Szakácskönyv/Eszközök

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

__NOEDITSECTION__

Recept mérete: 56917 bájt

Szakácskönyv

Eszközök

Jelmagyarázat
Történelmi tudnivalók Bibliográfia 1711-1960. Eszközök Konyhatechnikai eljárások Nevezéktan Gyógynövény lista Növények gyógyhatása Kulináris kisszótár Borszótár Gomba szótár Egyéb italok Régi kifejezések Konyhai Tanácsok A világ legbizarrabb ételei Gasztronómia tévedések

Ez a lap, inkább csak a kezdő háztartást vezetőknek próbál némi eligazítás adni, a konyhai eszközökről.

Zománcozott edények[szerkesztés]

Ma már kimentek a divatból, a rozsdamentes és teflon edények foglalták el a helyét, de aki megszokta a használatát, az ma zománctepsit használ a tésztafélék, rétegezett, rakott ételek készítéséhez.
Főzéshez még mindig sokan használnak zománcozott lábost, fazekat. Általában a tej melegítésére külön zománcozott edény szoktak használni, amiben mást nem főznek. Gyógyteák készítéséhez is azt szokták javasolni, hogy ne használjunk fém edényt, ekkor is jól jöhet a zománc fazék.

A zománcozott edények szabványtáblázata[szerkesztés]

Edényszabványok
!Méret Lábosok Fazekak
14 cm 0,75 liter 1 liter
16 cm 1 liter 2 liter
18 cm 1,5 liter 3 liter
20 cm 2 liter 4 liter
22 cm 3 liter 5 liter
24 cm 4 liter 6 liter
26 cm 6 liter 8 liter
28 cm 8 liter 10 liter
32 cm 10 liter 15 liter
36 cm 15 liter 20 liter
44 cm 20 liter 25 liter

Lábos[szerkesztés]

Azokat a főzőedényeket nevezzük lábosnak, amik inkább szélesek, mint magasak.
Több féle kell belőle egy kezdő háztartásban is, de 3-4 darabbal, már minden megoldható. (1 rántásos, 1 tejforraló, és 2 db az ételek elkészítéséhez)

Fazék[szerkesztés]

A magas, kevésbé széles főzőedényeket nevezzük fazéknak.
Kezdő háztartásban legyen legalább 2 db egy 1-1,5 l-es és egy 5-6 literes.

Tésztafőző edény[szerkesztés]

Kétféle edényzet is kapható a kereskedelemben
1.) Apró lyukak vannak az edény fedőjében, és azon keresztül lehet a vizet leönteni a megfőtt tésztáról.
2.) A másik változatában az edénybe egy szűrőbe kell tenni a tésztát, és azt kiemelni, ha kész van.
Bármilyen nagyobb lábos, fazék alkalmas tészta főzésére. Leszűréskor vagy egy szűrővel fogjuk fel a leöntött vízből a tésztát, vagy ügyesebbek a fedőt résnyire eltolva önthetik le a vizet, így a víz a kis résen kifolyik, a tészta bent marad. Kezdő háztartásba nem létszükséglet.

Serpenyő[szerkesztés]

Lapos, nyeles főzőedény. Van már külön palacsintának, tükörtojásnak, grillezni való... Kezdő háztartásban is legalább egy serpenyőre szükség van, ilyen esetben olyat válasszunk, aminek az oldalfala legalább 3-4 centi (hogy tudjunk benne olajban sütni), és van olyan nagy sima alapterülete, amekkora palacsintát szeretnél sütni. A teflonos változat könnyebben tisztítható, kezelhető, mint a fémserpenyő. Ennek időtálló újabb változata a kerámiával bevont serpenyő, könnyen tisztítható, kevés zsírral, vagy zsír nélküli sütéshez használhatók. Több féle méretben és színben kaphatók.

Vas serpenyő[szerkesztés]

24-28 cm átmérőjű klasszikus vas sütő serpenyő, kiválóan bírja a magas hőt! Nem deformálódik, masszív, erős. Minden főző hőforráshoz, beleértve az indukciót is! Perzselés, sütés, barnítás, grillezés, de használható fasírozott, tócsni, rösti, natúr szelet, hal stb. Formája lehetővé teszi a sztékek, húsok megfelelő sütését.

Lásd még: kezelése


Öntöttvas edény[szerkesztés]

Az öntöttvas edények - előnyös tulajdonságaik miatt - újra divatba jöttek. A jó állapotú edény színe fekete, az olajozást kívánóé pedig szürke. Minden használat után meg kell tisztítani és vékonyan kiolajozni. Ez meggátolja a rozsdásodást is. Az öntöttvas ötvözet tartalmaz szenet, szilíciumot, mangánt, foszfort és ként. Hátránya, hogy kicsi a szilárdsága, rideg anyag, és azonnal törik, továbbá főzés előtt és után is külön kell kezelni, ha hosszabb ideig nem használtuk újabb kezelést igényel, és a súlya sem elhanyagolható.

Nagy előnyük,

- hogy minden tűzhelyen használhatóak.
- Nagyon jól tartják a hőt, az öntöttvas edényben készült étel zamatosabb.
- A főzés alatt esetleg kioldódó vas az emberi szervezet számára nem veszélyes, sőt vérszegényeknek, vegetáriánusoknak kifejezetten jó.
- Ropogósabbak, vitamindúsabbak maradnak a zöldségek is.

Lásd még: Tanácsok


Teafőző edények[szerkesztés]

Fém, zománcozott, és üvegből készült edények is kaphatók a kereskedelemben, általában 1 - 1,5 - 2 literes ürtartamúak kaphatók, kezdő háztartásokban a legjobb az üvegből készült teafőzőt megvásárolni.

Tűzálló edény[szerkesztés]

(jénai)

A háziasszonyok körében igen kedvelt üveg főzőedényből 1-2 nagyobb, de a családtagok számát is figyelembe véve, több kisebb, 1-2 személy részére elegendő étel készítésére és tárolására alkalmas edényt javasolt beszerezni.
Főzésre, sütésre bármely tűzhelyen, de az ételek hűtésére és tárolására, vagy mikrohullámú sütőben való melegítésre, főzésre, és az étel tálalására is használhatók. A kisebb edényeknek nagy hasznát vehetjük, ha a családban diétára szoruló beteg van, mert ilyenkor külön kell főzni a család és a beteg családtag részére is.

Kukta[szerkesztés]

A túlnyomásos rendszer megrövidíti az ételek elkészítési idejét, az értékes tápanyagok kevésbé mennek veszendőbe, könnyebbé teszi a háziasszony munkáját. 1-2 db minden háztartásban nélkülözhetetlen.

Teflon edények[szerkesztés]

Lehetővé teszik a kevés zsiradék használatát, vagy zsiradék nélküli ételek készítését.
A teflonedényeket puha ronggyal, szivaccsal tisztítsuk, hogy ne karcolódjon meg, mert ekkor elveszíti az a tulajdonságát, hogy nem tapad rá az étel, és ki lehet dobni.

Római tál[szerkesztés]

Elődeink kerámia és agyagedényekben sütötték, főzték a jobbnál jobb ételeket.
Ma ismét reneszánszát éli a cserépben való sütés. Egészen különleges ízű és zamatú ételeket készíthetünk, ehhez különféle formájú és elnevezésű edényekből válogathat a boltok polcain.
A tál használata előtt fontos a hideg vízben való 15-20 percig tartó áztatás.
Mindig hideg sütőbe tegye a római tálat, mert különben megrepedhet. A forró sütőből kivett edényt ne tegye hideg felületre, mindig konyharuhára vagy falapra helyezze. A tisztítást, súrolást csak sóval végezze, a mosószeres víz beleivódik a pórusokba. Ha hagyma vagy egyéb erős szagú lett a tál, töltse meg vízzel, öntsön bele 1 pohár ecetet és süsse a sütőben 1 órát. Ezután öntse ki a vizet és dörzsölje be sóval. Meleg vizes öblítés után szárítsa ki.

