Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Adminisztrátorok kézikönyve

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(WK:AK szócikkből átirányítva)

Elhatároztuk, hogy meglepjük vele az új (és régi!) adminokat, akinek van fontos jó ötlete, figyelmeztetése, vegye fel bátran ide, ha nem biztos benne, akkor csak említse meg a vitalapon. Éljenek az új (és régi!) kollégák. Ami már nem kurrens benne, azt nyugodtan javítsátok!

Kezdeti jótanácsok

[szerkesztés]
 • Ne ijedj meg az új gomboktól! Szimpla kattintással nem tudsz bajt csinálni, mindenhez mindig megerősítés kell.
 • Azért se ijedj meg, mert bár nem reklámozzuk, minden helyreállítható (még a törölt képek is). A tévedésből vagy rosszul adott blokk visszavonható, a lapvédelem eltávolítható. Nem tudsz (nagy) bajt csinálni (kivéve a lelkekben esett kárt…).
 • Viszont: figyelem! A visszaállítás (botszerk. jelöléssel visszaállítás) gomb nem kér megerősítést, ha azt megnyomtad, akkor vissza vagyon állítva a dolog. Azt sem árt tudni, hogy ha az utolsó előtti szerkesztés (vagy még akár több is egymás után) egyazon szerkesztőtől volt, egyben az összeset visszavonja a gomb! Ha tényleg csak a legutolsó szerkesztést kell visszavonni, használd a visszavonást.
 • Viszont 2: igyekezz egy ideig (legalább 1-2 hétig) lehetőleg elkerülni a blokkolást és a lapvédelmet, amikor nem vagy 100%-ig biztos a dolgodban; főleg az elején érdemes más adminokat megkérned erre, hogy megismerd a szokásokat, és kevesebb kezdeti konfliktusod legyen más adminisztrátorokkal. (Ugyancsak érdemes tömeges törlés helyett először csak a könnyű falatokat választani az azonnalinál, és megfigyelni, mit csinálnak mások a komplikáltabb vagy gyanús esetekkel.)
 • Ha jut időd és energiád, fontold meg, hogy a szerkesztők figyelmeztetésekor a hivatalos szövegezésű sablonüzenetek helyett személyre szabott, saját magad által írt üzenetet használj.
 • Válassz erős jelszót (legyen benne szám, kisbetű, nagybetű; bővebben.). Az enwikin több admin jelszavát is feltörték, és kellemetlen dolgokat csináltak a nevükben a kezdőlappal.

Rendszeres takarítani valók

[szerkesztés]

Takarítani (törölgetni) itt kell többnyire:

Azonnali törlések

[szerkesztés]

Ha törölsz a Kategória:Azonnali törlésre váró lapokból, ezekre figyelj:

Képeknél

[szerkesztés]
 • Ha azért kell törölni, mert duplikátum, nézd meg, valóban létezik-e az, aminek állítólag a duplikátuma.
 • A duplikált vagy a commonsba töltött képeknél nézd meg, hogy ugyanolyan felbontású-e a duplikátum ill. a Commonsos kép. Ilyenkor a kisebb felbontásút töröld vagy a Commonsba töltsd rá a nagyobb képet. Ha másik wikiből származik, nézd meg ott is, hátha ott nem ugyanaz van mint nálunk.
 • Ha fenn van két egyforma kép, a hülyébb nevűt töröld (pl. a DSC9540.jpg-t, és nem a Mucsajpuszta_főutcája.jpg-t.) Ha fenn van ugyanaz több formátumban, akkor a png vagy svg kiterjesztésűek maradjanak inkább, mint a jpg vagy gif.
 • Ha egy kép hasznos és jó licencű meg minden, csak nincs használva, csak azért nem kell törölni (és az első eszedbe jutó szócikkbe sem kell mindenáron begyömöszölni, ahová épp illik), ehelyett menjen a commonsba.
 • Ha olyan képet törölsz, amit átmásoltak a Commonsba, nézd meg, hogy ott rendesen rajta van-e a licenc és normálisan be van-e kategorizálva (téma szerint, tehát nem csak ilyen kategóriákban van, hogy pl. GFDL képek.) Frissen átmásolt képeknél érdemes pár napot várni – a Commonsból kérdés és értesítés nélkül törlik a licencproblémás képeket.


