Szakácskönyv/Sajtkészítés/Brie

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1937 bájt

Szakácskönyv

Brie

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Brie sajt
Brie

A brie (ejtsd: brí) francia fehérpenészes lágy sajt, a Párizshoz közeli Brie tájegységről kapta nevét.

Tehéntejből készül, eredetileg is több változatban.
A "Brie de meaux fermier" 45%-os zsírtartalmú – a szárazanyagból számítva – 26–37 cm átmérőjű, 2,5 cm vastag, 1,2-2,8 kg-os korong. 1-2 hónapig érlelik.
Már az 1815-ös bécsi kongresszuson híressé vált, amikor is Talleyrand a sajtok királyának titulálta.
A Brie van Melun kisebb, könnyebb, és valamivel keményebb változat.
A friss brie-nek kellemes vajas, enyhén gombás-mogyorós íze van. Ehhez az ízhez – a többi sajthoz hasonlóan – nagyon jól passzolnak a csonthéjasok (főleg a mandula és a pekándió), valamint a gyümölcsök, többek között az alma, a körte vagy a szőlő. A gyümölcsök közül a körtét illetve almát nyugodtan karamellizálhatjuk is fogyasztás előtt.
Manapság kísérleteznek Blue Brie előállításával is, ahol a kék-penészes ízeket ebbe a lágy közegbe helyezik.
Az ilyen típusú újítások mellett persze fűszerekkel is gyakorta ízesítik a brie-t, és a különféle tejeknek köszönhetően a sajt alapíze is sokszor eltér.
A brie mellé kínált alkohol lehet almabor vagy pezsgő, legtöbbször vörösborokkal szokás párosítani, de gyakorta kínálják a fehérek közül Pinot Gris-vel vagy Sauvignon Blanc-al is.


Forrás: Alles over kaas. Uitgeverij Byblos, Nederland, 1992.

+receptek

Magyar Wikipédia Brie