Étkészlet[szerkesztés]

Az étkészletek 6, 12 (vagy ennek többszöröse) főre szokták összeállítani. Ez tartalmazza a mély, leveses tányért, a lapos tányért, kisebb süteményes tányért, illetve az ételek tálalására használható leveses tálat, húsos tálat, köretes tálat, esetleg mártásos tálka, tésztástál, só, bors szóró, illetve teás, vagy kávés csészék alátéttel is tartozhatnak hozzá.

Mélytányér[szerkesztés]

Levesek, főzelékek, tészták (pl. spagetti) fogyasztására. A leveseket szokás még (füles) csészében is felszolgálni. (pl.: erőleves)

Lapos tányér[szerkesztés]

Főételek, nem folyós ételek fogyasztására.

Kistányér[szerkesztés]

Reggelihez általában kevésbé díszes kistányért szoktak használni. A süteményekhez díszesebb kistányért adunk.

Müzlis tálka[szerkesztés]

Értelemszerűen müzli fogyasztására ideális kis tálka.

Leveses tál[szerkesztés]

Vendéglátáskor, különleges alkalmakkor illik a levest nem a fazékban, hanem egy leveses tálban felszolgálni. Kezdő háztartásban nem létszükséglet.

Húsos tál[szerkesztés]

Lapos, nagyobb méretű tál húsok tálalásához. Nem létszükséglet egy kezdő háztartásban.

Köretes tál[szerkesztés]

Köret pl. főtt rizs, krumpli, párolt zöldség tálalásához. Nem létszükséglet egy kezdő háztartásban.

Lasagne tál[szerkesztés]

Nagyobb konyhafelszerelési boltokban, szuper-, hiper marketekben lehet már kapni kifejezetten a lasagne sütésére készített tálakat. Ezek készülhetnek porcelánból, hőálló üvegből és fémből is.

Tésztás tál[szerkesztés]

Mély tál főtt tészta tálalásához. Nem létszükséglet egy kezdő háztartásban.

Tészta kanál[szerkesztés]

A cakkos szélű kanál megkönnyíti a tészta tányérra porciózását.

Tészta tároló[szerkesztés]

A hosszú tészták tárolására szolgáló eszköz. Készülhet üvegből, műanyagból és fémből is.

Szószos tál[szerkesztés]

Kisebb tálka, vagy alacsony kancsószerű tál a szószoknak. Nem igazán van rá szükség egy kezdő háztartásban, bármilyen csésze, vagy kisebb tálka is megteszi.

Tálcák[szerkesztés]

Felszolgálás és terítés kellékei lehetnek.
Sütemények tálalására, reggeli ágyba hozására, főzés közben anyagok tárolására hasznos.

Teás, kávés készletek[szerkesztés]

Kávés készletekből a 0,5 dl-es méretűeket válasszunk. míg a teáskészlet 1-2,5 dl-es kivitelek között választható.

Poharak[szerkesztés]

A mérőedényként is használt poharak általában 2 dl űrtartalmúak.
A különböző italok fogyasztásához különböző formájú, méretű, falvastágságú poharakat illik használni.
A magas alkoholtartalmú italok pohara általában kisebb méretű, kivétel ha a látvány miatt nagy kehelybe töltik ugyanazt a kevéske mennyiséget. A kupica általában 0,3—0,5 dl űrtartalmú, henger alakú pohárka, ebből főleg pálinkát, vodkát, vagy más igen tömény italt szoktak inni.
A whiskys pohár méretű már nagyobb 1-1,5 deciliteres. Szintén henger alakú a vizes pohár is, ami 2 vagy 3 dl szokott lenni, és az üdítőket is ilyen jellegű pohárból szokás inni.
A borospohár is lehet henger alakú, 1-1,5 dl-es, viszont abból inkább az asztali, vagy házi borokat szokás inni.
A drága, minőségi borokat általában "megtisztelik" egy kehely alakú pohárral. A fehér boroknak vékonyabb falú, a vörös boroknak vastagabb falú pohár dukál.
A pezsgős pohár általában hosszú vékony kehely alakú, de létezik laposabb, széles kelyhű pezsgős pohár is.
A söröket tradicionálisan füles korsóban szervírozzák, de elterjedt az alacsony talpú sörös kehely is. Ezek űrtartalma 3 illetve 5 dl szokott lenni. :Nagy sörivó vidékeken 1 literes a korsó mérete.

Csészék[szerkesztés]

A mérőedényként is használt csészék általában 2,5 dl űrtartalmúak.
A hagyományos csészéből tejet, teát, kakaót, tejeskávét, forralt bort... szoktak inni. A kávés csésze ennél jóval kisebb méretű, hiszen ebből kevesebbet is szokás inni egyszerre.

Bögrék[szerkesztés]

A mérőedényként is használt bögrék általában 5 dl űrtartalmúak.
Konyhai körülmények között inkább mérésre használjuk, de munkahelyeken tej, tea, szódavíz felszolgálására is használatosak. Kezdő háztartásban nélkülözhető.

Söröspohár[szerkesztés]

A klasszikus söröskorsó mellett a habzó nedűt kínálhatjuk talpas, talpatlan, flőte-, vagy tulipánszerű pohárból is. A változatos formák közös jellemzőt is takarnak, ez pedig a nagy űrtartalom.
Nemcsak sörök, de sörkoktélok is szervírozhatók bennük. A pilseni sörhöz sörös kehely, a kölni sörhöz hosszú söröspohár dukál.


Flute pohár[szerkesztés]

Talpas, magas és keskeny. A hosszúkás kehelyben hosszú ideig gyöngyözik a szénsav.
Leginkább pezsgőkhöz, vagy pezsgős koktélokhoz használatos.

Pousse-cafés pohár[szerkesztés]

Talpas pohár, hosszúkás, keskeny fejjel, mely kissé hengeres benyomást kelt.
Ebben a típusú kehelyben jól mutatnak a különböző színű italokból rétegzett koktélok.
Magas egyenletesen keskeny kialakítás miatt ezzel könnyebb rétegezett italokat készíteni, bár az öblösödő poharakban sem lehetetlen.


Sour pohár[szerkesztés]

Hosszú, keskeny fejjel rendelkezik. A kehely alsó része enyhén öblös, felfelé pedig határozottan szűkül. A borospohár és a flőte közötti átmenet a sour.
Az ún. pezsgőborok ideális pohara.

Ballon pohár[szerkesztés]

Nagy méretű és űrtartalmú, öblös és vékony falú.
Használatos borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, valamint sok tört jéggel készült koktélokhoz is.

Brandy-s pohár[szerkesztés]

Öblös, vékony falú és határozottan szűkülő szájú.
Ha tenyérben melengetjük, jobban kiteljesedik a konyakfélék illata és aromája.

Likőrös pohár[szerkesztés]

Általában talpasak, legfeljebb középmagasak, de a kehely formája sokféle lehet: hordó-, flőte-, de akár tulipánalakú is.
Felhasználásukat méretük határozza meg: főként olyan röviditalokhoz használatosak, amelyek nem igényelnek díszítést.

Grappás pohár[szerkesztés]

A kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik.
Pálinkákat vagy likőröket kínálhatunk benne. A kehely formája segít kiteljesíteni a pálinka zamatát.

Snapszos pohár[szerkesztés]

Talp nélküli, alacsony és kicsi az űrtartalma.
A "férfias" röviditalok kínálója.

Old fashioned pohár[szerkesztés]

Talp nélküliek, kimondottan vastag fenékkel. Fala vékony, alacsony és általában széles.
Whisky-t és 5-15 cl-es koktélokat fogyaszthatunk belőle, jégkockával és díszítéssel.

Tumbler pohár[szerkesztés]

Általában talp nélküliek, de létezik rövid szárú, zömök verzió is. Mindkét fajta tumbler henger alakú.
10-15 cl-nél hosszabb italokat is kínálhatunk bennük jégkockával és gyümölcsdarabokkal.

