Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Munkatársak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ezen a lapon a Wikikönyvek munkatársait listázzuk, közöttük különbséget csak a jogosultságaik szerint teszünk. Az alábbi sor nem rangsor, a szerkesztőnek éppen annyi szerkesztési jogosultsága van, mint a bürokratának.

Szerkesztők jogosultság szerint[szerkesztés]

Kitiltott szerkesztők[szerkesztés]

A kitiltott szerkesztők nem jogosultak a Wikikönyvek módosítására.

Anonim szerkesztők (anonok)[szerkesztés]

(Regisztrált) szerkesztők[szerkesztés]

Mindenki – az is, akik nem jelentkezik be – jogosult a legtöbb műveletre, többek között tud szócikkeket létrehozni, szerkeszteni, módosítani és segítséget nyújtani a karbantartási munkálatokban. Azonban csak a regisztrált, bejelentkezett szerkesztők tudnak például fájlokat feltölteni vagy lapokat átnevezni.

Automatikusan megerősített szerkesztők[szerkesztés]

A frissen regisztrált szerkesztők 96 óra után automatikus megerősítést kapnak. Ennek technikai jelentősége annyiban áll, hogy a fél védett lapokat addig nem szerkeszthetik, nem tudnak lapokat átnevezni, médiaállományokat felülírni, és minden szerkesztésük elmentéséhez egy captchát kell kitölteniük. Nem tévesztendő össze a megerősített szerkesztőkkel!

Megerősített szerkesztők[szerkesztés]

A megerősített szerkesztő csoportba tartozó szerkesztők szerkesztései automatikusan megtekintetté válnak (ha már megtekintett lapváltozatot szerkesztenek). Nem tévesztendő össze az automatikusan megerősített szerkesztőkkel!

Járőrök[szerkesztés]

A járőrök a meghatározott kritériumoknak megfelelő szócikkeket megjelölhetik ellenőrzött változatként, és szükség esetén ellenőrizetlennek is jelölhetik őket.

Botok[szerkesztés]

A botstátusszal bíró szerkesztők (botok) jogosultak b jellel ellátott tömeges szerkesztéseket végezni. Ezeket a szerkesztéseket a jobb áttekinthetőség kedvéért a figyelőlistából és a friss változtatások közül is könnyen el lehet rejteni.

Adminisztratív jogosultságú szerkesztők[szerkesztés]

Adminisztrátorok[szerkesztés]

Adminisztrátori jogokkal bíró szerkesztők tudják vandalizmus esetén és egyéb meghatározott esetekben más szerkesztők szerkesztési jogait felfüggeszteni blokkolás útján; védett lapokat módosítani, lapokat levédeni, létrehozás elleni védelmet adni vagy a védelmet feloldani; lapokat törölni vagy visszaállítani; spammel kapcsolatos problémákat kezelni, weboldalakat felvenni a fehér-, a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve onnan eltávolítani; a felhasználói felület szövegeit módosítani.

Bürokraták[szerkesztés]

A bürokratajogokkal rendelkező szerkesztők jogosultak más szerkesztőket megválasztásuk után adminisztrátori jogokkal felruházni (de nem tudják megvonni tőlük), bot-státuszt beállítani és visszavonni, át tudnak nevezni szerkesztőket és adhatnak/elvehetnek megerősített szerkesztői és járőri jogosultságot.

Felületadminisztrátorok[szerkesztés]

A felületadminisztrátorok tudják módosítani a Wikikönyvek felületének szövegeit, megjelenését és (bizonyos mértékig) a működését, foglalkoznak a segédeszközök karbantartásával, szükség esetén egyes szerkesztők személyes stíluslapjait és JavaScript-parancsfájljait is szerkeszthetik.

IP-ellenőrök[szerkesztés]

Ilyen tisztségviselője a magyar magyar Wikikönyveknek még nincs.

Az IP-ellenőrzés egy különleges műszaki jellegű lehetőség, ami lehetővé teszi azt, hogy az intézők vagy a rendszer-adminisztrátorok segítsége nélkül ellenőrizhetőek legyenek a zoknibábokkal való visszaélések.

Adatvédelmi biztosok[szerkesztés]

Ilyen tisztségviselője a magyar magyar Wikikönyveknek még nincs.

Intézők[szerkesztés]

Ilyen tisztségviselője a magyar magyar Wikikönyveknek még nincs.

Az intézők (korábban helytartók, angolul stewardok) bármely, valamelyik Wikikönyvek-projektben regisztrált szerkesztő jogait meg tudják változtatni, az ő jogosultságuk és működésük tehát nem köthető egyetlen külön projekthez sem. Jogosultságaik között található szinte valamennyi helyi és globális jog módosítása, de általában nem hajtanak végre olyan feladatot, amit helyi bürokraták vagy adminisztrátorok is meg tudnak tenni. Legtöbb tevékenységük a nyilvános rendszernaplókban követhető.

Rendszer-adminisztrátorok[szerkesztés]

A műszaki hozzáférés legközvetlenebb szintje (pontosabban szintjei) a rendszer-adminisztrátoroké, akik a MediaWiki programban közvetlen változtatásokat tudnak végrehajtani. Az ő működésük ugyanúgy nem kötődik egyetlen projekthez sem külön, mint az intézőké. Csak ritkán foglalkoznak adminisztratív feladatokkal, eltekintve a hamis vagy dupla bejelentkezések kiszűrésétől.