Tesztek

[szerkesztés]
 • Tesztnél és furcsa tartalomnál főszabály: ne higgy a jelölőnek! Egy guglis tesztet megér minden mégoly csacskaságnak látszó tartalom is. Nemegyszer csak arról van szó, hogy a téma specifikus, a jelölő még nem hallott róla, szegény anon vagy kezdő pedig nem ismeri a szokásos eljárásokat, és csak összeütött egy csonkot.
 • Figyelj oda, hogy amit törlésre jelöltek elírás miatt, nincs-e szükségünk rá helyesírási redirektként, mert erre nem szoktak gondolni. Az ilyeneket jelöld meg {{badredir}} sablonnal, ha nem javíthatóak automatikusan a hivatkozások, és {{badredir-auto}} sablonnal, ha javíthatóak.
 • Sűrűn előfordul, hogy csak azt kívánta jelezni a szerkesztő, hogy kellene ilyen lap. Ezeket vegyük fel a Wikipédia:Kért cikkek közé. Ennyit megérdemelnek a tesztelők is.

A szerkesztők munkájának megbecsülése

[szerkesztés]

Ha az azonnali törlésre kerülő lap valamennyi befektetett munka nyomait viseli magán, amit már illik megbecsülni, akkor értesítsd a szerzőt a törlésről, a következő sablonok segítségével (és másold be a vitalapjára a tartalmat, hogy felhasználhassa):

 • Ha önmagáról írta, és nem nevezetes: {{eltévedt tartalom}},
 • Ha nem felel meg a minimális könyv-követelményeknek: {{nemkönyv}},
 • Ha nem a Wikipédiába való, hanem más projektbe: {{nemwiki}}.
  • A fenti első két esetben és ha kidolgozatlan, de pofás kezdeménnyel állunk szemben, amennyiben regelt szerkesztő műve a dolog, a legegyszerűbb szerkesztői allappá átmozgatni, és értesíteni az illetőt az átmozgatásról, azzal annyi.
 • Ha a lap átmozgatandó más projektbe, és nincs időd per pillanat, tedd rá a {{máswikibe}} sablont.

A fentiek mind megérik a rájuk szánt időt: egy udvarias, figyelmes gesztussal elejét lehet venni a legtöbb sértődésnek és szerkháborúnak (a fájdalmasabb döntést is általában könnyebben veszi tudomásul az, akihez tisztelettel és megértéssel szólnak).

Jó viccek és kiváló zagyvaságok

[szerkesztés]

A jobban (és legjobban) sikerült ökörségeket, amiket lelkes újdonsült (vagy régebben sült) kollégáink gyártanak, és amiket bár nem tarthatunk meg a szócikknévtérben, kidobni sincs szívünk, mert tényleg jól sikerültek, a → Rossz viccek és törölt zagyvaságok oldalán gyűjtjük. Némelyik minőségibb írásnál megfontolandó, hogy nemes enciklopédiánk paródiája, az Unciklopédia nem örülne-e nekik. Ezeket az {{azonnali}}(?) törlésre jelölés helyett elláthatjuk az {{máswikibe|Unciklopédia}} jelzéssel.

Fantom üres

[szerkesztés]

Ha valami gyanús, ki kell vesézni a laptörit. Nem egyszer megtörtént már, hogy anon törölte a lap teljes tartalmát, mire jött eszes tapasztalt júzer, és „miez?” kérdéssel azonnalira jelölte... Nos ilyenkor a visszaállítás néven ismeretes eljárás következik.

Azonnali-várj

[szerkesztés]

Ha {{azonnali-várj}}(?) kerül egy azonnalira jelöltre, és vita bontakozik ki, amiben nem lehet egy mozdulattal dönteni, át kell jelölni rendes törlésire!

Ajánlott szerkösszefoglalók

[szerkesztés]

A legtöbb törlést kérő sablonban (pl. {{nowcommons}}, {{szubcsonk}}(?), {{törlés}}) van egy törlés link, amire kattintva automatikusan kitölti az összefoglalót. Az {{azonnali}}(?) sablon törlés linkje a sablon elhelyezője által megadott indoklást másolja be. Egyéb esetekben a legördülő menüből választhatsz ki ajánlott összefoglalókat.

