Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Felhasználási feltételek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(WK:FF szócikkből átirányítva)
Képzelj el egy világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberi tudás összességéhez! Emellett köteleztük el magunkat.
A Wikimédia Alapítvány jövőképe

Felhasználási feltételek[szerkesztés]

Szerkesztőknek[szerkesztés]

A Wikikönyvekbe beküldött szövegeid Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA)/GFDL-1.2+ kettős licenc alá kerülnek; az elküldésükkel hozzájárulsz, hogy bárki terjeszthesse, módosíthassa és bármilyen (akár üzleti) célra felhasználhassa a fenti licencek valamelyikének előírásai szerint.
Csak olyan szöveget küldj be, amit magad írtál, nem jogvédett, vagy a szerzője engedélyezte a CC-BY-SA szerinti felhasználását.

Újrafelhasználóknak[szerkesztés]

Ha a Wikikönyvek egy könyvét, vagy egy, annak felhasználásával készült művedet terjeszteni akarod, egyértelműen meg kell jelölnöd, hogy az általad terjesztett mű felhasználható a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA) licenc feltételei szerint, és
mindig meg kell nevezned a forrásul szolgáló Wikikönyvek szócikket,
internetes közzététel esetén rá mutató linket kell elhelyezned.
A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned. (Példákat itt találsz; egy adott szócikkhez előállíthatod a licencet és forrást megjelölő HTML-kódot a bal oldali menüben található „Link erre a változatra” linken vagy ezen a lapon.) Gyakorlati útmutatónkat ide kattintva találod meg.

A Wikimédia-projektek szövegében való közreműködésről[szerkesztés]

A Wikimédia-mozgalom célja a tudás és a kultúra köztulajdonná tétele; ennek érdekében a Wikimédia-projektekben részt vevő összes felhasználónak széleskörű felhatalmazást kell adnia a közreműködésének bárki általi szabad terjesztésére és újrafelhasználására (feltéve, hogy a terjesztő/újrafelhasználó megjelöli a forrást, és ugyanezt a felhatalmazást a maga módosításaira is megadja). Ezért olyan szövegek esetén, melyek szerzői jogával rendelkezel, bele kell egyezned azok Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (Unported) (CC-BY-SA) licenc alatti publikálásába. Kompatibilitási okokból a GNU Szabad Dokumentációs Licenc (GFDL) alá is el kell helyezned őket (verziószám-megkötés, nem változtatható szakaszok, címlapszöveg és hátlapszöveg nélkül). Az újrafelhasználók maguk választhatják meg, melyik licencnek kívánnak megfelelni. Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek a licencek engedélyezik a közreműködéseid kereskedelmi felhasználását, amíg az ilyen felhasználás megfelel a forrásjelölésre és továbbengedélyezésre vonatkozó feltételeknek.
Szerzőként beleegyezel, hogy a következő módok bármelyikén történjen a forrásjelölés:
a) kattintható hivatkozás ("link") a felhasznált szócikk(ek)re, vagy, ha ez nem lehetséges, az internetes címük (URL-jük) megadása,
b) link (ha az nem lehetséges, URL) egy alternatív, stabil online másolatra, amely szabadon hozzáférhető, megfelel a licencnek és a jelen honlap szerzőmegjelölésével egyenértékű módon jelöli meg a szerzőket, vagy
c) az összes szerző felsorolásával. (A szerzőlistából ki lehet szűrni a nagyon kis méretékű vagy lényegtelen közreműködéseket.)

Szövegek importálása[szerkesztés]

Ha olyan szöveget szeretnél átvenni, amit máshol találtál vagy másokkal közösen alkottál, csak akkor teheted ezt meg, ha az a CC-BY-SA licenccel kompatibilis feltételek alatt érhető el. Nem kell biztosítanod vagy garantálnod azt, hogy az átvett szöveg a GFDL alatt is elérhető legyen; arra azonban ügyelj, hogy nem vehetsz át olyan információt amely csak GFDL alatt érhető el. Más szóval, csak olyan szöveget vehetsz át, amire vagy
(a) egyetlen, a CC-BY-SA licenccel kompatibilis felhasználási feltétel vonatkozik, vagy
(b) amely a GFDL és egy a CC-BY-SA licenccel kompatibilis feltételekkel rendelkező másik licenc alatti kettős licenccel rendelkezik.


Ha egy olyan kompatibilis licenc alatti szöveget veszel át, amely megköveteli a forrás megjelölését, ésszerű módon meg kell jelölnöd a szerző(ke)t. Ahol az ilyen megjelölés általában a laptörténeteken keresztül történik (mint például a Wikimédián belüli másolásnál), ott elegendő a forrásjelölés a szerkesztési összefoglalóban, amely rögzítésre kerül a laptörténetben. A licenctől függetlenül az importált szöveget visszautasíthatják, ha a megkívánt forrásjelölés túlságosan tolakodónak minősül.


