Wikikönyvek:Elnevezési irányelvek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(WK:EI szócikkből átirányítva)

Elnevezési irányelvek

Ez az irányelv a szócikkek elnevezéséről szól. A felhasználónevekről lásd az Irányelvek/Azonosító lapot.

Mielőtt megírod első szócikkedet, érdemes elolvasnod egy rövid iránymutatást.

Lapok elnevezése[szerkesztés]

Ha a Wikipédiát ismered, feltűnik, hogy az elnevezések módja eltér. Ennek oka az, hogy a Wikikönyvek több könyvet tartalmaz, míg a Wikipédia maga „egyetlen könyv”, és ezért itt ki kell szűrnünk az egyező elnevezéseket a könyvek között.

Az egyes könyvekre a legfőképp a címük a jellemző: ez az elnevezés jelenik meg minden, a könyvhöz tartozó lapon. Ez alá kerülnek a könyvhöz tartozó fejezetek vagy egyéb részek, hierarchikus formában, elkülönülve a többi könyvtől.

Általános elvek[szerkesztés]

  • Az elnevezés kezdődjön nagy betűvel, és helyesírás szerint folytatódjon kis- vagy nagybetűkkel (példa: „Hogy építs számítógépet” vagy „A Nirvána rövid története”). Az angolszász szokással ellentétben, a magyar nyelvű lapcímek nem minden szava kezdődik nagybetűvel (pl. „A Nirvána Rövid Története” - helytelen, helyesen: „A Nirvána rövid története”).
  • Az elnevezés legyen teljes, ne rövidítsd, és ezt az alá tartozó lapok esetében se tedd. Hosszabb könyvcímek esetén készíts egy rövid címet és abból irányítsd át a hosszabb címre. (lásd Szk) Ez a módszer azért jó, mert a könyvcím minden lapon és kategóriában megjelenik, a sok allappal rendelkező fejezeteknél így rövidíthető a címzés.
  • A cím legyen érthető, szabatos, jellemző, és ugyanezt kövesd a fejezetek esetén. (pl: ne legyen a cím „Építés” „Hogyan építs számítógépet” helyett, és a „Hogyan építs számítógépet/Szükséges alkatrészek” helyett se írj „Hogyan építs számítógépet/1. fejezet”-et). A fejezetek neve lehetőleg legyen jellemző a fejezetre.

Fejezetek és alfejezetek[szerkesztés]

A könyv alá a fejezeteket, illetve a fejezetek alá az alfejezeteket, lapokat a „perjellel” (/) választjuk el. Példa:

  • [[Könyvnév]]
    • [[Könyvnév/Fejezetcím]]
      • [[Könyvnév/Fejezetcím/Alfejeztcím]]

stb.

Ez a módszer automatikus hivatkozást generál a főfejezetek felé, és megkönnyíti a visszalépést a kezdőlapokra, tartalomjegyzékre.

Egyéb könyvekhez tartozó elnevezések[szerkesztés]

Minden könyvhöz hozzá tartozik a könyve nevével kezdődő Sablon és kategória tér (példa: Sablon:Könyvcím és Kategória:Könyvcím) ami csak ehhez a könyvhöz tartozik. Ezek alá készülnek a könyvet kísérő sablonok és kategóriák (példa: [[Kategória:Élet a Földön:Állatok]] és [[Sablon:Élet a Földön/Lapozó]]).

Javasolt, de nem kötelező a könyvek illusztrációjaként szolgáló képeket és egyéb média-anyagokat is az elnevezési formának megfelelően elnevezni (példa: [[Kép:Élet a Földön/Emberi arc.jpg]]). Ha lehetséges, érdemes a Wikimedia Commons képeit felhasználni, vagy a képeket oda felküldeni.

Ezektől az elvektől el lehet térni akkor, ha egy anyagot több könyv is használ.

Lásd még[szerkesztés]