A törlési összefoglaló gyakran az egyetlen üzenet, amit a szócikk szerkesztői kapnak arról, mi történt a cikkükkel, és a külső linkről oda érkező látogatóknak is ez jelenik meg. Ügyelj rá, hogy ne legyen bántó, a nem gyakorlott wikipédisták számára ismeretlen fogalmak linkelve legyenek, és ha van valahol bővebb információ (pl. törlési megbeszélés), azt meg lehessen találni az összefoglaló alapján. Ahol lehet, használd az előre megfogalmazott szövegeket. Figyelj arra, hogy az azonnali sablon elhelyezőjétől vagy a szócikk szövegéből származó indoklásban ne maradjon trágár vagy sértő szöveg.

Újra létrehozott lapok

[szerkesztés]

Ha egy megbeszélés alapján törölt lapot újra létrehoz valaki anélkül, hogy kísérletet tenne az ott szereplő törlési indokok kiküszöbölésére, a lap azonnal törölhető. Különösen kitartó létrehozó esetén létrehozás elleni védelemmel láthatod el, ami azonos módon működik immár az egyéb védelmekével, kattints a létre nem hozott cikk fölötti „lapvédelem” fülre, az eljárás onnantól azonos a létező lapok védelmének eljárásával.

Kategóriáknál

[szerkesztés]
 • Ha kategóriát kell törölni rossz név miatt, szintén megfontolandó, nem kereshetik-e ezen a néven, és alkalmazni a {{kat-redir}} sablont.
 • Ha az azonnalira jelölt kategória nem üres, tunikán kell billenteni a jelölőt, és megkérni, hogy legyen szíves kiüríteni, ha sok lap van benne, akkor a botgazdák segítségét érdemes kérni.

Sablonoknál

[szerkesztés]
 • Csak olyan sablont törlünk, amire egyetlen hivatkozás sincs, és ezt mindig ellenőrizni kell.
  Ebből a szempontból az a hivatkozás érdekes, amelyik mellett a beillesztve megjegyzés látható. Ha ez a szó nincs mellette, akkor magára a sablonlapra hivatkozott valaki (például Sablon:Azonnali vagy {{Azonnali}}(?)); ez esetben a törlés nem okoz több problémát, mint bármilyen más lap törlése.
 • Ha magyarított sablon idegen nevét jelölik törlésre, gondold meg, nem érdemes-e átirányításként megtartani (általában igen, hogy az utánunk jövő nemzedékek mindjárt lássák, le van magyarítva az illető sablon, és hogy milyen néven).

Szerkesztői lapok

[szerkesztés]

szerkesztői viták törlése, „saját” cikk törlése

 • Saját szerkesztőlapot kérésre mindig törlünk, ez szent magánügy, nem kell indokolni.
 • Szerkesztői vitát nyomós ok nélkül sose törlünk, a vitalap a közösség kollektív emlékezete.
 • Regisztrációt nem lehet törölni. A szerkesztő átnevezhető, de ez a bürokraták dolga.

Szerkesztői allapok

[szerkesztés]

és vitalap-redirektek Két fontos szabály:

 1. Szerkesztői allap törlésre jelölését általában csak a szerkesztőtől magától, indokolt esetben a mentorától fogadjuk el.
 2. Az átirányítások után maradt vitalapredireket általában töröljük (ha van olyan elvetemült, aki jelölgeti őket egyenként), de ha viszonylag nagy múltú a vitalap, érdemes megnézni, nem hivatkoznak-e rá több helyről, mert akkor meg kell hagyni.
  • Általában elmondható, hogy a vitalapredirektekkel kapcsolatos inkluzionista irányzat (főpapja: Tgr) szerint kárt nem okoznak a vitaredirek, felesleges meló törölgetni őket.
  • Egyetlen konkrét eset ismert az eddigi wikitörténelemben, amikor a vitaredir mégis egyértelműen törlendő: ha a lap egyértelműsítővé lett alakítva, és a vitája az egyik jelentés vitájára mutat, akkor az egyértelműsítő vitájáról a redir törlendő a félreértések elkerülése végett (példa: Polükleitosz mivel hárman lettek, egyértelműsítővé alakult, de a vita redirként az egyik átnevezett jelentés vitájára mutatott, ezért töröltük).

