Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Csonkok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(WK:SZUB szócikkből átirányítva)

A Wikikönyvekben a csonk szó nem ugyan azt a funkciót látja el, mint a Wikipédiában. Egy könyv nem lehet csonk, legfeljebb egyes lapjai, vagy a lapok szakaszai hiányosak. Azért nem változtatunk az elnevezésen, mert a wikiprojektekben ez az elnevezés honosodott meg és az egységesség, a megszokott használat indokolja a megtartását.

A könyved megtervezése nem kötelező, de mégis ajánlott, mert sokat segíthet a könyved logikus felépítésében. A tervkészítés egyben a könyv struktúrájának átgondolásával jár, ami nem túl nagy munkával készíthető el és a könyved megírása közben segítségül is szolgálhat. Az elkészített tervedet, bármikor módosíthatod, vagy a laptörténet használatával, a régebbi változatok egyikét vissza állíthatod.

Az ilyen könyvtervet a felhasználói lapod alatt (allapként): például user:XY/Könyvtervezés módon írd be a felhasználói lapodra, mentsd le, és a még piros linkre kattintva beléphetsz a "könyvtervezés" lapra.

Mit nevezünk csonknak?[szerkesztés]

A (könyvtervel rendelkező) könyveket nem nevezzük csonknak, ezért magát a csonksablont csak abban az esetben használjuk, ha a szerkesztője már nem szerkeszt és egy könyvlapja a címén kívül nem, vagy csak feltűnően kevés szöveget tartalmaz.

A lapokon lévő szakaszokra (ha azok hiányosak), nem a csonk sablont, hanem a csonk-szakasz használható - amennyiben az bővíthetőnek látszik.

A csonk lapok valószínűleg úgy keletkeznek, hogy szerkesztőjük (valamilyen oknál fogva) elfelejtette, vagy nem volt ideje bemásolni a tartalmát. A csonk-szakaszok úgy keletkeznek, hogy valaki egy lapot elkezdett, de nem volt ideje rajta dolgozni, vagy nem ért a megjelőlt témához és így más szerkesztők közreműkdésére számít, esetleg a könyv készítése szünetel;

A közösség természetesen egyáltalán nem tartja feleslegesnek az ilyen lapokat. A szerző azért hozta létre a lapot, mert szándékában ált azt megírni, vagy fontosnak tartja a cím kifejtését. Az is előfordulhat hogy a lap tartalmát más lapokra illesztette be és nem töröltette a feleslegessé vált lapot.

Egyes szerkesztők rendszeresen meglátogatják a friss változtatások oldalát és esetenként csonk minősítéssel látják el a mások által írott olyan új oldalakat, szakaszokat, amelyek tartalma nem üti meg a minimálisan elvárható szintet. Ne sértődj meg a csonk minősítésen, hiszen a sablon elhelyezésével, csupán megjelöli, figyelmezteti a szerzőt a hiányra.

Megjelölés[szerkesztés]

Ha látsz egy ilyen lapot, akkor javasolt beilleszteni a következő szöveget: {{csonk}} Szakaszok esetén pedig a : {{csonk-szakasz}} Hatására az alábbi, vagy hasonló felirat jelenik meg a lapon/szakaszban:

Ez a lap sajnos még nagyon rövid („csonk”). Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!

A sablon automatikusan beilleszti a lapot/szakaszt a : Csonkok kategóriába.

Mi a teendő a csonkokkal?[szerkesztés]

  • Ha Te vagy a szerző, pótold a hiányt és töröld a {{csonk}}, vagy {{csonk-szakasz}} sablont.
  • Ha a tartalmát másként használtad fel, vagy kihagyható, nem kívánod megírni a lapot jelöld {{azonnali|1=Felesleges lap.|2= - ~~~~}} azonnali törlésre. A szakaszt pedig a sablonnal együtt töröld. Ilyen esetekben a vitalapon is jelezd a törlés okát...
  • Gyakran a szerző minősíti csonknak, amit írt. Ennek is több oka lehet, ezért javasolt jelezni - a vitalapon, de akár Társalgóban - az okokat.

Csonkok továbbfejlesztése[szerkesztés]

A Wikikönyvek szerzőinek közös célja, hogy a Wikikönyvek minél több, minél sokoldalúbb könyvekből álló enciklopédia legyen.

Ha van időd és kedved, a csonkokat továbbfejlesztheted teljessé, amiben a téma megismeréséhez elegendő tartalom van. Minél kevesebb a csonk, annál jobb a Wikikönyvek minősége. A Te segítségedre is szükségünk van!

Ha értesz valamilyen idegen nyelven, akkor egy csonkot a legegyszerűbben úgy fejleszthetsz, hogy megnézed a megfelelő szócikket az angol Wikipédiaban (vagy természetesen bármelyik nyelvű változatban), és annak részeit lefordítod. Másik módszer persze, ha a témát jól ismered, vagy gyűjtöttél forrásanyagot, hogy magadtól írsz egy szócikket.

Ha egy lap, vagy szakasz „csonk”, az nem azt jelenti, hogy a lapon nincs semmi, vagy hogy nincs semmi értelmes benne. Sőt, tartalmaznia kell legalább a lap, vagy szakasz címében foglaltak érthető, szabatos meghatározását. Az, akinek fogalma sincs a témáról, a megbízható definícióját legalább megismerheti belőle, de akinek van valami fogalma róla, annak nem mond újat. Követelmény, hogy a lap, vagy szakasz a témájától függően legalább 3–10 értelmes mondatban egyértelművé tegye a tárgyát és annak jelentőségét.

Szubcsonk[szerkesztés]

A szubcsonkok olyan kezdemények, amelyek témájukat tekintve ugyan fontosak a Wikikönyvek számára, tartalmukat tekintve azonban nem felelnek meg még a minimális kívánalmaknak sem, azaz nem érik el a csonk szintet.

Többnyire egy kezdő, a Wikikönyvekben még járatlan (esetleg anonim) szerkesztő hoz létre szubcsonkot, amikor észreveszi, hogy egy számára kedves témában még nincs Wikikönyv, de csak egy-két olyan mondatot ír bele, amelyek gyakorlatilag nem hordoznak információt.

Mi a baj a szubcsonkokkal?[szerkesztés]

Ezek a szócikkek sajnos nem segítik a Wikikönyvek épülését. Mivel léteznek, a rájuk mutató hivatkozások kékek, az olvasók tehát első ránézésre azt gondolhatják, hogy erről is van könyv. Mikor azonban megnyitják, csalódottan tapasztalják, hogy semmi újat nem tudnak meg. A szokásos érv, amivel a szubcsonkokat létrehozóik védeni szokták, hogy legalább elindult a könyvé válás útján. Azonban a szubcsonknyi tartalmat bárki egy perc alatt megírja, ez tehát nem komoly hozzájárulás.

Teendők[szerkesztés]

A szubcsonkként megjelölt szócikkre úgy tekintünk, hogy a {{azonnali}} törlésére legalább egy szerkesztő szavazott, mégpedig az, aki a lapot megjelölte, a megtartására pedig senki. Ha ugyanis bárki a megtartását szorgalmazná, akkor vagy csonkká bővítette volna, vagy külön szavazást indított volna a kérdésben.

Ezzel a módszerrel lényegesen leegyszerűsödik a szubcsonk lapok kezelése, csökken az adminisztrációjukra fordított idő.

Lásd még[szerkesztés]