Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fehér nárcisz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
(Narcissus poeticus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2338 bájt

Növények

Fehér nárcisz

Fehér nárcisz


Fehér nárcisz
(Narcissus poeticus, Syn: -)
Más neve(i): -


A fehér nárcisz az egyszikűek osztályának a spárgavirágúak rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék családjába tartozó faj.
A fehér nárcisz kedvelt kerti dísznövény. Lehetséges, hogy a nárciszok közül ezt termesztették elsőként. Gyakran Narkisszosz legendájával hozzák kapcsolatba. Európa nyugati, középső és déli részein őshonos, így Magyarországon is. Észak-Amerikába és számos más helyre betelepítették.
20-40 centiméter magasra nő. Virágát rövid sárga „korona”, melynek széle vörös, és a koronát körülvevő fehér szirmok alkotják. Nagyon erős illata van, emiatt Hollandiában és Franciaország déli részén nagy számban termesztik az illatszeripar számára. A nárciszolaj szaga olyan, mintha összekeverték volna a jázmint a jácinttal.
Habár az összes nárcisz mérgező, a fehér nárcisz túl tesz mindegyiken. Elfogyasztva a növénynek hánytató és irritáló hatása van. Az illata olyan erős, hogy ha egy kisebb szobában nagyobb mennyiségű fehér nárcisz van, az embernek megfájdulhat a feje, vagy akár hányhat is.

Képek[szerkesztés]


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fehér nárcisz


A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér nárcisz témájú médiaállományokat.