Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Nyugati virágtripsz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Frankliniella occidentalis szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 6217 bájt

Kertészet

Nyugati virágtripsz

Nyugati virágtripsz
Nyugati virágtripsz
Nyugati virágtripsz
Nyugati virágtripsz
(Frankliniella occidentalis, Syn: )
A nyugati virágtripsz egy soktápnövényű kártevő, elsősorban növényházakban termesztett növényeken gyakori a károsítása. igen veszélyes kártevő, nehéz ellene a védekezés.
A tripszek az ízeltlábúak törzsének és a rovarok osztályának egyik rendje.
Nevüket onnan kapták, hogy összenőtt közép- és utótorukon négy nagyon keskeny, szegélyén hosszú rojtokkal, pillákkal rendelkező szárny található.
A tripszek vagy hólyagos lábúak apró, sötét színű rovarok. A kb 3000 faj legtöbbje levelek, virágok nedveit fogyasztja. Főleg nyári napokon kerülnek az ember szeme elé, amikor is rajzásuk idején nagy tömegben jelennek meg.
Az egyes tripszfajok elkülönítése szakspecialista feladata. Ez a tripszfaj károsít leggyakrabban üveg-házainkban. 8 ízből álló csápja, a pontszemek mögötti sertesor harmadik, feltűnően hosszú sertéje, ill. a szárnyak sertézettsége alapján. Nyári alakja sárgás, télen sárgásbarna színű.

Tápnövényei

Üvegházi kártevő, ahol főként a gerberát, afrikai ibolyát, rózsát, szegfűt, krizantémot, begóniát, gloxiniát, korallvirágot, gladióluszt, valamint zöldségnövényeket paprikát, paradicsomot és az uborkát károsítja.
A kártétel, amit meg kell előznünk a nyugat-európai üvegházakon keresztül 1989 tájékán behurcolt tripszfaj hazánkban nem tud a szabadban áttelelni, de nyáron és ősszel számos gyomnövényen megél
Libatopok, disznóparéj, somkóró, maszlag, melyekről ősszel az üvegházba vírusbetegségeket vihet be. Paradicsomra átviszi a paradicsom bronzfoltosság vírusát, amelynek fő terjesztője. A paprikát, paradicsomot és az uborkát károsítja. Széles tápnövénykörére jellemző, hogy 45 család 139 növényfaján észlelték kártételét.
A lárvák a bimbóban, a virágban rejtetten élnek. A megtámadott növényen fehéres szívásnyomok jelennek meg, így az deformálódik. Az afrikai ibolyán kártételük jellegzetes jegye a sziromleveleken szétszórt virágpor.
Legismertebb tápnövényei a paprika, paradicsom, uborka, bab, borsó, hagyma és számos dísznövény. :Szívogatásuk nyomán, a leveleken apró, ezüstös foltok jelennek meg. Tartós kártétel esetén, a levelek színe ezüstös csillogásúvá, szürkésfehérré változik, majd sárgulnak, végül pedig elszáradnak.

kártétele

- A növények növekedése visszamarad, termőképességük csökken.
- A paprikabogyó felületén hálózatos hegesedés alakul ki, melyek a kocsány környékén a leggyakoribbak.
- A kár a fehér húsú paprikákon a legszembeötlőbb, de a paradicsom termésein és levelein is feltűnőek a tünetek.
- Mivel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) közvetítője, a termésen a vírusos tünetek is megjelenhetnek.
- A vírusfertőzés következtében a paradicsom ízetlenné válik.
- Virágtermesztésben okozott kártétele a virágok és levelek szívogatásából áll, a sziromlevelek, bimbók torzulnak, vagy ki sem nyílnak.
A kifejlett nőstény 1,3 -1,9 mm hosszú, hímje valamivel kisebb, nyújtottabb. Színük sárga, vagy barnássárga, tojásai mindössze 0,2 mm-esek, vesére emlékeztető alakúak. A nőstény a petét a virág, vagy a levél bőrszövetébe süllyeszti, lárvája 0,5 – 1,5 mm-es, fehér, vagy sárga.
A növényházban folyamatosan szaporodik, szabadföldi telelése Magyarországon nem ismert. A nyugati virágtripsznek akár 12 nemzedéke is lehet, a nőstények fő tojásrakási helye a virág. A 4 lárvastádiumból az utolsó kettőt (L3-L4) a talajban, táplálkozás nélkül töltik, majd a kifejlett egyedek (imágók) ismételten károsítanak. A nagyszámú nemzedéke és a talajban végbemenő néhány fejlődési szakasza miatt igen nehéz az ellene való védekezés, teljesen kevert stádiumú kártevő populációval találkozhatunk, mely ellen a gyakori 3-4 naponkénti védekezés volna a célravezető.
Rajzásuk megfigyelésére jól bevált a kék és sárga ragacsos fogólapok használata, napi 3-6 egyed esetén, szükséges elkezdeni a védekezést. A tripszek és egyéb kártevők tömegcsapdázására nem ritka manapság a szalagként kapható sárga ragacslap, melyet minden sorban elhelyeznek, jelentősen csökkentve ezzel a kártevők egyedszámát, visszaszorítva vírusvektor tevékenységüket.

Védekezés

A kémiai védekezésre főként a felszívódó készítmények az alkalmasak, a védekezés sikere a jó időzítésen és a minőségi permetezés technikán múlik, ugyanis a tripszek szívesen tartózkodnak a termésre boruló levelek alatt.
A tripszek ellen a különböző növénykultúrákban az abamektin, spinozad, acetamiprid, tiametoxam, klotianidin tartalmú készítmények alkalmazhatóak, kiemelve, hogy az abamektin fényérzékeny készítmény, érdemesebb az esti órákban kijuttatni.
Szükséghelyzeti engedéllyel már hazánkban is elérhető a cyantraniliprol tartalmú felszívódó készítmény mely a szívó-rágó kártevők igen széles skáláját írtja a betelepített hasznos élő szervezetek kímélése mellett.


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Lásd még: Magyar Wikipédia:Nyugati virágtripsz

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugati virágtripsz témájú médiaállományokat.