Növények/Sz/Szobai fikusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
(Ficus elastica szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kategória:Dísznövények

A lap mérete: 2059 bájt

Növények

Szobai fikusz

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövény listaGyógynövény terápiákNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajok • • FajtalistákMit-mihez használunk

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Szobai fikusz
Szobai fikusz
Szobai fikusz
(Ficus elastica, Syn: -)
Más neve(i): szobafikusz


A szobafikusz () a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj.
A szobafikusz eredeti előfordulási területe Ázsia déli és délkeleti részei, például: India északkeleti része, Nepál, Bhután, a kínai Jünnan tartomány, Malajzia, Mianmar és Indonézia. Srí Lankára, a Karib-térségbe és az Amerikai Egyesült Államokbeli Floridába betelepítették.

A Föld számos részén dísznövényként termesztik. Indiában egy bennszülött nép, ennek a fajnak a gyökereiből készíti az „élő hidakat”.

A banyán-csoport egyik hatalmas méretű képviselője; általában 30-40 méter magasra nő meg, de ritkán elérheti a 60 méteres magasságot is. Törzsének átmérője 2 méter is lehet. A gyökerei a törzs oldalából nőnek ki és nem ásódnak mélyre a talajban; ily módon nagyobb stabilitást biztosítva a fának.
Levelei fényesek, nagyok és oválisak; 10-35 centiméter hosszúak és 5-15 centiméter szélesek. A fiatalabb példányok levelei nagyobbak, mint az idősebb fáké; néha 45 centiméter hosszú is lehet.
A termése kis, 1 centiméteres sárgászöld fügetermés. Csak ott terem, ahol a Chalcidoidea öregcsaládbeli darazsak jelen vannak, hiszen csak ezek végzik el a megporzását.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Szobai fikusz


A Wikimédia Commons tartalmaz Szobai fikusz témájú médiaállományokat.