Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Mérgező gombák/Sárga harmatgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Stropharia coronilla szócikkből átirányítva)


Gombák

Sárga harmatgomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Sárga harmatgomba
Sárga harmatgomba
Sárga harmatgomba
(Stropharia coronilla, Syn: Psilocybe coronilla)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ez a gomba Mérgező! Fogyasztása után rosszullét, hányás, izomfájdalom, szédülés, hallucináció jelentkezhet. Méreganyaga nem ismert.

A sárga harmatgomba a harmatgombafélék családjába tartozó, réteken, legelőkön termő gombafaj.


Kalap

2-4 cm széles, fél gömbölyű, domború, végül laposan kiterül. A széle sokáig aláhajló. Felszíne sima, nedvesen gyengén ragadós, száraz időben finoman nemezes, sőt pikkelykés, fénytelen, vagy selymesen fényes. Élénk okkersárga, narancssárga színe a szélétől kezdve kifakul.

Lemezek

világos szürkésbarnák, később kékes-ibolyás, vagy vörösesbarnás árnyalatúak, hiszen spórapora is vörösesbarna. Sűrűk, tönkhöz nőttek, élük fehéren pihés.

Tönk

zömök, egyenletesen vastag, de nyúlánk is lehet, ha magas fűben terem. Az alja elkeskenyedő, legfeljebb idős korában csövesedik. Merev tapintású, törékeny. Gallérja vastag, fehér, pereme bordás, idősebb korban, ha nem töredezik szét, a ráhulló spórától sötétbarna. A tönk felszíne a gallér fölött sima, vagy finoman hosszanti szálak díszítik, alatta selymesen fehér, majd sárgásbarna árnyalatú lesz.

Hús

fehér, a kalapban vékony. Csaknem szagtalan, íze jellegtelen vagy kissé torokkaparó.

Előfordulás

napos, füves területek gombája, amely tápanyagszegény talajon éppúgy megjelenik, mint túltrágyázott kertekben vagy parkokban. Réteken, legelőkön vagy füves, gyomos városi útszéleken egyaránt terem. Egyesével vagy néhányadmagával jelenik meg, tavasztól a tél elejéig.


Hasonló fajok

-
Ezt olvasd el!: Tévedések a mérgező gombákról

Lásd még


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárga harmatgomba témájú médiaállományokat.