Duplafalú poharak[szerkesztés]

Duplafalú kialakítása miatt sokáig megtartja a folyadék hőmérsékletét, miközben külseje nem melegszik át. Többféle kivitelben és méretben (méregdrágán) kaphatók.

Boros karaf[szerkesztés]

- Borkiöntő, általában 1 l-esek, vagy kicsit nagyobbak.


Vörösboros pohár[szerkesztés]

- talpas poharak 145 ml — 650 ml ig változó méretűek.
A vörösboros kehely zárt tulipán formájú, hosszú nyelű.
A rozéborokhoz és rizlingekhez kifelé hajló peremű, tulipánformájú kehely illik.
Akár koktélt vagy bármilyen hideg italt is kínálhatunk bennük. A vörösbor bukéja csak a megfelelő pohárban bontakozik ki!

Vörösboros ballon[szerkesztés]

- talpas poharak, öblösebbek.


Fehérboros pohár[szerkesztés]

- talpas poharak, kevésbé öblösek, 145 ml — 650 ml ig változó méretűek.


Fehérboros kehely[szerkesztés]

- talpas poharak, kevésbé öblösek, méretük 230 — 350 ml-esek.
A fehérboros kehely általában kisebb és hosszúkásabb, mint a vörösboros, valamint kevésbé öblös.

Desszertboros pohár[szerkesztés]

- kisméretű talpaspoharak, 230 ml-esek
A borospoharak családjában a desszertboros a legkisebb méretű, alakjuk gyakran hasonlít a likőröspohárhoz.

Cocktailos pohár[szerkesztés]

Számtalan változata ismert, de közös jellemzőjük, hogy talpasak, magasak, vékony falúak és széles kehellyel rendelkeznek.
A koktélok a kehely szélességéből adódóan jól díszíthetők. 5-8 cl-es koktélokhoz a legideálisabb, jég hozzáadása nélkül.

Longdrinkes pohár[szerkesztés]

Alakja hengeres enyhe hordóforma, vagy teljesen egyenes falú, de a sokszögletes poharak is ebbe a családba tartoznak.
Nevéből is kiderül, hogy hosszabb italok szervírozására alkalmas.

Collinos pohár[szerkesztés]

Hasonló a longdrinkes pohárhoz, azzal a különbséggel, hogy alakja felfelé egyenletesen bővül.
A benne szervírozott italok a kehelyforma miatt kiválóan díszíthetőek, jégkockával kínált italokhoz használják.

Füles pohár[szerkesztés]

Talpas vagy talp nélküli, de egy bizonyos: tágas, széles szájú és hőálló.
Forró italok és bólék szervírozására alkalmas pohárfajta.

Whiskys pohár[szerkesztés]

Vastag talpú, felfelé szélesedő, vagy egyenes oldalú pohár 195 — 360 ml.

Tulipe whiskys pohár[szerkesztés]

Vastag talpú, felfelé szélesedő, öblös, felső peremrésze kihajló kb: 370 ml

Műanyag poharak[szerkesztés]

Sokféle színben, méretben, vagy éppen összecsukható formában is kaphatók és nem árt a háztartásban is tartani néhányat. Különösen a gyermekes családoknál, kirándulások, gyerekzsúrok stb. alkalmával praktikusak.

Üvegkancsó[szerkesztés]

Többféle formatervezett kivitelben kaphatók, esetleg készletbe (üvegpoharakkal együtt). Víz és boros, röviditalos készletek is léteznek.


Evőeszközök és egyéb kézi eszközök[szerkesztés]

Evőeszköz készlet[szerkesztés]

Az étkészlethez hasonlóan ezt is 6, 12 (vagy ennek többszöröse) főre szokták összeállítani. Tartozik hozzá kanál, kés, villa , süteményes villa, illetve kiskanál (kávés, teás) minden főre, illetve az ételek kiszedéséhez merőkanál, tortalapát, húsvilla, esetleg szelőkés is.
Általában a különleges evőeszközök (például: halkés, halvilla, rákkés, csigafogó, csigavilla, fondüvilla...) nem tartoznak az evőeszközkészletekhez azokat külön kell megvenni.

Merőkanalak[szerkesztés]

Meghatározott űrtartalmú merőkanalak, funkcióikon túl az alapanyagok mérésében is segítenek:
a pörköltmerő kanál a Gofri sütésénél,
1 kis merőkanál a palacsinta sütésnél, stb.

Habverő[szerkesztés]

A habok felverése mellett használható keverő kanál helyett is, ha valamit gyorsan kell keverni, hogy ne csomósodjon össze.

Kés[szerkesztés]

Figyeljünk oda, hogy az evéshez használt kés éles legyen. Kellemetlen mikor a húst nem lehet elvágni a késsel hiába erőlködik az ember, vagy a paradicsom összenyomódik, de nem szelődik ketté...
Kivételt képez például a halevéshez szolgáló kés, ami életlen, hogy a szálkákat ne vágja el vele az ember.


Az étkészlet késein felül, a konyha igényel néhány speciális méretű, formájú kést is. A megfelelő kiválasztásával megkönnyítik a konyhai munkát.
 • Kenyérvágó kés - nagy méretű, (fűrészfogas), hosszú, vékonyabb pengéjű kés
 • Szeletelő kés - nagy méretű, sima, nem recés élű, hosszú vastagabb pengéjű kés
 • Sajt kés - a kés közepe általában lyukas, vagy hornyolt, hogy a sajt ne tapadjon hozzá vágás közben
 • Sajtszelő - a pengét a sajtra fektetve húzva vág szép szeleteket a sajtból
 • Csontozó kés - közepes méretű, erős, hegyes, keskeny pengéjű kés,
 • Hámozó kések - kis méretű, vékony pengéjű kés, vagy külön erre a célra kialakított hámozó és formázó, kiszúró "kések"
 • Húsvágó bárd - széles, nehéz bárd
 • Filéző kés - közepes méretű, éles és hajlékony kés, halak filézésére alkalmas
 • Zöldség szeletelő kés - kis méretű, vékony pengéjű kés

Speciális „kések”[szerkesztés]

A zöldségek tisztításához elegendő egy 5-6 cm pengehosszúságú, az éle felé enyhén begörbülő zöldségtisztító kis kés, mely például a répafélék külső részének lekaparásakor kevésbé terheli kezünk és csuklónk ízületeit. Mivel rövid, ezért szebben és gyorsabban elvégezhetők az olyan apróbb munkafolyamatok is vele, mint a sérült részek kikanyarítása vagy a krumpli „szemeinek kibökése".

A kereskedelemben kaphatók olyan hámozó-"kések", amelyek inkább a férfiak borotvájához hasonlíthatók, ezeket a krumpli, karalábé, vagy vastagabb zöldségek hámozásához használjuk. Többféle kivitelben kaphatók: Pl. az alma tisztításához - a kés alakú fix vágófelületű és a műanyag nyél megfordításával egy magház kiszúrót kapunk. - a „lant” alakú, fém, vagy kerámia lengőkéses zöldséghámozó.

Ezeknél lényeges tudnivaló, hogy csak az edzett acélból készült pengéjűek ( kék a penge) éltartóbbak. A fogazott változatával a hámozáson kívül hosszú, hajszálvékony, dekoratív zöldségszálakat is tudunk készíteni (sárgarépa, cukkini, stb.), melyek nagyon mutatósak hidegtálak, saláták készítésénél. Csokoládé forgácsok készítésére is kiválóan használható, szebb lesz az eredmény mintha reszelővel készítettük volna.

A zöldségfélék szeleteléséhez is nagyon sokféle, általában műanyag szeletelők, vágók szerezhetők be.
Sok esetben gyorsítják, megkönnyítik a konyhai előkészítő munkát, az alapanyagok méretre vágását, vagy az ételek díszítését, de egy kezdő háztartásban nélkülözhetők.

