányítandó a [[szócikk]] cikkre
 • összefésülendő a [[szócikk]] cikkel és törlendő
 • összefésülendő a [[szócikk]] cikkel és átirányítandó
 • átmozgatandó a (Wiktionaryba / Metára / más Wikipédiába)
 • más (más teendő leírása)
 • megjegyzés (megjegyzés írása, nem szavazatként)

Szavazati jog[szerkesztés]

Annak a felhasználónak a szavazatát vesszük figyelembe, aki:

 • regisztrált felhasználó legalább két hete (a szavazás indításától számítva) és
 • legalább 5, (apró változtatásnak nem minősülő), valódi, (nem törlésre váró) szerkesztése van.
 • A szavazásra bocsátott lap eredeti szerzőjének – a fentiektől függetlenül – egy szavazata van.

Ha a szavazásban résztvevők 2/3-os többsége támogatja a törlést, akkor a lap törlésre kerül, ha nem, akkor a lap marad. A lap akkor is marad, ha azóta eléggé átírták ahhoz, hogy az eredeti törlési okok nem állnak fenn. Ehhez szükséges az eredeti okok pontos ismerete.


Azonnali törlésre jelölt lapok[szerkesztés]

Van egy néhány, konkrétan meghatározott kivétel az 5 napos szabály alól:

 1. A tartalom nem értelmes szöveg (pl. „sdhgdf”).
 2. Tesztoldalak (pl. „Valóban írhatok itt egy oldalt?”).
 3. Egyértelmű vandalizmus
 4. Rövid, meghatározhatatlan című vagy tartalmú szövegek (pl. „Rém jópofa pasi, ő találta ki a joghurtos halászlevet; a neje meg különösen cuki.”).
 5. Előzőleg már törölt szöveg helyreállítása
 6. Kizárólag bizonyos, korábban eltiltott felhasználó által írt oldalak.

Törlések visszaállítása[szerkesztés]

A Speciális:Rendszernaplók/delete lapon található a már törölt lapok listája.

Ha azt szeretnéd, hogy egy lapot vagy képet visszaállítsanak, a következőket kell tenned:

 • Nyiss neki új alcímet, a Wikikönyvek:Szavazás törlésről lapon, és írd oda, hogy szerinted miért kell visszaállítani a törlést. (Megjegyzés: az angol Wikipédiában erre külön lap szolgál.)
 • A hozzá tartozó bejegyzés tíz napig fog ottmaradni, lehetőséget adva más szerkesztőknek, hogy támogassák vagy ellenezzék a visszaállítást.
A szerkesztők szavazata akkor vehető figyelembe, ha:
 • legalább egy héttel a szavazás előtt regisztrálta magát és
 • legalább 25 nem aprónak minősülő szerkesztése van
A fentiektől függetlenül a szócikk eredeti szerzőjének mindig van egy szavazata.
 • Amennyiben az elkövetkező 10 napban legalább 3 szerkesztő (beleértve a szavazást kiíró személyt is) támogatja a visszaállítást és a többség a visszaállítás mellett van, akkor egy adminisztrátor visszaállíthatja a lapot. Amennyiben eltelik 10 nap és nincs meg a három támogató és a szavazatok többsége, akkor a lap törölve marad.

Az adminok törölhetnek lapokat a következő technikai okokból is:

 1. Hasznos laptörténet nélküli átirányítás törlése, hogy helyet csináljon egy lap átmozgatásához.
 2. Átmeneti laptörlés a laptörténetek összevonásához egy copy-paste-es mozgatás után.
 3. Az új felhasználók véletlenül szócikk névtérben létrehozott felhasználói lapjai (először a tartalmat a megfelelő helyre kell mozgatni).

Ezekben az esetekben az adminok anélkül is törölhetik a lapokat, hogy azok a Wikikönyvek:Szavazás törlésről oldalra kerültek volna, vagy csak 1-2 napig szerepeltek ott.

