Szakácskönyv/Sajtkészítés/Coulommiers sajt

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2039 bájt

Szakácskönyv

Coulommiers sajt

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Coulommiers sajt

A coulommiers a Seine-et-Marne megyében található, azonos nevű francia járási székhelyről elnevezett, tehéntejből érlelt penészes lágy sajt. Közeli rokona a brie, ami jóval híresebb, pedig a coulommiers-t készítik régebb óta.

A puhára érlelt sajtot biológiai pácolással kezelik, vagy érlelik, pl. penészgombával, élesztővel vagy egyéb organizmusokkal, amelyek különálló réteget képeznek a sajt felületén. A pácolást, illetve érlelést úgy végzik, hogy a sajt a felületétől a belseje felé látható módon pácolódjon, illetve érlelődjön. A szárazanyag zsírtartalma nem lehet kevesebb 50 %-nál. A zsírmentes szárazanyag alapján kiszámított nedvességtartalma nem lehet kevesebb 65 %-nál.
Nem tartoznak a puhára érlelt sajt fogalmába az olyan sajtok, amelyek a felületükön lévő penészgombán, élesztőn vagy egyéb organizmuson kívül a sajt egészén belül szétszórtan is tartalmaznak – akár kék, akár más jellegű – penészt.
A coulommiers kisebb, mint a brie; átmérője 12–15 cm. Íze édeskés, mogyorós, enyhén sós. 4-8 hétig érlelik. Fehér, hamvas külsejű, belül sárgás. A nyers tejből előállított sajt kérge enyhén vöröses.
Akár a többi penészes sajtot, ezt is ajánlott fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedhessen, mert íze ilyenkor a legjobb.
Kenyérrel, gyümölccsel és mazsolás kaláccsal pompás reggeli, vacsora lehet. Fondü készítéséhez is kiváló.

Lásd még: Mit-mihez használjunk Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Coulommiers sajt
A Wikimédia Commons tartalmaz Coulommiers sajt témájú médiaállományokat.