Kerámiakés[szerkesztés]

kerámia kés Tivosan
A savakkal és lúgokkal szembeni kémiai közömbössége, valamint az a tulajdonsága, hogy sokkal tovább tartja az élét, mint a kovácsolt fémkések, igen jó konyhai eszközzé teszik, ami szeletelésre és csont nélküli húsok, zöldségek, gyümölcsök vágására alkalmas. Mivel nagyon rideg, nem lehet használni sújtásokkal való vágáshoz, csontok és fagyasztott ételek vágásához, vagy dolgok felfeszítéséhez. Ezek a vágóél kicsorbulását, vagy a pengének a nyélről való letörését eredményezhetik. E kések hegye nem görbül meg és nem pattogzik le, viszont letörhet, ha a földre ejtik. Nem létszükséglet egy kezdő háztartásban.

Spékelőtű, hústű[szerkesztés]

Nem különösen fontos, de jó ha van. A spékelőtű helyett hegyes késsel felszúrjuk a húst és az ujjunkkal dugjuk be a fokhagymát, szalonnát stb. Ha nincs hústűnk, akkor fa-fogpiszkálóval, vagy tűvel cérnával is összetűzhetjük (összezárjuk) a húsételeket.

Kenőecsetek[szerkesztés]

Régebben kenőtollakat használtak. Ma már kerek, vagy szögletes szilikonos ecsetek vannak forgalomba, ezek esztétikusabbak és könnyen tisztíthatók.

Krumplinyomó[szerkesztés]

A hagyományos krumplinyomók inkább a vásárokban szerezhetők be, de krumplitörők nagy választéka kapható. Ez utóbbiak akár falra szerelhető szettekbe is megtalálhatók.

Maghőmérők[szerkesztés]

Sütőbe, ételbe helyezhető, ill. főzéskor az edény oldalára csíptethető, a húsok belső hőmérsékletét sütés közben is ellenőrizhetjük vele. Sokféle kivitelben kaphatók.

Húsvilla[szerkesztés]

Az egészben sült húsok felszeletelésekor, illetve tálaláskor vehetjük hasznát. Sütéskor ne használjuk, mert a szúrt helyen a hús nedvek kifolynak és szárazabb, rágósabb lesz az étel.
Kezdő háziasszonyoknak nem létszükséglet.

Citromfacsaró[szerkesztés]

Leggyakrabban használt konyhai változata egy kis "tál", amire egy kúp alakú, recés palást illeszkedik.
A félbe vágott citromot (vagy egyéb citrusfélét) a kúp alakú paláston mozgatva préseljük ki a citrusféle gyümölcsök levét. Hasonló elven működő elektromos változata is kapható.

Csipeszek[szerkesztés]

Főleg a zsírban sült ételek forgatásakor, kiszedésekor vehetjük hasznát, van olló formájú is, de más eszközzel is megoldható.

Fokhagyma prés[szerkesztés]

Alumíniumból készült szerkezet, amellyel egy mozdulatra 1-4 db fokhagymát tudunk péppé nyomni.

Formakiszúrók[szerkesztés]

Más néven pogácsaszaggatók. sütemény kiszúrók. Többféle formában, és műanyag is kapható. Itt említem meg a húsdarálóra szerelhető tésztaformázót, és a tésztakinyomó "pisztolyt" is.

Szeletelő, reszelő, gyalu[szerkesztés]

Ha valamit nagyon apróra kell vágni akkor célszerű ezeket használni, és nem késsel darabolgatni. Van elektromos változatuk is. Sokféle van forgalomba, általában műanyag kivitelűek és többféle reszelő-, és szeletelőrács tartozik hozzá. Az egy és négyoldalú reszelők, vagy gyaluk is megkönnyítik a konyhai munkát. Itt említem meg a sajtreszelőt, burgonya szeletelő, amely egyenletes hasábokra szeletel, vagy az almaszeletelőt, amely egy mozdulatra szeletel és kivágja a magházat is. Továbbá a derelye metszőt, pizza szeletelőt, nokedli szaggatót, egyik sem létszükséglet, de könnyítik, gyorsítják a konyhai munkát.

Szódás szifon[szerkesztés]

A házi szódavíz készítés eszköze, de az egyre nagyobb választékban kapható ásványvizek lassan kiszorítják a háztartásokból.

Hab szifon[szerkesztés]

Nagyon praktikus 4 dl tejszínhab készítésére, adagolására alkalmas, de egy kezdő háztartásban nélkülözhető.

Darálók[szerkesztés]

Kávé, dió, mák, hús, paradicsom passzírozó...
Van elektromos változatuk is. Ha az elektromos kávédarálóba akarunk mákot, diót vagy más olajos magvat darálni, azt mindig cukorral együtt tegyük. A cukor nélkül a ledarált olajos magok könnyen összeállnak masszává, és leéghet a daráló.

Háztartási készülékek[szerkesztés]

Az alább felsorolt készülékek egy kezdő háztartásban nélkülözhetők.
A háztartási gépek bennünket kell hogy szolgáljanak. Csak akkor érdemes megvásárolnunk őket, ha valóban segítséget nyújtanak a nemszeretem, sok időt rabló - esetenként a fáradságos - feladatok elvégzésében. Van azonban még két szempont, amiről igen sokan elfeledkeznek: egyrészt a gépek nyújtotta szolgáltatás következtében egészségesebbé válhat a táplálkozásunk, másrészt az asztalra kerülő ételek szebbek, gusztusosabbak, étvágygerjesztőbbek lehetnek.
A főzés-sütés egy-egy olyan műveletére készültek, amelyek valamikor, sok esetben még ma is a tűzhelyhez tartoznak.
Az ilyen speciális egy - egy célra kifejlesztett készülékekkel ma már ezeket a műveleteket kevesebb energiával, rövidebb idő alatt, kényelmesebben lehet elvégezni.

Hűtőszekrény[szerkesztés]

A háztartás nélkülözhetetlen eleme! Egy-két személyre elég kisebb is, de egy több gyermekes családnak már nagy méretű kell belőle. Általában tartalmaz egy kisebb fagyasztó részt is.

Időnként célszerű leolvasztani (főleg a fagyasztó részét), és akkor alaposan kimosni is. Van önleolvasztó változata is, azért időnként azt sem árt leolvasztani...


Fagyasztószekrény, fagyasztóláda[szerkesztés]

Nagy mennyiségű fagyasztott áru tárolására. Két fontos mérőszáma az áramfogyasztás, és űrtartalom. Egy kezdő háztartásban nem létszükséglet.


Olajsütő (Fritőz)[szerkesztés]