A szerzői jogokat megsértő lapokat nem kell azonnali törlésre jelölni.

Ha az adminok törölnek egy lapot, akkor célszerű a cikk szerzőjének a vitalapján kifejteni a törlés indokát, és figyelmébe ajánlani a Homokozót, ahol bátran kísérletezhet. Légy barátságos! Ne harapd le az újoncok fejét!

„Törlés” jelzés[szerkesztés]

Ha törlésre jelölsz egy szócikket a Wikikönyvek:Szavazás törlésről lapon és úgy gondolod, hogy nem azonnal törlendő, akkor érdemes a {{törlés}} sablonnal megjelölni. Így mások is tisztában lesznek vele, hogy a lapot esetleg törölhetik.

A szerzői jogot megsértő lapokat a {{jogsértő}} sablonnal jelölheted.

Az {{azonnali}} sablont használhatod az azonnali törlésre jelölt lapoknál.

Szerzői jog valószínű megsértése[szerkesztés]

A bemásolt lapokat a Szerzői jogok valószínű megsértése lapon jelezheted.

Idegennyelvű szócikkek[szerkesztés]

Ezeket – lehetőség szerint – vagy át kell másolni a megfelelő nyelvű nemzeti Wikikönyvekbe, vagy keresni kell valakit, aki beszéli a nyelvet, és meg tudja ezt tenni. Természetesen, ha beszéled az adott nyelvet, akkor a törlésre való felterjesztés helyett akár le is fordíthatod a lapot, így értékes tartalmat menthetsz meg a Wikikönyvek számára.

Ha egy könyvet átmásoltál, akkor a tartalmát töröld ki, és jelezd a megfelelő helyen, hogy mi történjen vele. Lehet, hogy később szükség lesz rá, ekkor készíthetsz belőle egy csonkot. Az is lehet, hogy később sem lesz szükség rá, vagy nem tudsz/akarsz belőle csonkot sem készíteni, ekkor törölni kell.

Egy oldal levétele a Wikikönyvek:Szavazás törlésről oldalról[szerkesztés]

Ha a törlés helyett sikerült más megoldást találni, akkor a lapokat hagyd egy ideig a Wikipedia:Szavazás törlésről oldalon, így a törlésre jelölő látni fogja, hogy miért nem törölték a cikket, és nem fogja újra jelölni.

Mindig írj egy jó összefoglalót amikor szavazás törlésről lapot szerkeszted, főként ha egy lapot leveszel a szavazásról.

Mit jelölj törlésre?[szerkesztés]

Ha a lap nem esik a fentebb felsorolt 6 azonnali törlési kategóriába, akkor először legalább 5 napig szerepelnie kell a Wikikönyvek:Szavazás törlésről lapon törlés előtt. Van néhány lap, amit nem kell törlésre jelölni és meg kell tartani, viszont másokat nyugodtan jelölhetsz törlésre.

 • Ne jelölj olyan lapokat, amik egyszerűen csak átírást igényelnek. Ezek helye a van.
 • Ne jelölj csupán egy idézetet tartalmazó lapokat, inkább írd meg legalább csonk szintre, és a forráshoz adjál meg külső hivatkozást. A szöveg át is mozgathatod a Wikiforrásba.
 • Ne jelölj elfogult cikkeket, ezekre inkább a {{SN}} semleges nézőpont sablont használd.
 • Jelöld a hivatkozás nélküli képeket, amiket valószínűleg egyik cikkben sem lehet felhasználni.
 • Ha a cikkben van hasznos tartalom, de túl kevés akár egy csonkhoz is, akkor a tartalmát egy másik laphoz lehet hozzáadni, és átirányítást készíteni a cikkből. Hasznos tartalom nélküli lapokat is lehet átirányítássá alakítani. Ezeket a lapokat ne jelöld törlésre.

Lásd még[szerkesztés]

Egyéb törlésről szóló lapok[szerkesztés]