Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Régi kifejezések/G

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 4246 bájt

Szakácskönyv

G


Gálickő[szerkesztés]

kristályvizet tartalmazó réz-, vas- vagy cinkszulfát

Gorelka[szerkesztés]

pálinkaféle

Gambrinus[szerkesztés]

A sörrel és sörözéssel kapcsolatos legendás történetek hőse. Eredetileg flandriai János hercegről feljegyzett, népmesei ihletésű történetek. A monda szerint a serivás (ezt a régies kifejezést használták nálunk még a század elején is!) hercegből királyt csinált belőle - és általában az ivóból - "Gambrinus Király". Más monda szerint a serfogyasztás "feltalálása" is Gambrinus nevéhez fűződik. A fentiek miatt ábrázolták/ábrázolják Gambrinust királyként vagy söröshordón ülve. Sörfélék, sörözők elnevezése is, cégérek, emléktárgyak, plakátok stb. témája. Egyes vélemények szerint Gambrinussal kapcsolatos a "János-pohár" és "János-áldás" szokások, illetve kifejezések is.

Ganca[szerkesztés]

vagy gánica

- Főleg múlt századi receptkönyvekben olvasható.
- Durvára őrölt kukorica- vagy árpalisztből, ritkábban ún. darás lisztből és burgonyából főzött, kanállal szaggatott, hagymás zsíron megpirított, pépes galuskaféleség.
Lásd még: Dödölle

Garum[szerkesztés]

Makrélahalból készült leves. A halat az ókorban, Rómában vérestől-belestől oszlásnak indulni hagyták, majd különböző, főleg keleti eredetű (indiai) fűszerekkel ízesítették és a patriciusok által kedvelt csemege, drága étel volt.

Gábli[szerkesztés]

A XVIII. század végén és a század elején a villásreggelit és a tízóraiként fogyasztott nem zónaételeket nevezték így. Krúdy és a kortárs irodalom gyakran használta ezt a megjelölést.

Gasterea[szerkesztés]

A monda szerint az asztali örömök istennője. Brillat Savarin Gastereát, mint a tizedik múzsát emlegette.

Gernye[szerkesztés]

Régi receptekben a húst, illetve az állatok gerincrészét jelentette. Egyes helyeken népi kifejezésként a két világháborúig is használták.

Gezemice[szerkesztés]

Régi étkezések leírásánál a savanyúságként felszolgált "csalamádé" neve. (Egyes esetekben a ragut és általában a vágott zöldsalátát is ezzel a szóval jelölték.)
Lásd még: Csalamádé receptek

Glória[szerkesztés]

Főleg a XVIII-XIX. század fordulón kínált és éjszakai mulatókban, zenés kávéházakban fogyasztott ital, melyet kávéból és égetett borpárlatból (konyakból) készítettek.

Grana[szerkesztés]

vagy Cochenille - Bíbortetűből készített, A XVIII. század végéig használt ételfesték.
Lásd még: Cochenille

Gramolata[szerkesztés]

A jeges citromlé régies elnevezése.

Grillázs[szerkesztés]

Olvasztott cukorba kevert, darált vagy apróra vagdosott mogyoró (mandula, dió, pisztácia). Sütemények ízesítésére, bevonására használják. Lásd még

Gölöndör[szerkesztés]

Régies és egyes vidékeken máig használt megjelölése a gombócnak.

Görhe[szerkesztés]

vagy görhő vagy görhöny - Régi leírásokban, irodalmi alkotásokban gyakran szereplő, töpörtyűs zsírral, rozs- és főleg kukoricalisztből készített száraz, lepényszerű sütemény vagy pogácsa. A Szepességben egykor nagyon népszerű volt. Ismert olyan változata is, hogy sárgarépa édesített reszelékével, cukorral stb. kenték meg, sőt egyes helyeken szilvalekvárt is kínáltak mellé. Lásd még

Gyalogtojás[szerkesztés]

Régi leírásokban, irodalmi alkotásokban (Mikszáth, Krúdy stb.) a héjában kínált tojás tréfás megnevezése.

Gyengegyökér[szerkesztés]

orvosi sülyfű (Polygonatum officinale All.)

Gyöngyvirág[szerkesztés]

(Convallaria majalis L.), a szívre ható, mérgező növény

Gyürke[szerkesztés]

Kenyérvég, sercli, a kenyér levágott végei.