A fritőz, (olajsütő készülék) használata különösen az utóbbi két követelménynek felel meg. A készülék lényegében egy zárt, dupla falú edény, aminek az oldalában fűtőszálak melegítik az olajat, és amelyben egy beépített termosztát a kívánt ideig azonos hőfokon tartja az olajat. Az edény zárható, a tetejébe szagelszívót is építettek, amely a cserélhető betét segítségével gyakorlatilag korlátlan ideig képes elszívni a sütés folyamán felforrósodott olaj egyesek számára kellemetlen, jellegzetes szagát.
Az olajszűrő pedig lehetővé teszi, hogy az olajat tisztán használhassuk. Az olajsütő készülék működésének lényege: a benne felforrósodott olajban egyenletesen, szépen megsülnek az ételek, élelmiszerek anélkül, hogy az olajban megszívnák magukat vagy túlsülnének, elégnének. Az olaj sohasem melegszik föl benne a beállított értéknél erősebben, tehát elkerülhetjük, hogy az egészségre káros égéstermékek kellemetlen ízt vagy más panaszokat okozzanak.
Sokféle készülék kapható. A legáltalánosabbak azok, amelyekbe egyszerre két-két és félliternyi olajat kell beleönteni. A magyar napraforgóolajat - helyes használat, gyakori átszűrés mellett - addig süthetjük, forrósíthatjuk, amíg az olajon a következő, szemmel látható és tapasztalható elváltozásokat nem észleljük:
 • a sütés ideje alatt erősen habzik,
 • színe jelentősen megváltozik, jóval sötétebb, (barnás színű), mint használatlan, tiszta állapotban,
 • szaga még hidegen is kellemetlen.
Bármennyire sajnáljuk is az olajat, ilyenkor ki kell önteni, mert ekkor már káros az egészségünkre! (Már itthon is kapható olyan sütőolaj illetve sütőzsír, amely kimondottan az olajsütő készülékekhez való. Égéshője jóval magasabb, mint a mi olajunké, ennek következtében nagyon sokáig használható. Sőt a leszűrt olajjal még főzhetünk is.) Ügyeljünk arra, hogy halas, hagymás vagy egyéb, erősen fűszeres ételt sütünk a készülékben, utána ne süssünk fánkot vagy másfajta fűszeres ételt, mert az oda nem való íz tönkreteszi a süteményt!
A fritőz használatakor feltétlenül vegyük figyelembe a következőket:
1. Csak annyi olajat öntsünk a készülékbe, amennyit a géphez kapott tájékoztató megenged, illetve megszab, ellenkező esetben „orrán-száján” fog dőlni a forró olaj!
2. Csak annyi sütnivalót tegyünk az olajba, amennyit a tájékoztató előír. Kevesebbet mindig, többet soha nem süthetünk benne egyszerre!
3. Csak felületén leszárított élelmiszert tegyünk a forró olajba, mert a vizes húsról leválik a bunda, a hús nem sülni, hanem „izzadni”, párolódni fog a nedves, erősen habzó olajban, a leváló morzsák pedig károsítják az olajat.
4. A „meztelenül”, azaz bunda, panír nélkül sütött élelmiszer nagyon kiszárad, rágós, élvezhetetlen lesz, ezért a sütnivalót mindig „öltöztessük föl” valamilyen bundába.
5. Az egyéni ízlések eltérők. Van, aki világosan, van, aki jó ropogósan szereti az ételeket. Ezért a sütési időket tekintsük hozzávetőleges - átlagértéknek, amit ízlésünk, és - elsősorban a zöldségételeknél - a darab nagysága, vagy tapasztalat alapján pontosítsunk. Ha a könyvben levő recepteket a leírások pontos betartásával készíti végig a kedves olvasó, biztos vagyok benne, hogy öröme telik majd a készülékben, illetve soha nem ízlelt, finom ételeket tálalhat családja, vendégei, s nem utolsósorban saját maga részére.
Kellemes főzést, jó étvágyat és sok sikert kíván a szerző.

Mikrohullámú sütő[szerkesztés]

Elsősorban melegítésre használják, de sokan használják főzésre is. A működésének alapelve, hogy a készülék mikrohullámú elektromágneses hullámokat bocsát ki, amik az ételben lévő vízmolekulákat megrezegtetik, és azok mozgási energiájából lesz a hőenergia, amit átvesz az egész étel.
A mikrohullámú sütőben melegített ételt célszerű kicsit pihentetni melegítés után, hogy egyenletesen melegedjen át.
A mikrohullámú sütőben lehetséges az italokat "túlmelegíteni", ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mikor kinyitjuk a mikró ajtaját, még nem forr az ital, de ahogy megfogjuk hirtelen nekiáll lobogva forrni. Ezt szánt szándékkal nehéz előidézni, de ha nem számít rá az ember, akkor...
Bébiétel cumiban melegítésekor vigyázzunk rá, hogy nehogy túl meleg legyen az étel. Normál melegítéskor az edény a melegebb, és az étel attól veszi át a hőt, de mikró esetében először az étel melegszik, és az adja át a hőjét az edénynek.
Ne használjunk mikróban olyan edényeket, amiket nem szabad mikróban használni. A fémtárgyak, aranyozott tányérok, csészék szép fényjelenségeket produkálhatnak, a hőre lágyuló műanyagok megolvadnak.


Grillezés[szerkesztés]

A szabadban űzhető nyárson sütés lakásba átmentett változata.
A különböző készülékek más és más módon végzik el a grillezés alapfeladatát, azt ugyanis, hogy intenzív hő hatására a húsok pórusai bezárulnak, kialakul egy védőréteg, amely megakadályozza, hogy a hús nedvei eltávozzanak.
A különböző készülékekben – forgónyársas, toaster, racklette, kontakt és party grill – más és más ízű étel készíthető, egyéni ízlés dönti el az ezek közötti választást. Befolyásolhatja a vásárlást a grilleknél, hogy például a racklette grill az otthoni vendéglátáshoz nyújt speciális, társas étkezési lehetőséget.

Konyhai robotgép[szerkesztés]

Általában több funkciójú robotgépeket lehet kapni. Habok felverése, vaj, krémek kikeverése mellett gyakran lehet dagasztásra is használni, illetve gyakran tartozik hozzá mixer fej is.
Esetleg gyümölcsprés, reszelő, szeletelő, daráló funkciók is lehetnek beleépítve.

Gyümölcscentrifuga[szerkesztés]

A gyümölcscentrifuga modern háztartási gép. A beletöltött zöldséget, gyümölcsöt egy fogazott forgó tányér finom péppé vakarja szét. A pép egy sűrű rácson centrifugálódik ezután és kettéválik híg, rostszegény növény-lére és nedves rost-krémmé. A növény-lé pohárba csorog ki. Érdemes azonnal meginni, mert a benne lévő értékes anyagok egy része a levegő oxigénje vagy a fény hatására tönkremegy.
A drágább készülékek keményebb növényeket is fel tudnak dolgozni (kemény alma, répa, cékla), hosszabb garanciával árulják őket, mosogatógépben is mosogathatók egyes alkatrészeik.

Vásárlásakor érdemes több dologra is odafigyelni. Legalább 500 Watt teljesítményűt vegyünk. A kisebb teljesítményűek könnyebben lefulladnak. Nagy betöltő tartályú legyen. Ne kelljen apróra darabolni mindent. A szimpla szűrős könnyen eltömődik, ezt kiküszöböli a dupla szűrős változat. Az alján legyenek tapadókorongok, mert ezek hiányában "vándorol" az asztalon. Kevés mosogatnivaló alkatrésszel rendelkezzen. Lehetőleg kevésbé zajos készüléket válasszunk.

Mennyi növényből mennyi lé keletkezik?[szerkesztés]

  * Három közepes almából egy bögre ital.
  * Hat cső zsenge kukorica szemeiből egy bögre ital.
  * Négy sárgarépából és egy céklából egy bögre ital.
Ellenzői
A centrifuga ellenzői szemére vetik azt, hogy a szervezet számára pont az egyik leglényegesebb jellemzőt – a rostokban gazdag növényi forrást – szünteti meg, és ehelyett egy cukorban és vízben gazdag, rostszegény folyadékforrást jelent. Ennek ellenére még mindig összehasonlíthatatlanul egészségesebbnek tartják, mint a szintetikus italokat.

Kenyérsütő[szerkesztés]

Házikenyér készítésére használható automata készülék. A hozzávalók beadagolását követően - dagaszt, keleszt, süt és leáll.

Kenyérpirító[szerkesztés]

Elektromos fűtőszállal működő üzembiztos, toast és kenyérszeletek gyors pirítására szolgáló sütő. A waffel-, illetve ostyasütő elterjedése az étkezési szokások és az életforma függvénye. Magyarországon fokozatosan nő e készülékek népszerűsége. A kenyérpirító, a tojásfőző és a kávéfőző reggeliző készletet alkot.

Ostyasütő[szerkesztés]

Két darab préselt alumíniumból készült kerek és szögletes formában, hosszú nyelei végén többnyire fa fogókkal, Belső felülete több féle módon rovátkolt (mintázott) lehet. A golyóvá formált ostyatésztát a felforrósított és szétnyitott lapok közepére helyezzük, majd összecsukva tűz fölé helyezve, mindkét oldalán készre sütik.

