Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Sablondokumentáció

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Wikikönyvek:Sablondokumentáció szócikkből átirányítva)

A sablonok nagyban megnövelik a cikkírók lehetőségeit, de a kezdők számára nehezen érthetőek, és a számtalan különböző sablont és paramétert nehéz fejben tartani. Ezért fontos, hogy minden sablonhoz részletes dokumentáció tartozzon, ami leírja, mire való a sablon és hogyan kell használni, és a hasonló sablonok megtalálását is megkönnyíti. Lásd: Sablonlisták listája

Mi szerepeljen a sablon információban?[szerkesztés]

 • Mindenekelőtt a sablon célja: mit csinál a sablon, és (ha nem magától értetődő) mi értelme azt csinálni. Ha van idevágó irányelv, útmutató vagy segítség lap, említsd meg. Ha vannak erre a feladatra más sablonok is, említsd meg őket és mondd meg, miben különbözik ez a sablon a többitől; így kisebb az esélye, hogy a rossz sablont használja valaki.
 • A sablon paraméterei. Írd le, hogy milyen paramétereket lehet használni, mik a névtelen paraméterek, mely paraméterek opcionálisak és mi az alapértelmezett értékük (ha van). Ha van valami kötelező vagy jellemző használati módja az egyes paramétereknek (pl. csak szám lehet; ha belső linket akarsz, kézzel kell beleírni), add meg azt is.
 • Példák. Adj néhány példát, hogyan kell használni, és az mit eredményez. Ha a sablonnak sok paramétere van, csinálj egy konkrét értékek nélküli, másolható mintát a <tt>...</tt> vagy a <pre>...</pre> használatával.
 • Kapcsolódó sablonok: ha a sablon több, együtt használandó vagy hasonló funkciójú sablon egyike, mindig linkelj a többi sablonra, hogy megkönnyítsd a navigációt. Ha elég sok sablonról van szó, érdemes külön egy közös sablon:sablon infó és egy navigációs sablont csinálni erre a feladatra. A sablonok megadásához érdemes az {{sl}} sablont használni.

Lásd például Sablon:Abc infó, Sablon:ABC sablonok listája sablont.


Hogyan írj sablon információt?[szerkesztés]

 • Az egyszerűbb megoldás, ha simán beírod a Sablon információ szövegét, a kategóriákat a sablon végén elhelyezett <noinclude>...</noinclude> blokkba, hogy csak a sablon saját lapján jelenjen meg, a sablon használatakor ne. (Ügyelj rá, hogy a <noinclude> ne új sorban kezdődjön, hanem az utolsó nem üres sor végén! Máskülönben a sablon használatakor több üres hely lesz utána, mint szeretnéd.) Ha a sablon a saját lapján csúnyán jelenik meg (például mert nincsenek megadva a paraméterek, amik a megjelenését szabályozzák), beleteheted a kódját egy <includeonly>...</includeonly> blokkba (de a Sablon információt nem!), hogy csak beillesztéskor jelenjen meg, a sablon saját lapján ne.

A bonyolultabb megoldás a Sablon információs allap használata, ilyenkor a Sablon információ a Sablon:Sablonneve/inf lapról lesz beillesztve. Ennek számos előnye van:

 • mind a sablon, mind a Sablon információ szövege áttekinthetőbb lesz;
 • nem áll fenn a veszélye, hogy a Sablon információ átírása közben véletlenül elrontja valaki a sablont;
 • a Sablon információ akkor is szerkeszthető, ha a sablon le van védve;
 • a Sablon információ nem növeli a sablont (ami nem lehet tetszőlegesen nagy – lásd en:Wikipedia:Template limits);
 • a MediaWiki fordítójának nem kell a Sablon információ minden egyes változtatásakor ellenőriznie, hogy a sablon változott-e.

Hátránya viszont, hogy a sablonokat tartalmazó kategóriák könnyen elavulttá válhatnak, mert a Sablon információs lapon végrehajtott változtatások csak akkor jelennek meg a kategórialapokon, ha a dokumentálandó sablont is megváltoztatja valaki.

 • Ha több hasonló sablonhoz készítettél Sablon:Abc-sl-infó-hoz hasonló ifósablont, akkor használata és az egyedi eltéréseket a lap tetejére írod. Majd alá beilleszted a minden sablonra vonatkozó {{...-sl-infó}} sablont.

Sablon információs allap használatához a sablon végére a <noinclude>{{sablondokumentáció}}</noinclude> szöveget írd be. (Ilyenkor is ügyelj rá, hogy a <noinclude> ne új sorban kezdődjön!)

A sablon elmentése után megjelenő doboz [Sablondok. infó] gombjára kattintva olvashatod a Sablon információk készítését, [Sablon szerkesztés] gombjára kattintva, szerkesztheted a sablont, vagy a [Infó szerkesztés] információs allapot.

Az interwikilinkeket és kategóriákat ilyenkor a Sablon információs allap végén egy <includeonly>...</includeonly> blokkba zárd, hogy csak a sablonra vonatkozzanak, az allapra ne.

Példa[szerkesztés]

A Cite web sablon példa egy allappal dokumentált sablonra.

Lásd még[szerkesztés]