Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Használd a hivatkozásokat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Ez a lap a hivatkozásokról szóló irányelv(nek a tervezete). A hivatkozások használatának technikai részéről a Segítség:Hogyan használd a hivatkozásokat lap szól.

Mire hivatkozz és mire ne?

A legnehezebb kérdés az, amikor el kell dönteni: mire hivatkozz és mire ne? Ha nincs elég hivatkozás, akkor a cikket nehéz olvasni a sok ismeretlen fogalom miatt; ha túl sok, akkor a cikk a sok hivatkozástól átláthatatlan lesz.

Az alábbi elveket érdemes figyelembe venni[szerkesztés]

  • Olyan szavakra vagy fogalmakra hivatkozz, aminek már van lapja, vagy a Wikipédiában szócikke.
  • Ha nem létező hivatkozást szeretnél, gondolj bele: lesz-e az adott fogalomnak lexikon szócikke belátható időn belül? Van-e értelme ilyet csinálni? (A Wikipédia nem szótár, tehát az olyan szavakra, melyekről lexikon cikket nem érdemes írni azon túl, hogy a jelentését megmagyarázod ne csinálj hivatkozásokat. Ha nagyon szükségét érzed, hivatkozz egy Wikiszótár cikkre!)
  • Az adott fogalom első előfordulásánál készíts hivatkozást rá. A későbbiekben ugyanazon szócikkre ne csinálj hivatkozást, legalábbis 25-50 soron belül ne. (Semmiképp ne csinálj hivatkozást minden egyes előfordulásánál!)
  • Külső hivatkozások lehetőleg magyar oldalak legyenek, és ha mégis szükséges egy más nyelvű oldalra hivatkozni, akkor a hivatkozás végén - zárójelben - szerepeljen hogy milyen nyelvű a hivatkozott lap. Pl.: (angol)