Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Közösségi portál

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Wikikönyvek:Közösségi Portál szócikkből átirányítva)


TársalgóAdminisztrátorok üzenőfalaRegisztráció

A Wikikönyvek közössége[szerkesztés]

A Wikikönyvek nem csak egy könyvtár, hanem egy wikiközösség is, a szerkesztők közössége. Kapcsolatba lépni velük több módon lehetséges. Mint minden közösségnek, ennek is vannak tagjai, írott és íratlan szokásai, hírei.

Ez a közösségi lap egyelőre fejlődik: ez azt jelenti, hogy „nincs készen”. Valószínű, hogy egy ilyen lap gyakran módosul, hiszen a közösség tagjai, eseményei mindig változnak. Ezért ne ijedj meg, ha valamit szeretnél megtudni a közösségről, de ezen a lapon nem szerepel! Bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed szeretettel várjuk ezen laphoz tartozó vitalapon!

Ha először jársz itt[szerkesztés]

Ha csak a Wikikönyvek valamelyik gyűjteményét akarod szerkeszteni, akkor akár azonnal elkezdheted, nem kötelező bejelentkezni (regisztrálni magad) vagy elolvasni a szokásokat és irányelveket. Természetesen ha van rá időd, illetve ha azt szeretnéd, hogy még jobban segíteni tudd a többiek munkáját, akkor érdemes egy pár alapvető dolgot megtenni:

  • Jelentkezz be, hogy mások beszélgetni tudjanak veled, hozzászólásaidat négy hullámvonallal (~~~~) mindig illendő aláírni (a neved és a dátum kerül a helyére). Természetesen a könyvek lapjait, vagy a hozzáadott információkat nem írjuk alá, mert az áttekinthetetlenné tenné a lapot. A könyvek szerzői a laptörténetben láthatók.
  • Nézd meg az Üdvözlünk, látogató! lapot, melyet azoknak készítettünk, akik először szerkesztik a Wikikönyveket, és a Hogyan írj új lapot segítséglapot a Wikikönyvek alapvető működéséről. Sok és részletes leírást pedig a Segítség lapon találsz, de a legtöbb ember ennyi információt egyszerre nem tud elolvasni enyhe rosszullét nélkül :-), ezért érdemes azt kis adagokban átnézni (esetleg a gyakran feltett kérdések rész tartalmazhat válaszokat kérdéseidre).
  • Ha a Wikikönyvek közösségben is – hasznosan – részt akarsz venni, akkor szerkesztéshez segítséget kaphatsz a Gyorstalpalóban, amit kipróbálhatsz a Homokozóban.
  • Általános kérdéseket a Társalgóban tehetsz fel, a már meglévő lapokon hiányolt ismeretanyaggal kapcsolatos kérdéseket a szerző vitalapján, a projekttel kapcsolatos kérdéseket az Adminisztrátorok vitalapján beszélheted meg.

Amiben segíthetsz[szerkesztés]

Minden segítséget köszönettel veszünk, ha úgy érzed, hogy valahol valami kiegészítésre vagy pontosításra szorul, vagy valami teljesen új témát találsz, ami még nem is létezik itt, akkor nyugodtan szerkeszd a Wikikönyveket, hiszen pont ez a lényeg: együtt csináljuk, mindenkinek. Mindenki azt teszi hozzá, amit tud.

Új könyv készítéséhez a Wiki jelölőnyelv ismeretére is szükséged lesz.

Ha nincs ötleted, vagy további lehetőségeket keresel, akkor itt van néhány tennivaló:

Csonkok[szerkesztés]

A Wikikönyvek egyik legfájóbb pontja az, hogy sok lap csonka, hiányos, túl rövid, megírásra vár. A legnagyobb segítség az, ha a lexikonunkban minél kevesebb a gyenge minőségű cikk, ezért minden segítség jól jön ezen cikkek bővítéséhez! A csonkok listáját ezen a hivatkozáson találod; sok cikk már témakörönkénti bontásban is szerepel, hogy könnyebb legyen közöttük válogatni.

Ha bármelyik cikk megtetszik, akkor nézz utána a forrásoknak, esetleg más nyelvű Wikipédiák hasonló cikkeinek és írd meg! Ezzel segítesz a legtöbbet.

Műhelyek[szerkesztés]

Műhelyeknek azokat a fejlesztési elképzeléseket nevezzük, amely egy hosszabb távú, jelentős vagy új tartalmi területet érintő változtatások elveit, módszereit foglalja magába.

Nagykövetség[szerkesztés]

A Wikipédián van egy Nagykövetség, ami a különböző nyelvek közötti kommunikációt segíti elő, ezt itt is meg lehetne honosítani.