Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Névtér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A névterek segítenek elkülöníteni funkcionálisan eltérő jellegű cikkeket/lapokat a lexikon szócikkektől. A névterek nevét a lap címe elé írjuk, kettősponttal elválasztva.

A Wikikönyvek jelenleg az alábbi névtereket használja:

Fő névtér[szerkesztés]

nincs külön neve; ez tartalmazza a Wikikönyveket. Alapesetben ezen lapok háttérszíne fehér, a többi laptól eltérően.

Wikikönyvek névtér[szerkesztés]

neve "Wikikönyvek"; tartalmazza az Irányelveket, Útmutatókat, Wikikönyvek szabályait tartalmazó lapokat. (Ennek fejlesztése folyamatban van, részletek Wikikönyvek.)

Segítség névtér[szerkesztés]

neve "Segítség"; ez a névtér tartalmazza a Wikikönyvek használatával kapcsolatos tájékoztatókat, a szerkesztést segítő leírásokat.

Felhasználói névtér[szerkesztés]

neve "Szerkesztő:", vagy User; itt találhatóak a Wikikönyvek szerkesztők saját magukról szóló, vagy személyes felhasználású lapjai.

Kép névtér[szerkesztés]

neve "Kép:"; itt találhatóak a képekről és egyéb média file-okról szóló leírások. Háromféleképp használható:
    • [[Kép:Akármi.jpg]]: beilleszti az adott képet a szócikkbe
    • [[Média:Akármi.jpg]]: beilleszt egy szöveges hivatkozást az adott képre vagy hanganyagra
    • [[:Kép:Akármi.jpg]]: beilleszt egy szöveges hivatkozást az adott kép leírására

Vitalapok névtér[szerkesztés]

neve "Vita:", "Wikikönyvek vita:", "User vita:", "Kép vita:", "MediaWiki vita:"
Ezen névterek teszik lehetővé az adott lapokhoz kapcsolódó megbeszéléseket, vitákat, illetve a szócikkekbe nem való háttér-információkat. A "User vita" oldalak segítségével lehet a szerkesztőkkel kommunikálni.

Sablon névtér[szerkesztés]

neve "Sablon:"; itt lehet tetszőlegesen használható, közhasznú, előregyártott szövegeket létrehozni. Használatáról a Hogyan használd a sablonokat szól.

Kategória névtér[szerkesztés]

neve "Kategória:"; ennek segítségével lehet a szócikkeket kategóriákba sorolni. A Hogyan használd a kategóriákat cikk próbál segíteni használatukban.

Speciális lapok[szerkesztés]

neve "Speciális:"; ezeket a MediaWiki program belsőleg használja automatikusan előállított lapokhoz, mint például a friss változtatások lapja.

MediaWiki névtér[szerkesztés]

neve "MediaWiki:"; ez tartalmazza a Wikikönyvek felületének szövegeit. Ezen lapok teszik lehetővé az angol nyelvű feliratok lefordítását nemzeti nyelvekre. (Ezek nagy részét csak az adminisztrátorok tudják közvetlenül írni, de minden módosítási szándék jelezhető a lapokhoz tartozó vitalapokon.)

A névtereket automatikusan el lehet tüntetni a csővarázzsal: a [[Wikikönyvek:Homokozó|Homokozó]] formában felírt hivatkozás esetén a szövegben nem fog látszani a névtér.

Részletes angol nyelvű dokumentáció

Virtuális névterek[szerkesztés]

WK rövidítés: Léteznek átírányítóoldalak, melyek címe "WK:"-val kezdődik, így gyakorlatilag egy virtuális névteret hoznak létre. Ezek könnyen megjegyezhető linkek gyakran hivatkozott oldalakra a "Wikikönyvek" névtérben. Például a WK:T átirányít a Wikikönyvek:Szavazás törlésről oldalra. Teljes lista a WK:WK oldalon.

Transwiki[szerkesztés]

Más Wikimédia projektből átmásolt vagy más projektekbe átmásolandó oldalak ideiglenes tárolóhelye, a magyar Wikikönyvekben nem használjuk. Teljes meghatározás a MetaWikin

Átlinkelés más névterekbe[szerkesztés]

Lehetőség van más wikiprojektekbe átlinkelni, ehhez a hivatkozott oldal neve elé be kell írni a másik projekt kódját. Erre példa az angol nyelvű dokumentációt tartalmazó oldal: m:MediaWiki User's Guide: Namespaces


  • [[|]] .
  • Segítség Felhasználók munkáját segítő lapok...
  • Wikikönyvek A Wikikönyvek irányelvei és útmutatói. Mi is a Wikikönyvek, hogyan működik, egyéb lehetőségek és szabályok...