Tudnivalók nemszöveges tartalommal közreműködőknek[szerkesztés]

A nemszöveges tartalmak a Wikimédia Alapítvány projektjeiben különböző licencek alatt érhetőek el, melyek támogatják a korlátozás nélküli újrafelhasználás és terjesztés általános célját. Az ilyen licencekre vonatkozó feltételek megtalálhatóak a Wikimédia Alapítvány licencelési irányelvében. Az egyes közösségek kifejthetik és finomíthatják ezeket a követelményeket.


Információ újrafelhasználóknak[szerkesztés]

A Wikimédia-projektek tartalmát szabadon felhasználhatod, azon tartalmak kivételével, amelyek „fair use” vagy más szerzői jogi kivételek alapján vannak használva. Kérlek, kövesd az alábbi útmutatót!


Szöveg újrafelhasználása[szerkesztés]

  • Forrásjelölés: Egy szövegoldal bármilyen formájú terjesztéséhez jelöld meg a szerzőket az alábbi lehetőségek valamelyikével:
a) egy hiperhivatkozással vagy URL-el azon oldalra vagy oldalakra, amelyeket felhasználsz;
b) hiperhivatkozással vagy URL-el egy alternatív, stabil online másolatra, amely szabadon elérhető, megfelel a licencnek, és amely a jelen honlapon használt szerzőmegjelöléssel egyenlő módon jelöli meg a szerzőket;
c) az összes szerző listájával.
(Bármely szerzőlistából ki lehet szűrni a nagyon kicsi vagy lényegtelen közreműködéseket.) A hiperhivatkozás és URL közül, amennyiben erre műszaki lehetőség van, a hiperhivatkozást (linket) kell használni. A fentiek a Wikimédia-közösség által kidolgozott szövegekre vonatkoznak. Külső forrásból származó szövegek további forrásjelölési feltételeket csatolhatnak a műhöz, amelyeket igyekszünk egyértelműen jelezni a számodra.
Például egy oldal tartalmazhat bannert vagy egyéb jelölést arról, hogy a tartalom egy része vagy egésze eredetileg máshol volt publikálva. Ahol az ilyen jelölések az oldalon magán is láthatóak, ott ezeket általában az újrafelhasználóknak is meg kell tartania.
  • Copyleft/Így add tovább!: Ha módosításokat vagy kiegészítéseket teszel az újrafelhasznált oldalhoz, azokat elérhetővé kell tenned Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább 3.0-ás vagy későbbi licenc alatt.
  • Jelöld meg a változtatásokat!: Ha módosításokat vagy kiegészítéseket teszel, ésszerű módon jelezned kell, hogy az eredeti mű megváltozott. Ha az oldalt egy wikin használod fel, akkor ennek a laptörténetben való megjelölése elegendő.
  • Licencelési nyilatkozat: Minden általad terjesztett példánynak vagy módosított változatnak tartalmaznia kell egy licencelési nyilatkozatot, amely kimondja, hogy a mű CC-BY-SA alatt érhető el, és vagy
a) egy hiperhivatkozást vagy egy URL-t a licenc szövegére, vagy
b) a licenc másolatát.
Erre a célra a http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ egy megfelelő URL.

A GNU Szabad Dokumentációs Licenc[szerkesztés]

  • Kompatibilitási okokból bármely olyan oldal, amely nem tartalmaz kizárólag a CC-BY-SA vagy CC-BY-SA-kompatibilis licenc alatti szöveget, a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei alatt is elérhető. Annak megállapítására, hogy egy oldal elérhető-e GFDL alatt, vizsgáld meg az oldal láblécét, laptörténetét és vitalapját, ahol az ilyen tartalmak egy egyetlen licenc alatti, GFDL-lel nem kompatibilis tartalom megjelölést tartalmaznak. Minden 2009. június 15. előtt közzétett szöveg GFDL alatt lett publikálva, így a laptörténetet használva letöltheted az ezen dátum előtt publikált tartalmat, biztosítva a GFDL-lel való kompatibilitást.

Nem szöveges tartalom újrafelhasználása[szerkesztés]

  • Ahol ez nincs külön jelezve, a nem szöveges tartalmak különböző szabad licencek alatt érhetőek el, összhangban a Wikimédia Alapítvány licencelési irányelvével. Bármely médiafájl licencelési részleteiért kérlek tekintsd meg a média leírólapját!

Érvényességi záradék[szerkesztés]

Az ezen az oldalon közöltek a Wikimédia Alapítvány által elfogadott hiteles, jogi érvénnyel bíró felhasználási feltételek nem hitelesített fordítása. Amennyiben bármilyen ellentmondás található az itt közöltek és a fenti hiteles változat között, az utóbbi élvez elsőbbséget.