Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Mi nem való a Wikikönyvekbe

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Wikikönyvek:Mi nem való a Wikikönyvekbe? szócikkből átirányítva)

Mi nem való a Wikikönyvekbe?

Nem vagyunk szótár[szerkesztés]

 • A Wikikönyvek nem szótár, de egyes könyvek tartalmazhatnak szómagyarázatokat, ha azokat más helyeken, fórumokon megtalálni nem lehet, vagy a megtalálható szójegyzék nem üti meg a Wikikönyvek minőségi elvárásait.
 • A Wikikönyvek nem linkgyűjtemény, de a témához kapcsolódó, magyar nyelvű linkek elhelyezésére a könyvek végén, „Hivatkozások” címszó alatt lehetőség van.
 • A Wikikönyvek nem szószék és nem Hyde Park.
 • A Wikikönyvek nem fórum.
 • És még sok minden más sem.

Wikikönyvek és szépirodalom[szerkesztés]

A Wikikönyvek nem irodalmi, szépirodalmi művek tárolóhelye. Ha egy ilyen jellegű szöveget szeretnél feltenni, akkor

 1. amennyiben te vagy a szerző, vagy valamelyik közeli rokonod, ismerősöd, és még nem publikáltad sehol a szöveged, akkor próbáld meg egy folyóiratban közölni, s ha elég jelentőssé válik, néhány éven belül hozzánk is felteheted; vagy pedig próbáld máshol, más wikiwikiwebeken közzétenni, melyek megengedik az önálló kutatást;
 2. amennyiben közismert szerzőről van szó (pl. József Attila), akkor kérj tanácsot a Wikiforrás projektek szerkesztőitől, hova illene a szöveg, mert a szépirodalmi művek tárolásával a Wikiforrás foglalkozik.
  1. kivétel, ha többnyelvű szövegről van szó (ld. pl. Párhuzamos Biblia), amely nem szövegekkel, hanem azok összehasonlításával foglalkozik; ilyen esetben közösségünk szavazással szokta eldönteni, helye van-e a szövegnek a Wikikönyvekben.
  2. kivétel, ha egy irodalmi művet lábjegyzetekkel látsz el (pl. egy régies szöveget magyarázol)
  3. nem számít szépirodalmi szövegnek, ha műelemzésről van szó.

Nem vagyunk lexikon[szerkesztés]

A Wikikönyvek nem megfelelő tárhelye az olyan önmagukban is megálló lexikonszerű szócikkeknek, mint amilyeneket a Wikipédiában találhatsz. Az ilyenek írására a Wikipédia való. Különösen ellenjavallt a csonkszerű lexikoncikkek írása, utóbbiakat akár szavazás nélkül is törölni szoktuk.

Nem vagyunk hirdetőújság[szerkesztés]

Kérjük, ne használd az oldalakat sem kereskedelmi, sem közérdekű, sem magánjellegű hirdetések közzétételére. Az olyan mondatokat tartalmazó cikkeket, hogy „X.Y. családfakutató vagyok, és távoli rokonom, V.W. életrajza, a www.abcdefgh.nw honlapon olvasható”, szavazás nélkül töröljük.

Lásd még[szerkesztés]