Szubcsonk

[szerkesztés]

Ha megfelelő időn belül nem bővítette valaki, minden további nélkül törölhető szubcsonk indoklással, lehetőleg belinkelve a lapra. (Ha fontos témának tűnik, érdemes lehet felvenni a kért cikkek közé.) Ha valaki kifogásolta a szubcsonkjelölést, akkor törlésit kell kiírni a lapról.

Járőrözés

[szerkesztés]

Vandalizmus, eltévedt szerkesztések

[szerkesztés]

Az egyértelműen káros szerkesztéseket (vandalizmus, szöveg véletlen kitörlése, teszt szövegek beszúrása) adminként egyetlen kattintással semlegesíteni tudod a „visszaállítás” linkkel (ez visszavonja az utoljára szerkesztő összes egymás követő változtatását). Mivel ilyenkor nem tudsz indoklást írni, udvariatlanságnak számít ezt használni szerkesztési háborúkban, vagy értelmes, de hibás szerkesztések visszaállítására. Ilyenkor mindig a „visszavonás” linket használd!

Durva vandalizmus esetében (különösen, ha a szerkesztési összefoglalóba is bántó dolgokat írt a vandál) el tudod tüntetni a szerkesztést a friss változtatásokból és a figyelőlistákról, ha bot módban vonod vissza (lásd az erre szolgáló szkriptet). Erre fokozottan igazak a fentebb írtak.

A blokkolás főszabálya, hogy a legdurvább és egyértelműen ártó szándékú tömeges vandalizmusokat leszámítva senkinek ne ez legyen az első üzenete, amit kap tőlünk. Előzetes kommunikációs kísérlet nélkül lehetőleg ne legyen blokkolás. (A „meghalsz, mocsok vandál!” nem számít kommunikációs kísérletnek.)

 1. Ha valaki tesztelget, lapokat töröl ki, stb., először a {{teszt}}(?), majd a {{teszt2}}, {{teszt3}} sablonokkal érdemes szólni neki, hogy fejezze be. Ha ezután sem hagyja abba, mehet a blokk. Egyértelmű vandalizmusnál elég egy figyelmeztetés is, különösen durva esetben (pl. shock site-ok képeinek bemásolása) azonnal is mehet a blokk. Elsőre két órára vagy egy napra szokás, utána fokozatosan egyre többre.
 2. Ha blokkoltál valakit, írd a vitalapjára a sablonnal, hogy mennyi időre (pl. {{subst:blokkolva|2 órára}}), és vedd fel a vitalapját a figyelőlistádra, hogy észrevedd, ha válaszol valamit.
 3. Ha az adminüzenőn jött a kérés, illik ugyanott jelezni a blokkolás tényét. Ha nem volt szóba hozva ott, akkor nem szoktuk odaírni, elég az illető vitalapjára.

Wikiközi vandalizmus

[szerkesztés]

A wikiközi (crosswiki) vandálok tevékenysége több Wikimedia-projektre terjed ki. A helyi kezelés a saját adminisztrátoraink hatásköre (bár ez a jövőben kicsit változhat, mert folyamatban van egy globális blokkolóeszköz fejlesztése), de másoknak is lehet segíteni és információt is lehet szerezni a Metán a Vandalism reports lapon.

Elfogadhatatlan azonosító

[szerkesztés]

Ha egy újonnan regisztrált szerkesztő azonosítója elfogadhatatlan (az aleseteket a Wikikönyvek:Azonosító listázza), és már van szerkesztése az illetőnek, az eljárás a következő:

 1. Minthogy át lehet nevezni már azonosítót (lásd: Wikikönyvek:Azonosító változtatása), nyomatékosan hívd fel az illető vitáján a figyelmét erre a lehetőségre, és jelezd, hogy különben blokkolni leszünk kénytelenek
 2. Ha nem kommunikál (erre sok időt nem hagyunk egyértelműen felháborító/provokatív nevek esetén), vagy tényleg tűrhetetlen az azonosító, infinite blokk, és értesítés a vitájára, hogy legyen szíves újra regisztrálni.
 3. Helyezd el a szerkesztői lapján a {{blokkolt azonosító}}(?) (vagy {{WK:Baz}}) sablont.

