Szakácskönyv/Sajtkészítés/Túró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1732 bájt

Szakácskönyv

Túró

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Túró


A túró alapanyaga a tej.

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék,


A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik, majd a túrós alvadékot vászonruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Csak hevíteni kell, maximum 60 fokra. A végén hagyni kell kihűlni.
A gyárban ez a folyamat hasonló. Egy nagy tartályban a tejhez olyan tejsav baktériumokat adnak, amelyek a tejet gyorsabban megalvasztják. Ezt követően az alvadékot felvágják és a tartályt felmelegítik. Majd a savót leengedik, és a túrót visszahűtik és a maradék savót pedig kicsurgatják belőle.
Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Tehén-, juh- és kecsketejből készítenek túrót.
Nagyüzemi előállítása során pasztörizált fölözött tejből készítik, préselés nélkül csöpögtetik le, hogy maradjon nedvességtartalma. Zsírtartalma 0,5-12% között van. Szűréssel is eltávolítható a savó legnagyobb része, az így előállított túró szárazabb és kevésbé krémes. Préseléssel még szárazabb és morzsásabb lesz a végtermék.


Lásd még: Mit-mihez használjunk Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Túró