Segítség:Keresés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Wikikönyvek weblapjain lehetőséged van egy belső, Wikikönyvekhez tartozó keresőrendszer használatára (l. gyors keresés). Ennek hátránya, hogy a pontos címet kell beírnod, különben nem biztos, hogy talál valamit – pontosabban kellene, de ez a funkció a karbantartások idején, vagy ha nagyon leterhelt a szerver, nem mindig működik. Ilyenkor a Wiki keresője megadja neked a lehetőséget, hogy külső, webes keresőrendszereket használj. A Wikikönyvek fokozatosan növekvő információ-halmazában nem mindig egyszerű megtalálnod azt, amit keresel. "Van már ilyen cikk?" "Van olyan cikk, ami az általam keresett témával foglalkozik?" "Keresek egy cikket, de nem tudom, mi lehet a neve!" Ezekre a kérdésekre próbál ez a lap válaszokat adni.

Keresési lehetőségek a Wikikönyvekben[szerkesztés]

Kezdőlap[szerkesztés]

A gyors keresés[szerkesztés]

Minden lapon (a bal oldal közepén, vagy jobb oldalt felül) látható a gyors kereső mező és mellette két gomb: "Menj" és "Keresés". Ha tudod a szócikk nevét, amit meg szeretnél nézni (például "mars"), akkor, ha azt beírod a keresőmezőbe és megnyomod a Menj gombot (vagy az ENTER billentyűt), akkor a Wikikönyvek azonnal előkeresi neked a megadott nevű szócikket. Ha nincs ilyen szócikk, akkor a "Menj" automatikusan "átalakul" a "Keresés" gombbá: A Keresés a mezőben szereplő szöveget keresi a szócikkek címeiben és szövegében: ha csak egy részére emlékszel a címnek, vagy ha a szövegben keresel egy jellemző szót, akkor ez a keresés meg fogja neked találni azt. Először az egyező című cikkeket, utána pedig azokat látod, amiknek a szövegében fordul elő a megadott szó. Ha ez sem járt sikerrel (vagy ha a server terhelés miatt épp nem engedélyezi a keresést), akkor automatikusan átkerülsz a webes keresők oldalára.

Listák[szerkesztés]

A Wikikönyvekben sok listát találsz, amik egy adott szempont szerint sorolnak fel cikkeket. Ezeket a listákat a Kezdőlap alján is megtalálod: kategorizálások különbféle szempontok szerint, sőt, maga a kezdőlap is egyfajta tematikus lista, ami alapján megpróbálhatsz egy adott témában megtalálni egy szócikket.

Kategóriák[szerkesztés]

A Wikikönyvek 2004. vége felé vezette be az automatikus betűrendes kategóriákat, amik egyre népszerűbbek, mert könnyű, tematikus osztályozást tesznek lehetővé. A kategóriák bizonyos szempontból a fenti Listák automatizálása, más szempontból viszont azoknál kevesebbet tudnak, mert míg a listák tetszőleges szempontból osztályozhatják a cikkeket, és a lapok nevein túl egyéb adatokat is felsorolhatnak addig a kategóriák ezt csak betűrendben, a cikkek neveit felsorolva tudják megtenni.

A kategóriák rendszere egyelőre még kialakulóban van, és ezért még nincs egy pont, ahonnan biztosan el lehet indulni kategóriákban keresgélni.

  • Az egyik ilyen lehetőség a Speciális menü Kategóriák listája, ami a kategóriákat betűrend szerint, ömlesztve sorolja fel.
  • A másik ilyen lehetőség a Kategória:Kategóriák kategóriája, ami majd egyszer tartalmazhatja a kategóriákat hierarchikusan.
  • A harmadik lehetőség az, hogy valaki elkészíti a "legkeresettebb kategóriák listáját", amiből ki lehet majd egyszer indulni.
  • A negyedik lehetőség - egyben talán a legbiztosabb - az, ha keresel egy szócikket, ami szerinted egy kategória része (például ha írókat keresel, akkor kiválasztasz egy ismert írót, mondjuk Moldova Györgyöt), és valószínűleg a lap alján megtalálod azt, hogy az adott szócikk mely kategóriáknak tagja, és azok neveire kattintva máris megnézheted az ugyanide tartozó többi cikket.

Saját keresők[szerkesztés]

Ha bejelentkezett felhasználó vagy, helyezd el az userlapodon az alábbi hivatkozást, amelynek segítségével több kategória átvizsgálását is elvégezheted.

Ha végleg nem találsz valamit, akkor a Portán meg tudod kérdezni, hogy az a bizonyos hol lehet, vagy mi a neve, és remélhetőleg valaki tud neked segíteni.

Külső webes keresők[szerkesztés]

Google[szerkesztés]

Lehetőség van a Google keresővel a lapokon keresni ezt a linket kiválasztva, ahol a google minden komplex keresési módszere használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Google csak bizonyos időszakonként frissít (hetente-havonta), ezért a találatok sokszor hiányosak, pontatlanok vagy megváltozott tartalomra mutatnak.

Yahoo![szerkesztés]

A Yahoo! kereső is lehetőséget ad arra, hogy csak a Wikipédiában keress vele, a Google-hoz hasonlóan, például ezt a linket kiválasztva. Ugyanaz igaz rá, mint az előbbire: gazdagabb keresési lehetőségek, de nem teljesen friss oldalakon keres.

Angolul[szerkesztés]

A keresésekről további információk olvashatóak angol nyelven.