Ha valaki spammeli a wikipédiát egy cikkel, felteheted a helyi feketelistára: MediaWiki:Spam-blacklist. A vitalapján ne felejts el indokolni. Mielőtt egy linket feketelistára teszel, fontold meg, nem érdemesebb-e a linket propagáló szerkesztőt blokkolni inkább, mint a teljes internetcímet letiltani.

Ha nemzetközinek tűnik a spammer, a szerkesztéslistája alján található „crosswiki szerk” linkkel ellenőrizheted, hogy más wikiket is spammelt-e. Ha igen, inkább a nemzetközi feketelistára kérd a felvételét, hogy a többi wiki adminisztrátorainak munkát takaríts meg.

Ha egy hasznos linket tévesen fog meg a spamszűrő, és nem lehet egyszerűen levenni a feketelistáról (pl. mert a nemzetközin van), a MediaWiki:Spam-whitelist lapra írd be az URL-jét, majd a vitalapjára írd fel, hogy miért.

A botok regisztrálásával a bürokraták foglalkoznak, akiket az üzenőfalukon, illetve vitalapjaikon lehet elérni. A regisztrálatlan botok gazdáinak illik szólni, hogy a WP:BOTJ lapon jelentkezzenek bot flagért, amit ha megkapnak a bürokratáktól, akkor a szerkesztéseik nem látszódnak a friss változtatások között.

A már regisztrált botok tevékenységét időnként érdemes ellenőrizni a friss változtatások oldalon, a „robotok szerkesztéseinek megjelenítése” linkre kattintva. Ha egy bot olyat tesz, amire nem kért engedélyt és káros, akkor blokkold rövid időre, és értesítsd a bot gazdáját (általában a bot gazdájának megfelelő wikin, mert azt előbb észreveszik; a megfelelő vitalapra a botok userlapjáról juthatsz el). Ha látod, hogy a bot gazdája megfelelően reagált, akkor oldd fel a blokkot (ha az még nem járt le) és figyeld a tevékenységét. Ha a helyzet nem javult, blokkold kicsit hosszabb időre a botot, és értesítsd a bürokratákat.

Technikai tevékenységek

[szerkesztés]

Törölt lapok/szerkesztések helyreállítása

[szerkesztés]

A törölt szerkesztések megtekintését felkínálja a törölt lap az adminisztrátoroknak. A kinyíló lap elmagyarázza a helyreállítást, ha minden szerkesztést helyre akarsz állítani, csak az indoklást írd be, nem kell kipipálni egyet se. Ha csak meghatározott szerkesztéseket, akkor pipáld ki azt, amit helyre akarsz állítani. Ha egy oldal laptörténetéből szeretnél törölni, az oldalt törölni kell, majd a szerkesztéseket szelektíven visszaállítani.

Lapok egyesítése, laptörténetek összefésülése

[szerkesztés]

Kivételesen előfordul, hogy két egymástól függetlenül építkező lapot össze kell dolgozni: például két különböző néven született ugyanarról cikk, és az összeépítés után meg kellene őrizni a felszámolt lap történetét; vagy egy átnevezés után valaki kézzel visszapakolta a lap tartalmát a régi vagy egy még újabb címre, majd azután dolgoztak itt is és ott is a lapon. Egyszóval: két tartalom és két laptörténet áll elő ilyenkor, mindkettőből egyet-egyet kell csinálni.

A laptörténet és a tartalom kezelése némileg elválik, az összefésülés közben ugyanis némi kegyes csalást követünk el (a laptörténetben látszani fognak az elvarrás nyomai): a céllapon előállítjuk a kívánt közös tartalmat, a másikból (továbbiakban: felszámolandó) pedig átmentjük a laptörténet adatait.

