Ugrás a tartalomhoz

Növények/J/Japáncseresznye

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | J
(Prunus serrulata szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2521 bájt

Növények

Japáncseresznye

Japáncseresznye
Cseresznyevirágzás Hirosimában
Japáncseresznye
(Prunus serrulata, Syn: Cerasus serrulata)
Más neve(i): -


A japáncseresznye a rózsafélék családjába tartozó díszfa. Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része; számos nemesített változatának tavasszal nyíló virága, amelyekből termések nem származnak (meddő virágok).
A japáncseresznye a közönséges cseresznyéhez hasonló igényű, levele is hasonló ahhoz. Széles koronájú, 8-10 méterre is megnővő fa, látványos tavaszi virágzással. Amíg a közönséges cseresznye levelei a végükön egyenletesen hegyesednek, szélük szabálytalanul durván fogazott. A japáncseresznye levele a végén hirtelen elkeskenyedik, majd hosszú hegyben végződik, a levél széle egyenletesen, aprón fogazott, a fogak előre állnak és finom szálkaszerű hegyben végződnek.


A fajták (többségében még Kínában és Japánban szelektált fajták szín-és alakgazdagsága rendkívül nagy, a hófehértől a sárgászöldön keresztül a sötét rózsaszínig terjedő szimpla vagy rózsaszín virágokkal. Ősszel lombjuk elszíneződésre hajlamos.
A cseresznye virága nemzeti virág, sok zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája. A japánok a virágnéző ünnepségeket (hanami) országszerte mindenütt megtartják, a cseresznyevirágzás idejétől függően időbeli eltéréssel.
A cseresznyevirágokat alig néhány napig lehet megtekinteni, ezért a Japán Meteorológiai Intézet ebben az időszakban előrejelzéseket készít, hogy délről északra haladva melyik zónában hány százalékban virult már ki a cseresznyevirág.
Japán legnagyobb cseresznyevirág-néző helye a Mjógi-hegy lábánál levő Szakura no Szato ("Cseresznyefalva"), ahol több mint ötezer cseresznyefa található.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Japáncseresznye


A Wikimédia Commons tartalmaz Japáncseresznye témájú médiaállományokat.