Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kisvirágú gyűszűvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2524 bájt

Növények

Kisvirágú gyűszűvirág

Kisvirágú gyűszűvirág
Kisvirágú gyűszűvirág
(Digitalis lutea, Syn: )
Más neve(i): '
A kisvirágú gyűszűvirág az ajakosvirágúak rendjébe és az Növények/U/Útifűfélék|útifűfélék családjába tartozó faj.
A növényben található mérgek a leveleket, virágokat rágcsálva pusztító rovarok megfékezése okán vannak jelen. A hatóanyagok végett a gyűszűvirágot nem érdemes megfogni sem, kiváltképpen a gyermekeket érdemes távol tartani tőle, hogy érintéssel szemükbe, szájukba ne kerüljön az illóanyagokból. A vadállatok és legelésző nyájak a növényt keserűségéből adódóan elkerülik.
A gyűszűvirág nemesített változatai az elmúlt évtizedekben a dísz-és hobbikertek egyik legkedveltebb szereplői lettek, elsősorban az angolszász területeken elterjedt, magasra növő kertészeti kultúrákkal gazdagon beültetett kertek, parkok mintájára.

Rokonfajai között említhetjük a gyapjas gyűszűvirágot, a rozsdás gyűszűvirágot, a kisvirágú gyűszűvirágot és a piros gyűszűvirágot is. A kertészetek kínálatában megannyi színben, például piros, rózsaszín, fehér, lila árnyalatában felsorakoztatva tavasztól őszig megtalálhatjuk és saját kertünket is ékesíthetjük ezzel a viszonylag kis igényű, de annál dekoratívabb virággal.


Tartalmaz:→ Kisvirágú gyűszűvirág Digitalis lanata levelében: lanatosid A,B,C,D,E, acetildigoxin, digoxin. Továbbá pregnan glikozidok (diginin, digipurpurin, digifolein stb.), szteroid szaponinok, fenoloidok találhatók.


Felhasználjuk: Bár mérgező növény, leveleinek gyógyhatása miatt termesztik. Szárított levelét használják fel. Szívelégtelenség kezeléséhez fontos gyógyszeralapanyag, hatóanyagai pl: Digoxin, Isolanid, Neoadigan.


Ellenjavallat: A drog házi szerként nem alkalmazható, erős hatású, szívműködést serkentő glikozidákat tartalmaz, belőle szívgyógyszereket állítanak elő.


Lásd még: Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Kisvirágú gyűszűvirág
A Wikimédia Commons tartalmaz Kisvirágú gyűszűvirág témájú médiaállományokat.