Az eljárás a következő (ajánlott szerkösszefoglalók minden pont végén a gombsablonban):

 1. hasznos tartalom kimentése: a céllapról kimented a hasznos tartalmat (vágólapra, Wordbe, megnyitott szerkablakba), mert kénytelen leszel törölni a lapot az összefésülés közben;
 2. a felszámolandó lapot át-/visszanevezed a céllap nevére törléssel együtt (ezt fel fogja kínálni neked a szoftver, amikor tapasztalja, hogy a céllap nem üres); laptörik összefésülése: felszámolandó lap át-/visszanevezése
 3. amennyiben szükséges, az immár csak egy átirányítást tartalmazó volt felszámolandó lapot töröld; laptörik összefésülése: feleslegessé vált lap
 4. az így előállt céllapon az első lépésben kimentett tartalom segítségével egyetlen szerkesztésben kialakítod a kívánt új közös tartalmat, majd lemented; laptörik összefésülése: tartalmak egyesítése
 5. a céllap laptörténetében az X törölt szerkesztésre kattintva, a sorok kijelölése nélkül helyreállítod a törölt lap történetét (ezzel a lépéssel a lap tartalma SEMMIT sem változik, mivel csak akkor állítaná helyre a törölt tartalmat is, ha üres lenne a lap – csak a törölt laptöri tételei és difflinkjei besorolódnak a felszámolandóról átnevezéssel áthozott laptörténetbe, tehát minden szerkesztésnek meglesz a rögzített adata difflinkkel, függetlenül attól, hogy a cél- vagy a felszámolandó lap történetében követték-e el az alkotást; és ez volt a cél). laptörik összefésülése

Az eljárás nem olyan rémisztő, mint amilyennek tűnik, de hasznos és szükséges is, többek között a GFDL kívánalmai miatt, hogy minden alkotónknak illő kredittel adózzunk, és senki se vesszen el az ügyetlenkedések és törlések miatt.

Átnevezés törléssel együtt

[szerkesztés]

Ha egy átnevezendő lap célnevének laptörténete van, akkor azt kézzel átnevezni nem lehet, törölni is kell egyszersmind, ilyet csak admin tud. Neked viszont nem kell külön akcióban törölni, mert az átnevezés közben rá fog kérdezni, ha a célnéven laptörivel bíró előzményt talál, hogy törölje-e. Megerősítés után már át is nevezte a régi törlésével együtt.

A felhasználói felület átalakítása

[szerkesztés]

Ha lefordítatlan vagy rossz helyesírású rendszerüzenetbe botlasz, a Speciális:Allmessages lapon (vigyázz, nagyon hosszú, lassan nyitja meg) keresheted ki, ott tudod módosítani. Ha az URL végére írod a ?uselang=qqx paramétert (ha már van ? benne, akkor >&uselang=qqx), akkor az üzenetek neve jelenik meg a tartalmuk helyett (pl. (mainpage-description) a Kezdőlap helyett). Ha nincs még lefordítva a lap, a piros linkre kattintva be tudod írni a magyar fordítását. (A $1, $2, ... paraméterek.) Érdemes megfontolni az üzenet magyarítását a translatewikin, hogy az összes MediaWiki szoftvert használó weboldalra felkerüljön. (Infó a translatewikis fordításról itt.)

Néhány rendszerüzenet, amire érdemes időnként rápillantani: w:Szerkesztő:Tgr/MediaWiki lapok

Üzenet a szerkesztőknek

[szerkesztés]

Az összes szerkesztőnek szóló üzenet a MediaWiki:Sitenotice lapon helyezhető el. Bánj óvatosan ezzel az eszközzel. Ha módosítottad, növeld a számlálót is a vitalapon leírtak szerint.

Lehet külön üzenni csak az anonoknak, illetve a bejelentkezett szerkesztőknek (ez utóbbi a figyelőlista tetején jelenik meg, ezért olyankor érdemes használni, ha a megszólítandó csoport vélhetően nézegeti a figyelőlistáját). A szükséges linkek a MediaWiki-vita:Sitenotice lapon vannak összegyűjtve.

CSS/JS fájlok

[szerkesztés]
 • Az alap fájlokon (common.css, common.js, monobook.css stb.) végrehajtott változtatások azonnal, kézi cache frissítés nélkül is életbe lépnek, ezért mielőtt megváltoztatod őket, mindig teszteld le a saját CSS/JS fájljaidban. (Ezt nem szoktuk betartani, de azért nem árthat leírni :-)
 • A common.* minden felületre érvényes, ha valami csak egy adott felületre vonatkozik, akkor azt a monobook.*, vector.* stb. fájlokba írhatod.
 • Kerüld az anonim függvényeket, mert nehezítik a hibák megtalálását.

