Ugrás a tartalomhoz

Wikikönyvek:Használd a kategóriákat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Szerkesztő:FBöbe/kategóriairányelv szócikkből átirányítva)

Ez a kategóriák használatáról szóló irányelv(nek a tervezete), a kategóriák használatának technikai részéről lásd a Segítség:Hogyan használd a kategóriákat lapot.

A kategóriák létrehozásánál meg kell különböztetni egy könyvön belüli és könyveket kategorizáló kategóriákat. Minden könyvhöz tartozik egy kategória, ez a könyv főkategóriája, amibe (vagy aminek alkategóriáiba) a könyv összes lapja, sablonja, stb. beletartozik.

(Ha sok könyv lesz, akkor majd) A könyvek főkategóriái is kategorizálva vannak (lesznek), a könyvek témája és fajtái (útmutató, tudomány, stb.) szerint. Ezek között a kategóriák között lényegében és értelemszerűen a Wikikönyvek kezdőlapja, vagy Segítség:Hogyan használd a kategóriákat, lapok adnak útmutatást.

Kategóriák létrehozása[szerkesztés]

Mire ügyelj a könyveken kívüli kategóriák létrehozásánál?[szerkesztés]

 • Mielőtt létrehozol egy új kategóriát, jelezd a Wikikönyvek:Kategóriajavaslatok lapon. Így pl. ha más szerkesztők más nevet vagy struktúrát tartanak szerencsésnek, akkor ezt meg lehet beszélni velük.
 • Ellenőrizd, hogy van-e már olyan kategória, amibe tartozik a lap ahelyett, hogy rögtön új kategóriát hozol létre! Keress hasonló lapokat, hátha azok megmutatják a kategória nevét. Nézd meg a kategóriák listáját is.
 • Ne készíts üres kategóriákat. Ha nagyon sok kategóriát hozunk létre, az nem rendszerezni, hanem összezavarni fogja a lapokat. Mielőtt új kategóriát nyitsz, gondold át: vajon lesz-e várhatóan sok olyan lap, ami ebbe a kategóriába kerül? Ha nincs a kategóriában már kb. 5 létező lap, akkor minden valószínűség szerint egyelőre felesleges, nyugodtan használhatsz egy tágabb kategóriát helyette (pl. "Afrikai tavak" helyett egyszerűen "Tavak"-at). Ha várhatóan soha nem lesz 5-nél több lap a kategóriában ("Jamaikai női bobcsapatok") akkor inkább egyáltalán ne hozd létre.
 • A kategóriák neve legyen többes számban, kivéve akkor, ha nem néz ki jól vagy nincs értelme. Példa: Könyvek többes számban, de Kereszténység egyes számban.
 • Próbáld meg az elnevezést összehangolni az angol változattal, ha lehetséges, a nyelvi linkelés segítésére. Nem kötelező az angol Wikikönyvek követése, de ha értelmesen megoldható, próbáld azt figyelembe venni.
 • Gondold át, hogy a kategória nem túl szűk-e. Lehet, hogy ha általánosabban fogalmazod meg a kategória nevet, jobban használható. Például a Debreceni írók helyett inkább a Magyar költők, írók, vagy egyszerűen az Költők, írók kategóriát használhatod.
 • Tervezd meg, hogy az új kategóriának lesznek-e alkategóriái, és ha igen, rendelj azokhoz is lapokat, hogy a többi wikipédista lássa, hogy mire gondoltál. Másik módszer a kategória szövegébe beleírni, hogy mi a tervezett használati módja. Ebben az esetben azt is el tudod dönteni, hogy egy lap a kategóriába vagy annak egy alkategóriájába való.
 • A kategóriák esetén nincs átirányítás, ezért minden azonos jelentésű lap ugyanazon nevű kategóriába kerül. Ha a kategóriának vannak szinonim elnevezései, akkor ezeket szerepeltetheted a kategóriához tartozó leírásban, vagy azon lapokban, melyek a kategóriára, mint lapokat tartalmazó listára hivatkoznak (lásd lentebb).

Mire ügyelj a könyvek főkategóriáinak kategorizálásakor?[szerkesztés]

 • A külföldi nevek sorba rendezése nem a lap címe, hanem az illető vezetékneve alapján történik. Ezt úgy tudod elérni, hogy a hivatkozásban egy "|" jellel elválasztva megadod a betűrendes rendezésre szolgáló formát. Példa: A J. R. R. Tolkien lapban a [[Kategória:Költők, írók|Tolkien, J. R. R.]] formában adhatod meg a hivatkozást.
 • Jelenleg a magyar ékezetes betűk rendezésével is gond van, azokat a végére rendezi. A helyes rendezéshez is használható az előbbi pont módszere. Pl. Őrség esetén: [[Kategória:Magyarország tájegységei|Orseg]]
 • A lapok ne legyenek egyszerre tagjai ugyanazon kategóriának és annak alkategóriáinak, ha lehetséges. (Az ezzel kapcsolatos vitát lásd a vitalapon és a Kategóriák műhely vitalapján.)

Kategóriák elnevezései[szerkesztés]

Az elnevezésekről részletesen az Elnevezési irányelv szól.

Minden egyes könyv főkategóriájának neve lehetőleg egyezzen meg a könyv főlapja nevével. Az alkategóriái a lapoknál is szokásos /jeles elnevezést kövessék.