Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Átirányítás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Szerkesztő:FBöbe/átirányítás szócikkből átirányítva)

Átirányításnak azt nevezzük, amikor egy lap nem tartalmaz szöveget, hanem azt, aki megpróbál rá hivatkozni, vagy azt megnézni „átküldi” egy másik szócikkre.

Ezt úgy lehet elérni, hogy a szócikk csupán egy sort tartalmaz, az alábbi formában:

#REDIRECT [[azon szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]

Néhány esetben egy lapra több lehetséges, gyakran használt néven is kereshet az, aki azt meg szeretné találni. Példa lehet erre Gdańsk városa, amit német és angolszász nyelvterületen Danzig-ként ismernek, vagy Tirgu Mureş városa, amit magyarul Marosvásárhelynek nevezünk.

Ha egy szerkesztő átmozgat egy lapot, akkor automatikusan létrejön egy átirányítás, ami a régi névről az újra mutat; így a régi névre hivatkozó szócikkek hivatkozásai nem romlanak el.

A szócikkekben „nem illik" átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon. Természetesen a szövegben ennek nem kell látszania, tehát lehet a szövegben úgy hivatkozás Tirgu Mureş-re, hogy valójában az Marosvásárhelyre mutat, az alábbi módon: [[Marosvásárhely|Tirgu Mureş]], ekkor a hivatkozás helyes lesz, de a szövegben Tirgu Mureş fog megjelenni.

A lehetőségekről részletesen a Segítség:Hogyan használd a hivatkozásokat lap mesél.

Mikor használunk átirányítást

[szerkesztés]

Az átirányító lapok fő célja az, hogy ha egy szócikkre (fogalomra) több néven is hivatkozhatunk, akkor ne kelljen minden változathoz lemásolni, vagy pedig mindig „átklikkelni" egyikről a másikra, hanem a rendszer automatikusan átugorjon az alternatív elnevezésről arra, amit használunk.

Egy példa: EU, ami az Európai Unió rövidítése. Ha az EU cikkre keres valaki, akkor megtalálja, de a Wikikönyvek automatikusan „átirányítja" az olvasót a helyes, teljes névre, és ezt fent, a cikk címe alatt jelzi is.

A másik oka az átirányításnak az lehet, hogy egy cikknek több neve is van, amivel logikusan lehet rá hivatkozni, példák erre a külföldi nevek (Kurosawa Akira) vagy az idegen jeleket tartalmazó cikknevek (alef).

Átirányítást használunk a rövidítéseknél, hogy a gyakran hivatkozott közösségi lapokra rövid néven lehessen hivatkozni. Például a WK:AT linkre kattintva a Wikikönyvek:Azonnali törlés lapra jutunk.

Átirányítás keletkezik akkor is, amikor egy lapot átnevezünk, hogy a régi néven is meg lehessen találni. Ezek az átirányítások nagyon gyakran nem szükségesek, és egy idő után törölni szoktuk őket.

Mikor ne használjunk átirányítást

[szerkesztés]

Ha egy név több meglevő szócikkre is utal vagy témája szerint több meglevő szócikkhez is kapcsolódik, kerüljük az átirányítást, mert zavaros helyzetet eredményezhet. (pl. a "gálya" szó átirányítása a gályarabság szócikkbe azt eredményezi, hogy a hajókról szóló utalások is mind a gályarabsághoz kerülnek átirányításra.)

Ilyenkor a megfelelő megoldás inkább egy egyértelműsítő lap lehet.

Hogyan szerkeszthetsz átirányításokat

[szerkesztés]

Néha szükség lehet arra, hogy egy olyan lapot, ami eredetileg átirányítás volt, valódi szócikké alakíts át, vagy más módon szerkessz. Ezt a következőképpen teheted meg:

  1. Az átirányításra kattintva vagy keresve az a lap fog bejönni, ahova az átirányítás mutat, de a lap tetején a cím alatt egy ehhez hasonló szöveg fog látszani:
    (Második világháború szócikkből átirányítva)
  2. Kattints a fenti sorban a linkre és átkerülsz magára az átirányító lapra. Ezután ezt ugyanúgy szerkesztheted, mint bármelyik más lapot, pl. kicserélheted a REDIRECT szöveget valódi tartalomra, törlésre jelölheted, valódi szócikket készíthetsz belőle stb.