Közösségi tevékenységek

[szerkesztés]

Törlési megbeszélés lezárása

[szerkesztés]

A törlési allap tetejére a {{tt}}, aljára a {{ta}} sablont teszed, tetejére odaírod, mi az eredmény. Ha megmaradt a cikk, ne felejtsd el levenni róla a törléssablont, ha törölve lett, célszerű a törléskor az összefoglalóba belinkelni a megfelelő WP:T allapot. Az allap egy ideig a törlési megbeszélés lapon marad beillesztve, 2-4 nap elteltével ez levehető onnan és már csak egy linkjük szerepel lent, majd 1-2 hét múlva az is levehető és már csak a kategóriában látszanak az allapok.

Ne felejts el a törölt vagy megmaradt lap vitalapjára elhelyezni hivatkozást a törlési megbeszélés allapjára! Ezügyben többféle iskolák léteznek, az egyik szereti beilleszteni sablonként a törlési megbeszélés egész tartalmát, a másik csak hivatkozást helyez el. Példák:

Hivatkozással:

== Törlési megbeszélés eredménye (2007. május) ==
Lásd itt: [[Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/{{PAGENAME}}]].~~~~

Beillesztéssel:

== Törlési megbeszélés eredménye (2007. május) ==
{{Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/{{PAGENAME}}}}

Ha valami nem a törlési megbeszélés lapra tartozik, mert pl. jogsértő, azonnali vagy szubcsonk, azt nyugodtan zárd le, amint észreveszed, és írd oda, hogy pl. ez szubcsonk, tettem rá szubcsonksablont.

Szerkesztési háborúk

[szerkesztés]

Szerkesztési háborúkban, ha a szép szó és a figyelmeztetés nem segített, mindig mérlegeld, hogy blokkolással vagy a lap levédésével okozol-e kisebb zavart. A cél sohasem a résztvevők megbüntetése, hanem az, hogy rákényszerítsd őket a párbeszédre. Ha egyetlen szerkesztő próbálja rákényszeríteni a véleményét sokakra, miközben mások dolgoznának a lapon, a blokkolás célravezetőbb lehet; ha két nagyobb csoport viaskodik egymással, vagy a szerkesztési háború mellett nem folyik érdemi munka, a levédés a praktikusabb.

Tartsd észben, hogy az adminisztrátorok nem dönthetnek tartalmi kérdésekben. Ha el kell döntened, kit blokkolsz, vagy a lap melyik változatát véded le, figyelembe veheted, ha valaki nem tartotta be az irányelveket (személyeskedett, a megengedettnél többször állított vissza), nem adott meg forrásokat, vagy ha a szerkesztők túlnyomó többsége az egyik változatot támogatja, de azt nem, hogy szerinted kinek van igaza, vagy hogy te melyik változat állításaival értesz egyet.

A blokkolásra itt is igazak a fentebb írtak: előtte figyelmeztess, utána indokolj. Lapok levédésekor lehetőleg adj meg határidőt, különben gyakran kintfelejtődik a védelem. Az egyszerű angol időtartamokat (2 hours, 3 days, 1 week, next Tuesday) általában megérti a rendszer. Ne felejtsd el kitenni a {{általánosan védett tartalom}} vagy {{általánosan félig védett tartalom}} sablont (ezek figyelmeztetik a szerkesztőket, és beteszik a lapot a Védett lapok kategóriába).

Hatékony kommunikáció

[szerkesztés]
 • Ha teljesítesz egy üzenőfalra érkezett kérést, írd oda, hogy a többi adminisztrátor ne kezdjen el feleslegesen utánajárni.
 • Amikor üzenetet írsz egy anonim vagy kezdő szerkesztőnek, tartsd fejben, hogy a wikipédiás zsargon nagy része (pl. nevezetesség, visszaállítás, blokk, troll, vandál) kívülállóknak gyakran érthetetlen. Magyarázd el, vagy legalább linkeld be a megfelelő oldalakat.

