Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:KeFe/Wiki/Wiki-3

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Wikitelepítés a saját gépedre lépésről lépésre

Lehet saját Wikink akár otthon is, de mielőtt létrehozol egy Wikipédia-tükröt, tanulmányozd át alaposan a Wikikönyvek felhasználási feltételeit, valamint vedd figyelembe, hogy a Wikipédia® név a Wikimédia Alapítvány bejegyzett védjegye!

Az alábbi instrukciók egy sikeres próbálkozás tapasztalatai, ettől számtalan eltérő megoldás is lehetséges. Ha csak az adatbázisra van szükséged, a 2., 5. és 13. lépések (és az 1. nagyja) kihagyhatóak.

 1. Alapszoftverek telepítése: kell egy webszerver (lehetőleg Apache), egy adatbázisszerver (lehetőleg MySQL), a PHP és a Wikipédia saját szoftvere (a MediaWiki). Ha ezek egyike sincs meg, letölheted őket egy közös, könnyen telepíthető csomagban a Bitnamiról. Ha csak adatbázislekérdezéseket akarsz futtatni, csak a MySQL kell (a MediaWiki nem!).
 2. A Cite és a ParserFunctions kiterjesztésekre mindenképpen szükséged lesz, hogy a szócikkek normálisan jelenjenek meg; ezeket a MediaWiki extensions könyvtárába kell másolni. (Néhány oldal normális megjelenítéséhez további kiterjesztések is kellenek, de az ilyenek viszonylag ritkák.)
 3. MySQL GUI Tools letöltése és telepítése: http://dev.mysql.com/downloads/gui-tools/5.0.html
 4. C:\Program Files\BitNami MediaWiki Stack\mysql\my.ini-be az alábbiakat kell írni (ha már ott vannak más értékkel, cserélni):
  • a [client] fejezetbe
  character_set_client = utf8
  • a [mysqld] szakaszba pedig:
  max_allowed_packet = 100M
  character-set-server = utf8
  • Ha van log-bin kezdetű sor, azt törölni kell.
 5. C:\Program Files\BitNami MediaWiki Stack\apps\mediawiki\htdocs\LocalSettings.php megnyitása, az alábbiak átírása/cseréje (fontos, hogy utf-8-ban kell elmenteni):
  $wgSitename = "Wikipédia";
  $wgExtraNamespaces[100] = "Portál";
  $wgExtraNamespaces[101] = "Portálvita";
  $wgUseInstantCommons = true;
  $wgUseTidy = true;
 6. Wikipédia-dump letöltése: http://download.wikimedia.org/huwiki/ – valamelyik szócikkeket tartalmazó (pages-articles: szócikkek, pages-meta-current: összes lap, pages-meta-history: összes lap laptörténettel) + a sok SQL
 7. tömörített dump kitömörítése (a .7z kiterjesztésűhöz 7-Zip kell, a többit bármelyik jobb tömörítő érti)
 8. MySQL Query Browser elindítása, bitnami_mediawiki összes táblájának törlése (DROP), majd File/New Script Tab, bemásolni ezt, majd Execute (zöld villám megnyomása)
 9. mwdumper letöltése és futtatása: http://csomalin.csoma.elte.hu/~tgergo/wiki/mwdumper.jar
 10. az így elindított GUI-ban a kitömörített dump (xml) helyének megadása → Database alatt a root jelszó beírása (amit a Bitnami telepítésénél adtál meg) → Connect → Database:bitnami_mediawiki → Start import
 11. sql-ek kitömörítése és módosítása: TYPE=InnoDB; cseréje TYPE=MyISAM, DEFAULT CHARSET=binary;-ra; a nagy fájlméret miatt ehhez okos szövegszerkesztő kell, pl. gvim
 12. sql-ek importálása parancssoros mysql klienssel (a GUI kliens nem bírná a több mega hosszú sorokat): indítás a mysql -u<usernév> -p<jelszó> <adatbázisnév> paranccsal, majd belépés után \. fájlnév Nagy SQL fájloknál a beolvasás végén, az indexgeneráláskor elég sokat kell várni anélkül, hogy bármit kiírna; ez normális.
 13. a végén a MySQL kliensben a következő parancs futtatása: INSERT INTO interwiki (iw_prefix, iw_url, iw_local, iw_trans) VALUES ('m', 'http://meta.wikimedia.org/wiki/$1', 1, 0);

Ha minden jól ment, a wiki elérhető a http://localhost/mediawiki címen.

Lásd még