Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Könyvek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Segítség/Könyvek szócikkből átirányítva)
Wikikönyvek tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.
Wikikönyvek tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.

Ez az oldal leírja, hogyan hozhatsz létre három lépésben egy saját könyvet a Wikikönyvek lapjaiból. A könyvek létrehozhatóak PDF formában vagy megrendelhetőek kinyomtatva a PediaPress honlapon.

Útmutató lépésről-lépésre[szerkesztés]

A könyvkészítő eszköz használata (nagyobb méret, YouTube HD változat)

Első lépés[szerkesztés]

Egy könyv létrehozása, szócikkek egy gyűjteményéből

1. ábra - a portlet
1. ábra - a portlet

A könyv gyűjtő menü, melynek címe „Nyomtatás/exportálás” a böngésző egyik oldalán található. Alapértelmezés szerint három hivatkozás szerepel benne: „Könyv készítése”, „Letöltés mint PDF” és „Nyomtatható változat” (lásd: 1. ábra).

A „Könyv készítése” linkre kattintva a Könyvkészítő lapra jutsz, ahol a Könyvkészítő indítása gombra kattintva elkezdheted hozzáadni a lapokat az új könyvhöz. Több lap hozzáadásához el kell navigálnod a következő kívánt oldalra és rákattintani a „Lap hozzáadása a könyvedhöz” linkre a könyvkészítő eszköztáron (lásd: 2. ábra).
2. ábra - Könyvkészítő eszköztár
Egy kategória összes lapját is hozzáadhatod egy kattintással, a kategória oldalának megtekintése közben a „Kategória hozzáadása a könyvedhez” linkre kattintva. A könyvben található lapok száma a „Könyv mutatása” link mellett látható és automatikusan frissül.

Ha szükséges, az egyes lapok bizonyos változatai is megadhatóak a laptörténetükön keresztül. Lásd a haladó leírást a részletekért.

Második lépés[szerkesztés]

A könyv címe

2. ábra - cím megadása
2. ábra - cím megadása
3. ábra - cím megadása

Amikor az összes kívánt lapot hozzáadtad, kattints a „Könyv mutatása” linkre a könyved áttekintéséhez. Továbbá, itt lehetséges a könyvnek címet adni és megváltoztatni a wiki lapok sorrendjét a könyvön belül (a hogyan-hoz nézd meg a haladó lehetőségek szakaszt).


Harmadik lépés[szerkesztés]

Töltsd le vagy rendeld meg a könyved egy példányát

4. ábra - kattints a letöltéshez
4. ábra - kattints a letöltéshez
3. ábra - kattints a letöltéshez

Az elkészült könyv letölthető vagy megrendelhető bekötött könyv formájában. A könyvet letöltheted a „Letöltés” gombra kattintva (lásd 4. ábra) PDF és OpenDocument formátumban (mely különböző irodai szoftverekkel, mint az OpenOffice.org megnyitható). Megrendelni a könyvet a „Könyv rendelése a következőtől: PediaPress” gombra kattintva tudod. A nyomtatott könyvekről további információkat találhatsz a Gyakran Ismételt Kérdések között.

Haladó funkciók[szerkesztés]

A wiki lapok sorrendjének megváltoztatása

A wikilapok könyveden belüli sorrendjének megváltoztatásához egyszerűen mozgasd át a könyveket „A te könyved” című listában. Ehhez tartsd az egeret az átmozgatandó lap címe felett, kattints és húzd az új helyére. Engedd el az egeret a lap új helyre mozgatásának befejezéséhez. Lehetőség van a lapok automatikus ábécérendbe rendezésére is.

Könyved elmentése és megosztása másokkal

A könyv elmentéséhez rendelkezned kell egy legalább négy napja létrehozott Wikipédiás felhasználói fiókkal mellyel legalább tíz szerkesztést végeztél (lásd a Bejelentkezés oldalt, arról hogyan tudsz regisztrálni).A könyvet a „Könyv” oldalon tudod elmenteni, amit a baloldali menü „Könyv mutatása” linkjével tudsz elérni. A „Könyv elmentése és megosztása” szakaszban válassz egyet a mentési helyek közül és adj címet a könyv gyűjteményednek. Ezután a „Könyv mentése” gombra kattintva tudod elmenteni.

További információk

A könyvkészítési lehetőségről további információkat találhatsz a szakértőknek írt oldalon . Ez az oldal elmagyarázza hogyan lehet a könyvek kinézetét megváltoztatni és hogyan lehet a már elmentett oldalakat egy későbbi időpontban felhasználni.

Nyomtatott könyvek a PediaPresstől[szerkesztés]

A „Könyv rendelése a következőtől: PediaPress” gombra kattintva a wiki lapokból összeállított gyűjteményedet megrendelheted nyomtatott, bekötött könyvként. Át leszel irányítva a PediaPress honlapjára. A PediaPress wiki tartalmon alapuló könyvek nyomtatásával foglalkozó szolgáltató. A nyomtatott könyvekről, beleértve azok árát és formátumát, további információt a Gyakran Ismételt Kérdések oldalon találhatsz.

2007-ben a Wikimédia Alapítvány és a PediaPress hosszútávú partnerséget kötött a Wikipédia és más wiki alapú projektek tartalmának jó minőségű nyomtatott termékek és OpenDocument formájú dokumentumként való elérhetőségének támogatására.

Lásd még[szerkesztés]