Palacsintasütő[szerkesztés]

Beszerezhető gépi változatban is. (méregdrága)
Palacsintasütésnek az a változata, amely a tapadásgátló bevonattal és a merítési módszerrel függ össze, az igen népszerű étel zsiradékszegény, egészséges elkészítési módszerét adja. Főleg vékony palacsinták készítésekor használjuk.
Még kaphatók nagyanyáink fémből készült palacsinta sütője, amit használatba vétel előtt (a rozsdásodás megelőzésére használt bevonata miatt) ki kell égetni, jól kisúrolni és csak ezek után használatba venni. Alkalmas vékony és vastag palacsinták készítésére is.
A kerámia bevonatos palacsinta sütő kb. 26 cm-es keskenyszélű, nem tapad le a palacsinta benne és könnyen tisztítható.

Gofrisütő[szerkesztés]

A népszerű elektromos gofrisütő: amerikai-palacsinta = gofri sütésére, amely önmagában, vagy valamilyen krémmel, lekvárral megkenve a gyerekek kedvence.

Szendvicsütő[szerkesztés]

Az elektromos szendvics sütőt, amely a technológiájában gofrisütőhöz hasonló, de melegszendvicsek különböző formájára képezték ki.

Fondü-készítő[szerkesztés]

A racklette grillhez hasonlóan a társas étkezés egyre népszerűbb készüléke.

Turmix gépek[szerkesztés]

Gyümölcsök, főzelékek, italok, bébiételek készítését teszi gyorsabbá, de a diétás étrendben is fontos szerepe lehet.

Botmixer[szerkesztés]

Alapanyagok aprításánál, vajas, cukros krémek, habcsókok, krémlevesek készítésénél használható gyors mixelésre, kényelmesebb az előbbinél, mert nem kell átönteni az ételt, mint a turmix gép esetében és gyorsan könnyen tisztíthatók. Használata gyors és kényelmes (kevés a mosogatnivaló), de némi ügyességet igényel. Tegyük az ételbe és utána helyezzük áram alá, működés közben tartsuk az edény aljára merőlegesen, mert erősebben megdöntve kicsapja az ételt.
Csak a leállítása és áramtalanítása után vegyük ki az ételből.


Légkeveréses főző-sütő készülékek[szerkesztés]

A légkeveréses sütők előnyös alkalmazását teszik lehetővé egy edényben, megteremtik az ételkészítés lehetőségét az ebédlőasztalon. A szokásos méretű készülékeket egy-két személy részére készítik, több személy, nagyobb család részére célszerű olyan készüléket vásárolni, amelynek kapacitása úgynevezett bővítőgyűrűkkel növelhető.

Kávéfőző[szerkesztés]

Vásárlása fokozott figyelmet érdemel. A különböző rendszerű kávéfőzők különböző, egymástól teljesen eltérő ízű kávét főznek. A legáltalánosabban elterjedt az úgynevezett eszpresszó rendszerű kávéfőző gép, egyben a legegyszerűbb és legolcsóbb, erős, kissé csípős ízű, markáns kávét főzi. Újabban egyre nagyobb a kínálat a Nyugat-Európában népszerű, úgynevezett filteres kávéfőzők iránt. Ezek a hazai ízléstől eltérő „hosszú”, gyenge kávét főznek 6-12 személy részére. Az olasz, krémkávét készítő dugattyús, azaz elektromágneses nyomásfokozóval működő kávéfőzők elsősorban a magas árak miatt még kevésbé terjedtek el.

Páraelszívó[szerkesztés]

Manapság egyre többen egészítik ki konyhájuk berendezését páraelszívóval is. :Vásárláskor fontos figyelembe venni a konyha méretét (amerikai konyha esetén a nappalival együtt számolva!).

Az eszközök tisztán tartásához[szerkesztés]

Az alább felsorolt eszközök egy kezdő háztartásban nélkülözhetők.

Mosogatógép[szerkesztés]

Akik nem szeretnek mosogatni azoknak roppant hasznos találmány. Csak olyan edényt rakjunk bele, amit szabad mosogatógépben mosni! Drága, ám igen hasznos háztartási gép, megszerzése komoly családi beruházást igényel. Mérete, nem haladja meg a 900 mm-es magasságot, és a 600 mm-es mélységet, így csak a szélességük változó, de az sem jelentősen. Gazdaságosabb, higiénikusabb, mint a kézi mosogatás. A kezdő háztartásban nem nélkülözhetetlen.

Mosogatószerek[szerkesztés]

Folyékony, fertőtlenítő hatásúak, zsíroldók, mindenféle illatban, érzékeny bőrre...

Mosogató szivacsok, dörzsik[szerkesztés]

A szivacs érzékenyebb felületek tisztítására, a dörzsi erősebben szennyezett felületekhez való. Fontos az állandó tisztán tartása, sűrűn cserélni kell, mert a legnagyobb baktérium forrás lehet. A fémdörzsi brutális erő végszükség esetén, könnyen össze lehet vele karcolni az edényeket!

Konyhai textíliák[szerkesztés]

Konyharuha[szerkesztés]

Egyszerre legalább 3-ra lesz szükségünk a konyhában.
Az egyiket kéztörlésre, a másikat edények törlésére, a harmadikat az üvegpoharak törlésére használjuk. Gyakran mossuk, mert gyorsan koszolódnak...
Használható edényfogó kesztyű helyett is több rétegben összehajtogatva meleg fedők, tepsik, edények megfogására. Ha nedves, akkor forró edényhez ne használjuk, mert a felcsapódó gőz komoly égési sérülést akozhat.

Törlő kendők[szerkesztés]

Jó nedvszívó képességű, több színben és minőségben is kapható, univerzális (mosogatásra, a feldolgozó asztal, pult, vagy eszközök tisztítására), kendők. A köznyelvben az elsők között megjelent márkanév után Viledá-nak nevezik, bár azóta több cég is forgalmazza. Kezdők háztartásában is ajánlott 1-2 színes darab.

Edényfogó kesztyű[szerkesztés]

Meleg fedők, edények, tepsik megfogására.

Kötény[szerkesztés]

Ha olyat főzünk, sütünk, ami fröcsöghet (olajban sütéshez, kerti grillezéshez) hasznos lehet ruhánk védelmére.

Szakácssapka[szerkesztés]

Hogy nehogy véletlenül belehulljon a hajunk a készülő ételbe. Egy normál háztartásban nem szükséges tartozék.

Abrosz[szerkesztés]

Műanyag, vagy un. viaszkos vászonból készülteket inkább csak a feldolgozó asztalon használjuk, míg a textilből készülteket az étkező asztalon. Több színben, és mintázattal kaphatók, de ünnepi alkalomra inkább a minta nélkülieket válasszuk.

Szalvéta[szerkesztés]

A teríték dísze lehet. Textil szalvétákat ünnepi alkalmakkor, a papír szalvétákat a mindennapokban használjuk. Ez utóbbiból szalvéta tartót is beszerezhetünk.


Fa eszközök[szerkesztés]

Fatál[szerkesztés]

Magyaros tálalási mód, különösen az erdélyi ünnepi ételek, bőségtálak, frissensültek és köreteik dekoratív felszolgálására használatosak. Ma már készletben is kapható (1 fatál + 6 db fatányér + 1 db tartó szerkezet) Az új tálakat étolajjal kezeljük le az első használatba vétel előtt.


Fatányér[szerkesztés]

Magyaros tálalási mód, különösen az erdélyi ünnepi ételek, bőségtálak, frissensültek és köreteik dekoratív felszolgálására használatosak. Ma már készletben is kapható (1 fatál + 6 db fatányér + 1 db tartó szerkezet) Az új tálakat étolajjal kezeljük le az első használatba vétel előtt.


Fakanál[szerkesztés]

(keverő fakanalak)

Egyre jobban elterjednek a műanyag keverőkanalak, amelyek esztétikusak, könnyen tisztíthatók, de még mindig kaphatók a hagyományos fakanalak is.
Kezdő háztartásban 2 kisebb, (rántás, és az ételek keveréséhez) és 1 nagyobb, fakanál (tésztafőzéshez) már elégséges lehet. Lekvárok főzéséhez még nagyobb fakanalakat használunk.