Viselkedés

[szerkesztés]
 • Ne feledd, hogy az adminisztrátorság nem kitüntetés vagy magasabb beosztás. Próbálj ugyanúgy gondolni magadra, ahogy fél évvel ezelőtt. Lehet, hogy jól tudsz vitában közvetíteni vagy új irányelvjavaslatokat megfogalmazni, de ez nem azért van, mert adminisztrátor vagy, hanem mert tapasztalt, megfontolt, és jól ismered az irányelveket. Ezek az erények azok, amik tiszteletet érdemelnek, nem az adminisztrátorság. Tiszteld őket másokban, és számíthatsz arra, hogy benned is tisztelni fogják – de ne várd azt, hogy jobban fognak tisztelni csak azért, mert admin vagy.
 • Az egészen egyértelmű eseteket leszámítva, ne avatkozz ugyanabba az ügybe szerkesztőként és adminisztrátorként is. Ha például szerkesztőként részt veszel egy vitában, ne védd le a vitatott lapot, ne blokkolj az azzal kapcsolatos személyeskedések, szerkesztési háborúk miatt. Kérj meg ilyenkor egy másik, nem érintett adminisztrátort.
 • Hasonlóképpen, ha valakit nem állhatsz, vagy egy számodra ellenszenves nézet képviselője, vagy rendszeresen kritizál, vagy személyeskedik veled, hagyd más adminisztrátorokra, hogy figyelmeztessék vagy blokkolják. Egyrészt elegánsabb, másrészt ők elfogulatlanabbul ítélik meg, mennyire volt súlyos a dolog.
  • A fenti tanács nem vonatkozik arra az esetre, amikor valaki a blokkolást megelőző figyelmeztetésre reagál személyeskedéssel – azzal az elképzelhető szándékkal, hogy így keverje személyes érintettségbe az admint, és kerülje el a blokkolást. Lehetőleg ne menj bele a személyeskedésbe, és ne hagyd magad elijeszteni az irányelvek betartatásától.
 • Feltételezz jóindulatot! Szinte soha nem árt, és gyakran használ.
 • Kerüld a wikijogászkodást. Az irányelvek csak a viták és megbeszélések eredményeinek többé-kevésbé pontos leírásai; a pontos megfogalmazásoknak nincs sok jelentősége.
 • A „Ne törődj a szabályokkal!” a Wikipédia egyik alappillére. Légy elnéző azokkal, akik nem tartják be a szabályokat, amíg másoknak nem ártanak vele. (Másrészt tartsd észben, hogy adminisztrátorként sokkal könnyebb ártani.)
 • Kerüld el az adminháborúkat, mindig alaposan gondold át, nem jobb-e megbeszélni más adminisztrátor intézkedését, mielőtt visszavonod. Soha ne végezd el újra azt az adminisztrátori műveletet, amit valaki más már visszavont. Ha téged blokkol egy másik admin, ne vedd le a blokkot, amíg nem sikerült tisztázni a problémát. Ne feledd, hogy az adminisztrátori műveletekre az 1 visszaállítás szabálya érvényes!
 • Ha jut időd és energiád, fontold meg, hogy a szerkesztők figyelmeztetésekor a hivatalos szövegezésű sablonüzenetek helyett személyre szabott, saját magad által írt üzenetet használj.

Gyakori hibák

[szerkesztés]
 • Blokk eltávolításakor vagy módosításakor ne felejtsd el az autoblokkokat kézzel törölni; a blokk feloldása önmagában nem szünteti meg a hozzá kapcsolódó autoblokkokat.
 • Cikk törlésénél ne felejtsd el megvizsgálni, hogy van-e a vitalapnak hasznos tartalma, és ha nincs, töröld azt is. Ha viszont törlési megbeszélés eredményeként töröltünk cikket, a megbeszélésre utaló hivatkozást helyezd el a vitalapon!

Kapcsolódó lapok

[szerkesztés]

Adminisztrátoroknak szánt olvasmányok

[szerkesztés]

Figyelem! Ebben a szakaszban nem irányelveket gyűjtögetünk, csak gondolatébresztőnek szánt olvasmányokat és némi viccet. Mindent, ami kapcsolódik a témához.