Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Helyesírás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(WK:Helyes szócikkből átirányítva)

A Wikipédia helyesírási rendszere nem az egyetlen lehetséges helyesírás, de a WK-re ez érvényes.

Ezen a lapon a Wikipédia helyesírási szokásaival kapcsolatos tudnivalókat gyűjtjük, az elfogadott szabályozásokat és helyesírási irányelveket.
Helyesírási kérdéseket a Wikipédia alább felsorolt lapjain vitathatod meg.

Helyesírás A felmerülő helyesírási és nyelvhelyességi, stilisztikai kérdések, problémák megvitatására a Helyesírási kocsmafalat használd! A leggyakrabban előforduló helyesírási típushibákat allapon gyűjtjük. Lásd még itt és itt is.

Sablonok[szerkesztés]

Eltévedt báránykákat figyelmeztető helyesírási sablonok

 • {{korr}} – helyesírási és nyelvhelyességi szempontból vállalhatatlan cikkekre, figyelmet igénylő lapokat jelölő sablon.
 • {{Helytelen cím}}(?) – rontott című vagy az elnevezési szokásoknak nem megfelelően elnevezett szócikkeket jelölő figyelmeztetősablon.

Még nem alkalmazható sablonok:

 • {{helyesírás-figy}} – notóriusan rossz helyesíró szerkesztők vitájára.
 • {{helytám}} – nehezebb és konfliktusos eseteket barátsággal figyelmeztető sablon.
 • {{rögzültrossz}} – olyan lapok megjelölésére, melyek vállaltan contra ortographiam vannak elnevezve, különféle okokból „rosszul” rögzült névvel. A sablon indoklásában magyarázat található a lap nevére.

A Wikipédia helyesírási keretirányelve[szerkesztés]

Alapelv: Az AkH szerepéről a huwikin[szerkesztés]

A magyar Wikipédiában minden külön szavazással nem szabályozott kérdésben az w:AkH. az irányadó. Indoklás: a Wikipédiának nem feladata, hogy a magyar helyesírás rendszerét kialakítsa vagy megváltoztassa, és erre szakmai kapacitása sincs. Rendelkezésünkre áll az erre illetékes testület, a Magyar Tudományos Akadémia szabályzata, tehát azt minden külön értesítés helyett egyszerűen a Wikipédiában érvényes helyesírási irányelvnek tekintjük.

Kiegészítés · Amennyiben akár szabályértelmezés-ügyben, akár a szabályzat által nem szabályozott területeken, akár speciálisan wikijellegű probléma esetében nem alakul ki egyetértés a WP:KF-HE-n, külső szakértőt kérünk föl, lehetőleg a MTA Nyelvtudományi Intézetéből,[1] illetve a szakmailag illetékes intézményből, ha szaknyelvi helyesírási kérdés merül fel. Abban a nem várt esetben, ha a szakértői állásfoglalás birtokában sincs egyértelmű helyzet, netán ellentmondanak egymásnak a szakértői vélemények, ad hoc szavazással kiegészítjük az irányelvet a Wikipédia saját céljainak megfelelően (lásd erről alább a megfelelő szakaszt).

Az AkH és az OH viszonya[szerkesztés]

Tekintve, hogy az akadémiai helyesírás legfrissebben publikált változata az OH, amennyiben ellentmondás tapasztalható a korábbi kiadások, helyesírási szótárak és útmutatók, valamint az OH között, akkor az OH az irányadó.

Nem latin betűs írásrendszerek átírása[szerkesztés]

A további viták elkerülése érdekében rögzítjük, hogy az idegen nevek átírásánál az w:AkH és az OH ajánlásai szerinti magyaros írásmódot követjük.[2]

A speciális Wikipédia-szabályozás szükségességének esetei[szerkesztés]

A fenti alapelvtől három esetben lehetséges eltérés:

 1. Azon kérdésekben, melyeket az w:AkH. nem szabályoz,
 2. amennyiben ellentmondásos a szabályozás és értelmezésre szorul (az ilyen esetek megtárgyalására szolgál többek között a helyesírási kocsmafal),
 3. Különösen indokolt esetben, amikor a wikis környezet valamiért megkívánja az eltérést, vagy ha a közösség úgy határoz, hogy egyes pontokban más szabályt kíván követni.[3]

A Wikipédia speciális helyesírási részirányelvei[szerkesztés]

Helyesírással kapcsolatos útmutatók[szerkesztés]

A helyesírási keretirányelvet és a részszabályozásokat elfogadó szavazások jegyzőkönyvei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Erre már volt példa, a jelenlegi adminok közül többen is rendelkeznek kapcsolatokkal arrafelé, de ha változik a helyzet, a wiki nevében is írhat bármelyik admin az Intézetnek, ez végül is közszolgáltatás.
 2. Kivétel ez alól az alább tárgyalt kínai.
 3. Erre példa a A kínai és japán nevek egységes átírása, mely az OH ajánlásai ellenére a pinjint rendeli alapértelmezett lapnévnek kínai nevek esetében. Minden efféle eltéréshez külön szavazás szükséges.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Földrajzi nevek[szerkesztés]