Favilla, fakanál[szerkesztés]

(kiszedő, tálaló eszközök)

Kissé hosszabb nyéllel rendelkező eszközök, szeletelt zöldségfélék, savanyúságok adagolásához (pl.Savanyított káposzta és egyéb savanyúság kiszedéséhez). Az egészben eltett (paprika, uborka stb.) savanyúságok kiszedéséhez fából készült csipeszt használnak. Kezdő háztartásban nem létszükséglet.


Fakés[szerkesztés]

Főleg grillezésnél használatos a sült zöldségnövények (Pl.:padlizsánkrém) szeletelésére, kenésére.

Fogvájó[szerkesztés]

(fogpiszkáló)

Eredetileg fából készült lapos és hengeres alakuakat gyártottak, ma már lehet kapni műanyagból készülteket (fröccsöntött) is. Ez sem létszükséglet.


Nyújtódeszka, sodrófa[szerkesztés]

Nem, a sodrófa nem a későn hazaérkezett férjek "kezelésére" szolgál, hanem a tészták nyújtására.
Gyúrt tészták nyújtására, darabolására, kelesztett tészták, sütemények készítésekor nyújtás és formázására használjuk.
Nagyon kezdő háztartásban a nyújtódeszka helyett bármilyen nagyobb tisztán tartható felület megteszi, pl: nagy tepsi vagy nagyobb tálca hátoldala.


Vágódeszkák[szerkesztés]

Az eredetileg fából készült eszközt ma már műanyagból készítik, megkönnyítve a tisztán tartását.
Legalább két kisebb a zöldségfélék és húsok darabolására és egy nagyobb (tepsi méretű) vastagabb vágódeszkára (húsok szeletelése, egyes süteményfélék kiöntése stb.) van szükség.


Kenyértartó[szerkesztés]

Kenyér tárolására szolgáló fa, műanyag, vagy fémből készült zárható eszköz.


Szalvéta tartó[szerkesztés]

Eredetileg fából készültek, de ma már kapható fém és műanyag kivitelben is. Papírszalvétákhoz használhatjuk, de díszesebb a különböző módon hajtogatott szalvéta. Textil szalvétákat soha nem tesszük tartóba.


Mézcsurgató fa[szerkesztés]

kb. 17 cm hosszú, ötletesen kialakított hengeres fejű eszköz, már kapható műanyag kivitelben is, amely a tisztán tartását könnyíti meg. Létezik még mézpumpa, amely kétféle méretű tetővel rendelkezik, hogy a különböző nyílású mézes edényekre szerelhető legyen.

Egyéb eszközök[szerkesztés]

Asztali fűszertartó[szerkesztés]

A legtöbbször használt fűszerek elhelyezésére a feldolgozó asztalon.

Burgonya szeletelő[szerkesztés]

Rozsdamentes fémből és műanyagból is készítik, ez utóbbi gyengébb minőségű

Citromfacsaró[szerkesztés]

Citrom, narancs, grépfrút stb. levének kinyerésére.

Dió törő[szerkesztés]

és mogyoró törő, de itt említem meg a megy és cseresznye magozót. Van aki nagyon kedveli, nem is hajlandó nélkülük dolgozni. (én tudom nélkülözni!)

Dugóhúzó[szerkesztés]

Több változatban kapható a kereskedelemben.

Ételtároló dobozok[szerkesztés]

Több méretben és általában szettben árulják, arra is kell figyelni a vásárlásakor hogy használható-e a mikrohullámú sütőbe. Jól használhatók a maradék ételek tárolásához, lefagyasztásához, majd a későbbi mikróban való felmelegítéshez.

Éthordók[szerkesztés]

Fémből és műanyagból és többféle méretben készülnek. Általában 2-3 lábos-, 1 fazék méretű a levesnek és az ezeket összekapcsoló fém, vagy műanyag szerkezet.

Evőeszköz szárító[szerkesztés]

Többféle formában és színben kapható, az alján cseppfogó, általában műanyagból készítik.

Fűszertartók[szerkesztés]

A kereskedelemben kaphatók fa, üveg, vagy porcelánból készült - általában 6-8 darabból álló készletek, amelyet falra lehet szerelni.
A kereskedelemben kapható kisméretű üvegből készült és szórófejjel is ellátott - felcímkézett fűszertartókból összegyűjtve s szükséges mennyiséget, készíthetünk hozzá falra szerelhető tartót. Ez egyrészt olcsóbb, másrészt több fűszerféle tárolását teszi lehetővé.
Hasonló módon használhatjuk fel a már kiürült neskaffés üvegeket is, így még jobban figyelembe vehetjük, hogy mely fűszerekből használunk többet.

Fűszerolajos üvegek[szerkesztés]

Kaphatók a kereskedelemben - jobb aromák érhetők el, főleg a sült és grillezett húsoknál, és még spórolunk is vele, mert kevesebb (4-6 csepp) kell belőle, mint a szárított fűszerekből.
Ha kiürültek ne dobjuk ki, mert újra felhasználhatjuk azokat, a saját fűszerolajak elkészítésekor.

Fűszerdobozok[szerkesztés]

Jó ha a fűszeres dobozka légmentesen záródik és nem süt át rajta a nap, így tovább használható marad a fűszer. Kezdő háztartásban nincs rá nagy szükség, ha a fűszereket a zacskójukban a nyílást visszazárva tároljuk (esetleg még egy nagyobb légmentesen záródó dobozba rakjuk be a fűszeres zacskókat).

Fröccsenésgátló[szerkesztés]

Ez egy sűrű szövésű, drótkeretre rögzített, fa, vagy műanyagnyéllel ellátott fémháló. Megakadályozza a sülő étel (pl.:máj) fröccsenését.

Gyümölcsmosó[szerkesztés]

Lehet rozsdamentes fém, fa, vagy műanyag

Káposzta és tökgyalu[szerkesztés]

Többféle méretben kaphatók, a kisebb is elégséges egy háztartásban.

Kés-élező és fenő[szerkesztés]

A késélező acélgörgők segítségével próbál új élt adni a kicsorbult késeknek, míg a késfenő lehet acélból porcelánból, vagy cementtel (vagy az iparban használt erős ragasztóval) kötött kőporból (kaszakő). A modern acélkések nagyon hosszú ideig megőrzik az élüket és a recés kiképzésűeket nem lehet velük újra élezni.

Kiszedő lapátok[szerkesztés]

Több féle minőségben, és méretben kaphatók. Lehet rozsdamentes fém, vagy műanyag, esetleg sűrű szövésű, drótkeretre rögzített, fa, vagy műanyagnyéllel ellátott fémháló. Legismertebb a tortalapát, és a készletben kapható, habkanál, zöldség kiszedő, palacsinta fordító stb. A burgonya és fánk kiszedő ezektől nagyobb méretű, kissé öblös, nyéllel ellátott fémháló.

Konyhai csipesz[szerkesztés]

A kisebb méretűek konyhai, míg a hosszabbak a szabadtéri sütéseknél használatosak. fémből készülnek és az égési sérülések elkerülése érdekében, némelyiket ellátják szilikon, fa, vagy műanyag fogórésszel.
Az olló formára készített használható legjobban a húsok forgatásánál, sütésénél.

Konyhai olló[szerkesztés]

Erősebb kivitelű olló, főleg a grillezett csirke darabolódásra használjuk, némelyiken egyéb funkció (sörnyitó, konzervnyitó stb. is fellelhető.

Konzerv- és sörnyitók[szerkesztés]

Mindkettőnek sok fajtája van, a legolcsóbb is megfelelően működik.

Lángelosztó[szerkesztés]

Gázkészülékek tartozéka, az egyenletesebb hőelosztás és az edények védelme miatt javasolt a használata.

