Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Tervezés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Segítség/Tervezés szócikkből átirányítva)

Könyvtervezés

A könyved megtervezése nem kötelező, de mégis ajánlott, mert sokat segíthet a könyved logikus felépítésében. A tervkészítés egyben a könyv struktúrájának átgondolásával jár, ami nem túl nagy munkával készíthető el és a könyved megírása közben segítségül is szolgálhat. Az elkészített tervedet, bármikor módosíthatod, vagy a laptörténet használatával, a régebbi változatok egyikét vissza állíthatod.

Példa

[szerkesztés]
  • Az ilyen könyvtervet a felhasználói lapod alatt (allapként): például [[user:XY/Könyvtervezés]] módon írd be a felhasználói lapodra, mentsd le, és a még piros linkre kattintva beléphetsz a "könyvtervezés" lapra.

A könyvterv felépítése

[szerkesztés]
1. Könyv címe A kezdőlap alkalmas a könyved bemutatására, tartalomjegyzék, előszó leírására, ajánlások, hivatkozások, külső linkek, ajánlott könyvek, források, jogállás, stb. megjelölésére. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy ezzel a lappal találkozik először az olvasó, ezért ne legyen zsúfolt és túl hosszú sem.

Ha lehet, ne adj hosszú címet, mert ez egyben a könyved kategóriája és minden al-lapot ezzel a címmel kell kezdened, de szerepeljen rajta a Kategória:Címlapok, és a könyved műfaja is.

Pl.:[[:Kategória:Címlap]] – Ez a kezdőlapod kategóriája, csak itt szerepel.
[[:Kategória:Gasztronómia]] – magasabb kategória, ez lesz az összes Szakácskönyv kategóriája - tehát a Te könyvedben egyik lapon sem szerepelhet.
[[:Kategória:Szakácskönyv]] – Ez a könyv címe
A kategóriák használatáról lásd a Hogyan használd a kategóriákat lapon.
Ha még nem készítettél ilyen portált, vagy kezdőlapot, akkor nézd meg más könyvek kezdőlapjait, használd a portál mintát, vagy kérj segítséget más szerkesztőktől. Ők szívesen segítenek.
2. Könyv címe/Első fejezet A következő lap, már a könyved kezdete: [[Könyvcím/elsőtéma]] Mint itt is látható nem kettőspont (:), hanem pervonal (/) az elválasztó. A per használata azért jó, mert a hivatkozott lapon automatikusan készít egy linket a címlapra, és a keresőrendszer is gyorsabban találja meg a kért oldalt. Az elkészült könyvbe utólag is be lehet tenni egy-egy allapot.
Minden al-lapon már csak a könyved kategóriája szerepel és itt kezdődik a könyved első fejezete.
3. Könyv címe/Első fejezet/Első fejezet I.allapja A fejezeteknek készíthetsz allapot, de a perjel (/) után mindig Nagy kezdőbetűvel írjuk a lap nevét. További allapokat is készíthetsz.
3/a. Könyv címe/Első fejezet/Első fejezet II.allapja
3/b. Könyv címe/Első fejezet/Első fejezet III.allapja
3/c. Könyv címe/Első fejezet/Első fejezet IV.allapja
3/d. Könyv címe/Első fejezet/Első fejezet IV.allapja/Első fejezet IV.allapjának/Első allapja
4. Könyv címe/Második fejezet Vagy második fejezet is tartalmazhat allapokat több mélységben is.
5. Így tovább folytatva elkészül a könyved tervezete, ekkor kérjél meg valakit hogy nézze át és mondjon róla véleményt. A javítások után már kirakhatod a Kezdőlap-ra is a könyv címét, a kezdés dátumát és a készültségi fokát, ez ilyenkor még csak 5%.

Sablonok

[szerkesztés]
Érdemes már a tervezéskor elgondolkodni azon, hogy a könyvedben milyen sablonok kellenek. Ezekről lehet egy listát készíteni, vagy a fontosabbakat azonnal megszerkeszteni. Nem árt a már meglévő sablonokat is megnézni, hogy hátha már létezik a szükséges sablon. pl.: a könyv címét, kategóriát és a lapok formázását minden lapra be kell írni, ez sablonnal sokkal egyszerűbb.

Ilyen sablon lehet:

Sablon:Főcím Ezt minden lapra be kell illeszteni, de tartalmazhatja a főcímen kívül:
- a.) a lapok stílusát, (pl.:kerteket, fő és fejezet címet és a lapok formázását stb.)
- b.) a lapok színét,
- c.) a lapozó sablont,
- d.) a kategóriát,
- e.) a könyvajánlót,
- f.) a netten fellelhető honlapokat,
- g.) a forrásokat, és minden olyan információt, amit a könyv témája megkíván...stb.

A sablonkészítésre két lehetőség itt is van:

- a.) Ha a sablon előre láthatólag más könyvekben is jól alkalmazható, akkor a sablonok névtérben is létrehozhatóak.
- b.) Ha viszont csak a könyv elkészültéig van rá szükséged, akkor a saját felhasználói lapod allapján hozd azokat létre. Igaz, ilyen esetben az elérési utat is meg kell adni a beillesztés helyén, de nem zavarja a többi szerkesztő munkáját, akik nem tudván mire jó – törlésre is jelölhetik. Egy bonyolultabb sablon elkészítésekor is ezt a módszert ajánlott alkalmazni, csak a kipróbálása után áttenni a Sablon névtérbe.
A sablonok használatáról lásd a Segítség:Hogyan használd a sablonokat lapot.

Képek

[szerkesztés]
Elhelyezhetsz saját, vagy mások által készített, de engedélyezett képeket, rajzokat stb. Használd a Commons-t!

Egy példát szeretnék megmutatni az alábbiakban: User:KeFe/Szakácskönyv lapon.