Mágneses késtartó[szerkesztés]

Fémből készült, a feldolgozó asztalhoz felszerelhető. Így mindig kéznél vannak a munkához szükséges kések. Késtartó készülhet fából, esetleg műanyagból is, de ezek csak az asztalra helyezhetők

Mozsarak[szerkesztés]

Fém (réz), fa, vagy „kő” mozsár (porcelán, márvány, gránit anyagúak) kapható a kereskedelemben. Gyógynövények, fűszerek, magvak, diófélék aprítására használható eszköz.

A természetes gránitból készült mozsár, folyóvízzel mosható, illetve szükség esetén áztathatjuk is, azonban mosogatógépben nem mosható. Első használatot megelőzően távolítsd el az összes címkét, ragasztót és csomagolást, majd óvatosan, enyhe mosogatószeres, nem karcoló szivaccsal, meleg vízben mosogasd el. Alapos öblítés után töröld szárazra egy puha konyharuhával.


Mérleg[szerkesztés]

Míg főzésnél szabadabban lehet játszani a hozzávalók mennyiségével, addig tészták sütésénél jobb ha pontosan betartjuk a receptben megadott súlyokat. Ma már digitális változatát használjuk.

Spagetti adagoló[szerkesztés]

Megkönnyíti a személyenként vízbe dobandó spagetti adag meghatározását. Többféle változata ismeretes, még összecsukható is létezik.

Sütőpapír[szerkesztés]

Nagyon jól használható a sütést, mosogatást megkönnyítő konyhai eszköz. Nagyobb hengerekben vásárolható nem nedvszívó, hőálló zsírpapír, mellyel kibélelhetjük a tepsiket, így megakadályozva a sütemények letapadását, és le is boríthatjuk a sütemények tetejét sütés közben.

Szóróedények[szerkesztés]

A porcukor, só, bors, paprika egyenletes szórását teszik lehetővé. Az asztal díszítését is szolgálja a só és fogvájó tartó. Nem nélkülözhetetlenek.

Tányér és pohár alátétek[szerkesztés]

Fa, préselt papír, műanyag, vagy bambusz anyagúak.

Tapadós akasztók[szerkesztés]

Konyhai textíliák, védőkesztyűk, vagy egyéb eszközök (hámozók, kiszedő kanalak stb.) a munkaterülethez közeli elhelyezésére.

Termosz[szerkesztés]

Fém és műanyagházas is lehet, több méretben kaphatók. Meleg, vagy hideg italok hőmegtartását célozzák (kávé, tea, jeges üdítők stb.)

Tepsik[szerkesztés]

A modern tűzhelyekhez egy-két darabot mellékelnek, de ha nem ilyen tűzhelyünk van, akkor a vásárlás előtt a sütő méretét érdemes lemérni. A teflon (ALUTEF) tepsikből is legalább két darab legyen a háztartásban. Ide tartoznak még a torta, kuglóf, őzgerinc, muffin (máfin) sütők. Mindenképpen érdemes beszerezni egy-két zománcozott tepsit is, melyeket a néhány adagnyi tésztafélék, rakott-, rétegezett ételek készítésénél hasznosíthatunk.
Vásárlás előtt azonban minden esetre írjuk fel a sütő méreteit!

Ilyenek lehetnek:

- Vas tepsi,
- Zománcozott tepsi,
- őzgerinc sütő
- gyümölcstorta sütő
- kuglófsütő
- Muffin sütő,
- Torta sütő,
- nagyméretű kemence tepsi,
- stb.

Tojásszeletelő[szerkesztés]

- A tojást késsel nehéz úgy vágni, hogy a tojás sárgája is a helyén maradjon. A tojásszelőben több vékony fémszál vágja a tojást szeletekre.

Asztali dekorációk[szerkesztés]

Alátétek[szerkesztés]

Fémből, fából, kerámiából, parafából, préselt papírból stb. többféle méretben készülnek, a forró edények, italok (pl.:sör) alá tehetjük.

Termosz[szerkesztés]

Fém és műanyagházas is lehet, több méretben kaphatók. Meleg, vagy hideg italok hőmegtartását célozzák (kávé, tea, jeges üdítők stb.)

Tortadíszítő[szerkesztés]

Az orvosi fecskendőre emlékeztető szerkezet, amely több (általában 6-8) kinyomó nyílás mintázat is tartozéka.

Habzsák[szerkesztés]

A habzsák erős vászonzsák, tölcsér alakúra formázva és a kinyomó nyílásán cserélhető fém, vagy műanyag formákkal.

Kinyomó pisztoly[szerkesztés]

Általában teasütemények változatos készítésére használható, kinyomó szerkezettel, mintalapkákkal ellátott készülék.

Vázák[szerkesztés]

A terítékhez a kisebb, vagy alacsonyabb vázákat használjuk, ami nem zavaró az étkezés közben.

Gyertyatartó[szerkesztés]

Az ünnepi, díszes terítékhez sokféle színű és mintázatú, illatosított gyertyákat lehet kapni.

Só és bors daráló[szerkesztés]

kaphatók fa, üveg, műanyag és rozsdamentes fém kivitelben

Bors, paprika és só szóró[szerkesztés]

Fa, fém, üveg és műanyag kivitelben is kaphatók.

Kertipartik eszközei[szerkesztés]

Bogrács[szerkesztés]

Kerti főzések kelléke, főleg pörköltek, halászlé, népi ételek (pl.: slambuc), halpaprikás, készítésére. Több méretben és kivitelben kaphatók.

Grillrács[szerkesztés]

Grillező készülék hiányában szabad tűzre helyezhető rács rostonsültek, húsételek (pl.:csevapcsicsa, mititei (mícs) stb.) készítésére

Grillcsipesz[szerkesztés]

Jóval hosszabb, mint a konyhai csipeszek, mert a szabad tűznél nem lehet kézsérülés nélkül rövid csipesszel forgatni a sülteket.

Nyárs[szerkesztés]

Lehet kapni a kereskedelemben több féle kivitelben is, de 5-6 mm-es réz, vagy rozsdamentes anyagból magunk is elkészíthetjük. Egy kerek szerszámnyélbe helyezzük a 60-80 cm-es anyagot és a fém elejét laposan hegyesre kalapáljuk.

Wok[szerkesztés]

Főzés a wokban
A wok egy Kínából származó főzéshez használt edény, melyet hagyományosan egész Kelet-Ázsiában használnak. Alakja leginkább egy gömb metszetére hasonlít. A wok univerzálisan használható konyhai eszköz, segítségével lehet kevés, vagy bő olajban sütni, főzni, párolni, vagy a fölé helyezett bambusz gőzölő edényekben gőzölni. A wok a Kínai konyha elengedhetetlen része, de mára már az egész világon használják. A legjellemzőbb eljárás szerint kevés olajat (2-3 evőkanál) a wokban felforrósítunk, majd ebben hirtelen sütjük a húst, vagy zöldségeket. Az olajnak nagyon forrónak kell lennie. Sokan az olajat csak a már felforrósodott, füstölő felületű wokba teszik bele. A wok előnye, hogy a forró olajban, illetve wokban az apróra vágott alapanyagok nagyon gyorsan megsüthetők. A félgömb alak lehetővé teszi, hogy az ételt a wok oldalsó falára feltolva az olajat lecsepegtessük, vagy a sütésből kicsit kivegyük (hiszen a wok alja forróbb, fala hűvösebb). A kínai szakács a wokban az ételt bambusz lapáttal, fakanállal vagy pálcikával forgatja.

Ételízesítők[szerkesztés]

A szabadban sütéskor nagyon hasznosak az előre elkészített Ételízesítők

Faszén[szerkesztés]

A kerti grillezéshez

Befőttesüveg[szerkesztés]

Több méretben és kivitelben kaphatók.


?[szerkesztés]

Írd be ha valamit kihagytam...

?[szerkesztés]

Írd be ha valamit kihagytam...

?[szerkesztés]

Írd be ha valamit kihagytam...